Avem pe aici mămici care se pregătesc de Bebe 2? :) Continuăm seria articolelor cu recomandări de cărți cu o selecție de 15 cărți care pregătesc copilul pentru apariția unui frățior/unei surioare. Acum 2 ani, când s-a născut Teo, pe noi ne-au ajutat mult câteva din ele, iar pe restul le-am primit recomandări de la alte mămici :) Dați click pe coperta cărții care vă face cu ochiul pentru a deschide librăria online din care o puteți comanda.

*Articolul conține unele linkuri afiliate.

Am o surioară!

Eve Tharlet, Catherine Leblanc, editura DPH. Nimic nu mai este la fel în casa familiei Urs! Ursulețul Martin este foarte emoționat că va avea o surioară. Asta doar până când înțelege cât de ocupați vor fi mama și tata cu îngrijirea micuței. Ce poate fi atât de extraordinar la un bebeluș care, pe deasupra, miroase uneori destul de urât? Un moment nu prea plăcut, dar cât de pozitiv… Sărbătorirea sosirii unui nou membru în familie! 

Împreună

Ioana Chicet-Macoveiciuc, editura DPH. Acum 2 ani, când s-a născut Teo, Ilinca îmi tot cerea să îi citesc povestea despre cum e să ai o soră nouă :)) Pentru că e mare fană Ema și Eric, avem toaaată colecția.

Cartea conține zece episoade simpatice cu soluții de dialog și joacă la tot atâtea situații problematice care apar în viața celor mici. De exemplu, nașterea unui frățior. Sau începerea grădiniței. Ori statul în scaunul de mașină, confictele cu copii războinici, crizele de furie, spălatul pe dinți sau adormitul seara. Toate aceste hopuri sunt depășite grațios, cu glume și iubire, iar în cele din urmă, familia se bucură de timp frumos împreună.

Frați și surori

Editura Casa. Oare cum e când te trezești cu un frățior sau o surioară? La această întrebare și la multe altele află răspunsul copilașii, răsfoind paginile cartonate cu multe ferestre ale cărții Frați și surori. După accese de gelozie iscate de apariția nou-născutului, frații mai mari învață să gestioneze noua situație și acceptă sosirea micuțului, văzând în el un viitor camarad de joacă, care trebuie protejat și îndrăgit.

Franklin și surioara lui mai mică

Paulette Bourgeois, editura Katartis. În această poveste, eroul nostru este încântat să afle că va fi un frate mai mare în primăvară. Abia așteaptă noul bebeluș, dar primăvara pare mult prea departe. Franklin face tot ce poate pentru ca primăvara să vină, dar nu se întâmplă nimic. Nici sămânța pe care a plantat-o la școală nu pare ca va deveni vreodată plantă. Apoi, într-o zi, primăvara apare în sfârșit și aduce ceva foarte special … ceva mic, verde și absolut minunat!


Gloria și unicornul magic

Laura Frunză, Miruna Mărgărit, Tily Niculae, Editura DPH. Povestea vorbește despre o fetiță de 6 ani care se simte dată la o parte atunci când în familia ei apare Petru, frățiorul născut prematur. Convinsă că părinții nu o mai iubesc și că toată dragostea lor s-a îndreptat către Petru, Gloria se hotărăște să plece de acasă și să-si caute altă familie. Urmăriți-o pe Gloria în aventura ei și aflați la ce concluzii ajunge.

Lupușorul Lou este gelos

Antoon Krings, editura Pandora. E primăvară: anotimpul nou-născuților și al primelor ieșiri cu familia în natură. Ca în fiecare an, animăluțele din pădure se adună să-și prezinte puii. Lupușorul Lou adoră bebelușii, dar când se trezește cu un frățior… e de-a dreptul speriat! Oare ce va face Lou ca să-și accepte frățiorul?

Nu vreau un frățior!

Alberto Pellai, Barbara Tamborini, editura DPH. O poveste ilustrată pentru copil și un ghid pentru părinte: cum să vă sprijiniți copilul în micile mari provocări ale copilăriei. Totul este pregătit pentru întâmpinarea noului frate mai mic. Cum îl ajutați pe copil să accepte cu bucurie venirea pe lume a unui frățior?

Adio, gelozie… Salut, încredere!

Ana Serna, Henar Inigo, editura Girasol. Ficiu are un frățior nou-născut, dar nu pare prea încântat de asta… Bebelușul primește acum toată atenția părinților. lar cu el ce se întâmplă? Ce bine că Piciu are prieteni buni care îI ajută să treaca peste nesuferita asta de gelozie! Schimbările din viața noastră pot fi uneori greu de suportat, dar, atunci când le accepți, vei putea vedea și toate lucrurile bune pe care le aduc.

Carolina vrea alt frățior

Jan Ormerod, editura Corint. O carte care trebuie citită cu multă dragoste și toleranță în familie. Apariția unui frățior sau a unei surioare poate fi un moment important în viața copilului cel mare, dar cu siguranțăîn momentul în care va citi această carte îl /o  va privi cu mai multă dragoste și înțelegere.
Carolina Crocodiluța are un frățior verde și cu ochii galbeni ca gălbenușul, simpatic foc, numai că îi curg prea mult balele. Mama-Crocodil spune tot timpul ce ADORABIL este și-l alintă mereu. De aceea Carolina este FOARTE, FOARTE geloasă și nu-l poate suferi. Da, ea vrea alt frățior, așa că se duce la Magazinul de bebeluși, ca să îl schimbe pe micul crocodil insuportabil cu altcineva.

Bobo Puidesomn. Bobo are o surioară

Markus Osterwalder, Editura Paralela 45. Bobo e super încântat când află ca mama lui așteaptă alt bebeluș! Bobo are multe de făcut înainte de venirea pe lume a bebelușului, cum ar fi să meargă cu mama la medic, la ecografie, sau să monteze pătuțul împreună cu tatăl lui. Când mami și tati se duc la spital, Bobo așteaptă împreună cu bunicul momentul mult așteptat. O vizitează pe mama la spital după naștere și e super fericit când o cunoaște pe surioara lui mai mică, Bibi. Toți sunt și mai fericiți când Bibi vine acasă pentru prima dată.

Iubire pentru surioara mea

Astrid Desbordes, Pauline Martin, editura Gama. Toate cărțile din această serie emoționantă au același personaj – pe Victor. El va descoperi: cât de mare este iubirea mamei pentru el, cât de înțelepte sunt sfaturile tatei, cum e să fii frate mai mare, ce înseamnă să îți faci prieteni, cum să afli ce-ți place să faci. – Într-o zi, părinții mi-au spus că voi avea o surioară. O carte înduioșătoare despre dragostea dintre frați, în care protagonistul, Victor, va afla că o surioară este cel mai frumos cadou pe care un frate îl poate primi.

Vreau un frate sau o soră

Astrid Lindgren, editura Cartea copiilor. E frumos să fii mic și înconjurat de iubirea părinților. E și mai frumos când primești un frățior sau o surioară, cum au alți copii și ai vrut și tu. Dar bebelușul nu e o jucărie și descoperi curând că mama și tata trebuie să se ocupe tot timpul de el. Poate trece destul timp până să-ți dai seama că, de fapt, tu ești cineva foarte important. Ești fratele cel mare. Cel pe care mama și tata îl iubesc foarte mult și de ajutorul căruia au mare nevoie.

Într-o bună zi, mama s-a intors de la spital cu surioara lui Peter, un pachețel zbârcit care plângea tot timpul. Dar chiar și asa, Peter era foarte fericit. Îi păcea să se uite la degețelele ei de la mâini și de la picioare. Atunci când plângea: oa-oa-oa, Peter făcea și el: oa-oa-oa.

– O cheamă Lena, i-a spus mama.

Lena nu știa nici să meargă, nici să vorbească, ci doar sa plângă. Când plângea, mama venea și o lua din pătuț, își lipea obrazul de al ei și îi spunea că este cel mai drăgălaș copil din lume. Cum adică? Parcă Peter era acela…

Frați!

Rocio Bonilla, editura Univers. Cei mai mulți frați se ceartă, nimic neobișnuit! Frații au mereu nevoie de îndrumare și de atentie…. Dar ce te faci când apare și al treilea frate? Un mod amuzant de a le explica copiilor despre rivalitatea dintre frați!

