Credeam ca succesul prajiturii Alba-ca-Zapada nu poate fi depasit, dar guess what, m-am inselat: Ladies and gentlemen, prezenting… Amadine! Mai minunate si mai sanatoase ca oricand, fara gluten si fara zahar! :) Reteta face parte din campania “Gatim romaneste si fara gluten cu Schar“, dedicata cu drag celor ce sufera de celiachie si intoleranta la gluten.
Blat:
- 6 oua de tara
- 160g faina Schar bread Mix
- 1 lgt praf de copt
- 2 lg cacao
- 1 praf de sare
- 140g indulcitor Green Sugar
- 2 lg ulei vegetal
Crema*:
- 100ml lapte
- 2 lg cacao
- 2 lg faina Schar
- 200g unt 65% grasime
- 75g indulcitor Green Sugar
- 1 lgt esenta de rom
Sirop:
- 100ml apa
- 50g indulcitor Green Sugar
- 2 lg esenta de rom
- semintele de la 1/2 pastaie de vanilie
Decor:
- 100g ciocolata neagra fara zahar
- 2-3 linguri din crema*
Pentru blat batem albusurile spuma cu indulcitorul, apoi adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul. Separat amestecam faina Schar cu praful de copt, un praf de sare si pudra de cacao. Incoporam usor, treptat, amestecul de faina in cel de oua, folosind o spatula si miscari circulare de jos in sus. Turnam compozitia intr-o tava (20*28 cm) unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 170C timp de 25 de min, pana trece testul scobitorii.
Pentru crema punem la incalzit pe foc laptele, indulcitorul, faina, pudra de cacao si amestecam bine. Aducem la punctul de fierbere, amestecand mereu, apoi fierbem la foc mic pana crema se ingroasa frumos, la final adaugand untul cubulete si esenta de rom. Untul se va topi in crema calda, amestecam bine pana la omogenizare.
Pentru sirop punem pe foc toate ingredientele si amestecam bine pana la dizolvarea completa. Il lasam la racit.
Pentru asamblarea prajiturii taiem blatul racit in 2 parti pe lungime, cu un cutit lat zimtat. Asezam jumatatea de jos in tava in care am copt prajitura, tapetata cu folie alimentara. Insiropam bine blatul cu jumatate din sirop, intindem crema, pastrand putina pentru topping.
Asezam a doua jumatate de blat, o insiropam si pe aceasta, invelim cu folie prajitura si o introducem la rece timp de 2 ore. Taiem marginile prajiturii, apoi o taiem cubulete pe care le decoram cu ciocolata topita si cate un mot din crema :) OMG! Cea mai buna prajitura cu ciocolata ever!
ENGLISH VERSION
Coming soon… :)
buna ziua.ce esenta de rom folositi? nu reusesc sa gasesc una care sa fie onorabila ca aroma.multumesc
Buna Catalina, aceasta e cea mai buna http://www.vanillashop.ro/catalog/rom-stroh-10 Zi frumoasa!
Crema nu iese bine. Sigur au fost trecuți toți pașii? Untul se adaugă la final conform rețetei, dar sosul creat de sirop îngroșat și cacao trebuie sa fie rece când punem untul?? Si untul trebuia frecat spuma? După cum scrieți în rețetă nu iese și am respectat pașii.
Vai, Maria, iti multumesc ca mi-ai atras atentia, acum am vazut ca nu apare faina la crema, ea e cea care ingroasa compozitia :| Modific acum, trebuie adaugate cam 2 linguri de faina Schar, iar cand se ingroasa crema, se adauga untul cubulete, el se va topi in crema. Siropul se pune rece. Mii de scuze!
Faina schar poate fi inlocuita cu cea de migadale
Buna Claudiu, da, ar trebui sa mearga, raportul e similar cu cel din checul meu low carb care iese sigur, e mega testat si ras-testat de multa lume :) https://madeline.ro/chec-low-carb-cu-cacao/ Spor la gatit! :)
Multumesc.am incercat multe din retetele dvs si toate au fost apreciate
Aww, multumesc tare mult, Claudiu! :) Sarbatori fericite!
Sarbatori fericite!