Nu ca ma laud, dar “I am the queen of baking”, iar persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten ma vor iubi :) Am reusit sa fac un super cozonac fara gluten, pufos si fraged. Ok, merite are si faina Schar, recunosc, nu as fi reusit fara ea :D Reteta face parte din campania “Gatim romaneste si fara gluten cu Schar“. Intrati si votati aici poza preferata printr-un comentariu si puteti castiga un pachet minunat cu produse Schar :)

Ingrediente (2 buc):

  • 500g faina Schar Mix C Patisserie
  • 250ml lapte integral
  • 100g unt topit si racit
  • 1 plic de drojdie uscata Schar
  • 200g zahar brun nerafinat
  • 3 oua de tara
  • 100g rahat fara gluten (sau umplutura preferata de cozonac)
  • 2 lgt esenta de rom
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 1/2 lgt sare

Punem intr-un bol drojdia, laptele caldut, 2 linguri de faina si una de zahar brun. Amestecam bine si lasam totul 10-15 min. Incepem sa adaugam, in timp ce framantam bine (manual sau cu robotul de bucatarie, carligul de aluat) faina cernuta, putin cate putin, zaharul brun, untul topit si racit, ouale, unul cate unul, esenta de rom, coaja rasa de portocala si sarea la final.

Framantam bine aluatul, pana devine fin si neted, apoi il lasam la dospit aprox 1 h 30 min – 2 ore, intr-un bol acoperit cu un prosop. Compozitia este mai moale, dar nu trebuie sa va speriati, rezultatul chiar este un cozonac delicios :) Ungem cu ulei o forma de cozonac si o tapetam cu hartie de copt. Turnam compozitia cu grija in forma si adaugam rahatul taiat cubulete, pe care le impingem in interior cu o scobitoare, lasand cateva si deasupra. Puteti folosi si nuci tocate, bucati de ciocolata, stafide etc.

Coacem cozonacul aprox 40 de min in cuptorul preincalzit la 170C, pana trece tesul scobitorii. Il lasam la racit pe un gratar, apoi il taiem felii. Ma bucura extrem de mult faptul ca persoanele cu aceste afectiuni (boala celiaca, intoleranta la gluten) pot savura acum linistite o felie de cozonac de sarbatori :) Pofta mare!

Galerie foto

ENGLISH VERSION 

Coming soon… :)

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments on Cozonac fara gluten / Gluten-free sweet bread

    • Draga Gia, nu aparea glutenul in lista de ingrediente a rahatului ;) Desigur ca poti folosi altceva, daca nu gasesti rahat fara gluten, cum ar fi: ciocolata, stafide, nuca etc. O seara frumoasa!

  1. Arata super bine , felicitari!
    As inlocui rahatul cu nuca si visine,pot adauga si cacao ?
    Unde gasesc drojdia ? Faina am gasit-o la Cluj,si-i lung drumul de la Botosani la Cluj !
    Multumesc !

  2. Buna Mădălina , vreau sa pregătesc si eu un cozonac fără gluten dar cu nuca. Cum pocedez având in vedere ca la cozonacul obișnuit aluatul se întinde si dupa aceaa adăugăm nuca. Aluatul de cozonac din rețeta ta se poate întinde ?
    Iti mulțumesc anticipat pentru răspuns.
    Conzonacul arată super bine. Am sa il fac alta data , deocamdată am numai nuca in casa 😀

    • Buna Anda, da, compozitia e cam moale, nu prea o poti intinde, poate doar sa adaugi deasupra compozitia de nuca si sa o indesi cu un cutit :) Eu asa ma facut cu rahatul. Multumesc mult pentru apreciere, sa imi spui cum iti iese!

      • Bună din nou Madalina , am reușit sa fac cozonacul cu nuca si mi-a ieșit superb 😀😍 Abia astept sa il gustăm , e proaspăt scos din cuptor. Păcat ca nu pot sa trimit o fotografie … Iti mulțumesc din suflet pentru rețeta . Ai făcut un copil cu boala celiacă fericit. Își dorea așa mult un cozonac cu nucă 🤗 Sărbători binecuvântate 🙏🏼 Cu drag , Anda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *