Despre colicii bebelusului am vorbit si in articolul „Primele saptamani acasa cu bebe Teo„, dar am vrut sa dezvolt, fiind un subiect de MARE interes pentru mame :) Desi la Ilinca nu am avut parte de asa ceva, acum m-am documentat temeinic, sa nu fiu luata pe nepregatite :)) Colicii sunt definiti ca perioade de plans inconsolabil mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 ori pe saptamana, mai mult de 3 saptamani, la un bebelus sanatos. Acestea pot aparea aproximativ intre 2 saptamani si 4 luni.
MOTIVELE sunt necunoscute, insa de-a lungul timpului au fost identificati mai multi posibili factori:
- spasmul musculaturii intestinale in proces de maturizare
- gazele
- alimentatia mamei (in alaptare)
- hormonii
- hiperstimularea (lumina, zgomote, parfumuri puternice)
- stresul si emotiile mamei
- sistemul nervos in curs de dezvoltare
Bineinteles ca, inainte de toate, pediatrul si consultantul in alaptare trebuie sa excluda cauzele de ordin medical: fren, alergii/intolerante, atasare incorecta la san, reflux.
Remedii posibile
Alimentatie
- Scos bine aerul dupa fiecare masa
- Atasare corecta la san / verificat ca tetina biberonului sa fie plina cu lapte, sa nu aiba aer
Whitenoise
- La Ilinca foloseam foehnul :))) Mergea cu orele pe aer rece si chiar o linistea sunetul acestuia; explicatia este ca acest tip de „sunet alb” le reaminteste bebelusilor de mediul din burtica mamei
- Acum am trecut la next level si am primit un aparat de Whitenoise care e nu numai foarte util, dar si mult mai safe ca un foehn :)) Cand bebe Teo e maraita, obosita si nu se linisteste, ii dam drumul si works like a charm in majoritatea cazurilor :)
- Are si lumina de veghe, noi folosim lumina rosie, care e recomandata la culcare seara pentru un somn odihnitor, pe acesta il avem noi
Miscare
- Masaj circular pe burtica in sensul acelor de ceasornic
- Eu fac masajul cu uleiul Baby Weleda, e natural si contine uleiuri esentiale de maghiran, musetel si cardamom
- Pernuta termica anti colici cu samburi de cirese (ca acestea); se incalzeste continutul in cuptor, apoi se introduce in husa si se pune be burtica bebelusului. Trebuie sa fie incalzita bine, dar NU fierbinte :)
- Gimnastica tip bicicleta cu piciorusele bebelusului
Somn
- Contactul skin on skin: bebe in scutec tinut pe pieptul sau burta mamei/tatelui
- Tinut si leganat in brate si NU, nu se invata in brate :) daca mai aud fraza asta o data fac alergie, jur :))))
- Infasatul il poate linistit pe bebelus pentru ca nu isi mai misca in somn brusc manutele si piciorusele, speriindu-se singur :)
- La noi cel mai bine a functionat sa dorm cu bebelina si sa o alaptez la orizontala, ea simtindu-ma constant astfel si dormind mult mai linistita, mai ales in faza de inceput a somnului, inainte de somnul adanc :)
Picaturi
- Aici e obligatoriu sa va recomande doctorul pediatru ce considera el vi se potriveste cel mai bine din variantele existente in farmacii:
- Picaturi pt eliminarea gazelor (pe baza de simeticona): Espumisan, Infacol, Sab simplex, Lefax
- Picaturi pe baza de lactaza: Colief, EasyCol, Co-lactase, Coliprev
- Probiotice: Protectis, Linex, Colidep, Jarro Dophilus Infant
- Picaturi din plante cu rol antispastic digestiv: Bonnisan, Gripe Water
Alimentatia mamei
- Nu e o regula, dar e bine sa urmaresti reactiile bebelusului tau dupa ce mananci din alimentele urmatoare: lapte dulce, broccoli, conopida, fasole, cafea, ciocolata, fructe si legume crude cu seminte, citrice, bauturi acidulate, mancare picanta etc
- Eu de exemplu la Ilinca am remarcat ca a inceput sa doarma extrem de bine noaptea cand eu am eliminat lactatele, acum la Teodora am facut acelasi lucru, insa oricum e un bebe linistit si doarme bine noaptea, doar mananca si adoarme la loc, asa ca de la aprox 1 luna si jumatate am inceput sa le reintroduc treptat fara efecte nedorite :)
- Tot la Ilinca am observat ca se agita daca eu mancam: ciocolata, mai mult de 1 cafea pe zi, dulceata, citrice. Bebe Teo e mult mai nepretentioasa, nu am remarcat sa ii provoace reactii neplacute nici un aliment, deci totul e pe testate
- Ceai de plante antibalonare (de verificat pe e-Lactancia) ca acesta (baut de MAMA care alapteaza, NU de copil! :)
Mindset
- Informeaza-te – programul Bebe Bun Venit iti raspunde tuturor intrebarilor legate de sarcina, nastere, alaptare, ingrijirea copilului, viata mamei dupa nastere and so on :)
- Relaxeaza-te – fa-ti mereu tip si pentru tine, nu degeaba se spune „happy mommy, happy family” Roaga sotul, mama, bunica, o vecina, o prietena sa stea cu bebe macar o ora si tu fa ceva ce iti place tie, sa citesti, sa faci o baie prelungita, sa mergi la masaj, la cumparaturi, orice :) Orice stare negativa se transmite de la tine la bebe, asa ca lucreaza cu tine
Altele
- Partaitorul pentru sugari :))) E funny denumirea, dar extrem de eficient, ne-a fost recomandat de o neonatoloaga de la Regina Maria inca de acum 6 ani. Ajuta la eliminat gazele, dar il folosim doar la nevoie, rarut.
- Pediatra fetelor ne recomandase sa scoatem gazele cu un termometru cu cap flexibil, insa acest dispozitiv este si mai moale si mai bland, si are loc pentru eliminat gazele si … altele :))
- Voi ce alte trucuri ati folosit pentru a scapa de colicii bebelusului?
Vai, bine era de știam toate astea când era fetita mea mica! Multe nopți grele am avut! Dar nu-i bai, la următorul copil îmi propun sa fiu zen și o sa știu ce sa fac! Foarte dragut articolul și util! Te îmbrățișez 🤗
Aw, esti tare draguta, Anca! pupici!