Povești terapeutice pentru copii mici și mari

Mirela Tiganas, Cristina-Angela Tohanean, editura Creator. Poveștile se adresează tuturor copiilor… mici și mari, copiilor noștri, dar și copiilor din noi. Ele au fost valorificate în terapie, astfel că poveștile terapeutice sunt un „altfel” de povești. Ele, prin intermediul metaforei terapeutice, duc la schimbare
Poveștile din această carte au izvorât din practica noastră de zi cu zi, din lucrul cu copiii, dar și cu adulții, deopotrivă. S-au dovedit a fi la fel de eficiente și în cazul copiilor, ca și în cel al adulților. Copiii nu le-au supus analizei raționale, iar adulții s-au bucurat ca niște copii, au zâmbit, au râs și au plâns asemenea copiilor. Ele valorifică particularitățile de vârstă, gândirea magică a copiilor și, de aceea, se adresează la fel de bine tuturor copiilor. Prin intermediul poveștilor, se transmit norme și valori; se înlătură comportamente indezirabile; sunt utilizate în gestionarea situatillor de pierdere a unei persoane dragi și a divorțului părinților. De asemenea, ele s-au dovedit a fi tehnici utile în terapia unor tulburări clinice, precum ticurile și fobiile.

CUPRINS:

  • Comoara din interiorul nostru – Despre încrederea în forțele proprii
  • Povestea ursulețului Lețu – Despre furt
  • Vulcanul înfierbântat – Despre furie
  • Tomi are un frățior – Despre venirea unui nou membru în familie
  • Pachetul surpriză – Despre impulsivitate
  • Chiț cel jucăuș – Despre probleme legate de masă/alimentație
  • Povestea ursulețului Martinică – Despre frica de greşeală
  • Cum a învățat elefănțelul să nu își mai supere burtica – Despre somatizare
  • Povestea împărăției rămase fără grădinar – Despre diferențele dintre oameni
  • Povestea băiețelului care nu știa ce jucărie își dorește – Despre atitudinea proactivă
  • Maria se împrietenește cu cărțile – Despre motivația intrinsecă
  • Cum a devenit Ana prietenă cu comportamentele bune – Despre curiozitățile legate de părțile intime
  • Povestea lui Veverilă – Despre dificultățile de a merge la grădiniță
  • Șoricica Rica – Despre frica de baloane
  • Povestea rândunicii migratoare – Despre relocarea familiei
  • Tamila își face prieteni – Despre timiditate/dificultatea de a lega prietenii
  • Mormăilă, gândurile și emoțiile – Despre furie
  • Povestea micului soldățel – Despre ticuri
  • Toni își iubește jucăriile – Despre agresivitate
  • Cuibul de bufnițe – Despre adopție
  • Cele trei încercări – Despre dezvoltarea creativității
  • Grivei e acum cățel mare! – Despre toleranța la frustrare
  • Mițu a învățat să treacă peste moartea tatălui său – Despre pierderea unei persoane dragi
  • Lebăda Ada și divorțul părinților – Despre divorțul părinților
  • Motănelul Nelu la stomatolog – Despre frica de dentist

Iubire cât pentru doi

Jane Chapman, editura Cartemma. Buni are o surpriză pentru Mo… Bibi, verișoara lui cea mică, a venit în vizită. Dar, în scurt timp, Mo începe să fie gelos. De ce este doar Bibi gâdilată și îmbrățișată? Și de ce nu vrea Buni să joace jocul preferat a lui Mo? Până acum, Mo a fost puiul de bufniță preferat a lui Buni. Va fi oare loc pentru amândoi în inima ei?

+Alte vă las mai jos câteva cărți mai vechi pe care poate le găsiți prin anticariate sau le primiți de la părinții cu copii mari :)

Cărți care pregătesc copilul pentru apariția unui frățior

Dacă aveți alte recomandări le aștep cu drag! Sper să vă fie de folos lista mea, pupici!

*Articolul conține linkuri afiliate, adică eu primesc un mic comision la fiecare comandă prin intermediul linkurilor, fără nici un cost suplimentar pentru voi. Descrierile cărților sunt preluate de pe websiturile librăriilor online.

Lasă un răspuns