Cum congelăm alimentele. Vă spuneam în articolul meu de acum 2 ani cu trucuri pentru economisire că o idee foarte utilă este aceea de a congela fructe, legume de sezon, carne și nu numai, iar acum vreau să dezvolt acest subiect :) Noi, în fiecare toamnă, coacem pe grătar câte 15kg de ardei capia, 15kg vinete și le congelăm, astfel avem destul de mult timp ardei copți și vinete coapte pentru salată de vinete, foaarte gustoase, la îndemână și la un preț excelent față de cel din extra sezonul lor.
Și pentru că avem și o sursă bună de pui de țară, am achiziționat o ladă frigorifică, pe lângă spațiul congelatorului din combina noastră frigorifică, motiv pentru care m-am documentat temeinic pentru a vedea ce și cum putem congela, plus care sunt avantajele.
Avantajele congelării
- Prospețime, savoare și nutrienți – fructele și legumele de sezon au maximum de nutrienți, iar prin congelare se menţin pentru un timp mai îndelungat calitatea alimentelor și o bună parte din substanțele nutritive
- Natural, fără conservanți – congelarea e o metoda naturală care nu necesită aditivi, nici măcar sare
- Economie de timp – având în congelator un stoc de alimente de calitate, suntem gata oricând să pregătim o mâncare rapidă; also, când gătim o cantitate mai mare de mâncare (de ex lasagna, sarmale, tocăniță, sos bolognese), putem congela jumătate și astfel avem mereu la îndemână o masă „de backup”
- Economie de bani
- când congelăm noi fructe și legume de sezon, proaspete și la cel mai mic preț, facem mari economii: de exemplu kilogramul de ardei capia pe care îl coacem în sezon are un preț muult mai mic (aprox 4-5 lei) față de cât costă ardeiul în extrasezon sau un borcan de ardei copți din comerț care pornește de la +17 lei
- tot aici se încadrează și situațiile în care găsim fructe/legume/carne etc la o ofertă foarte bună, putem cumpăra în cantități mai mari și congela
- Flexibilitate – nu mai depindem de factorul sezonier și de prețurile mari din extra sezon :) Teo de exemplu adoră zmeura, așa că vom congela la vară să ne facem stoc, pentru a nu mai da 15 lei pe o caserola de 250g iarna:))
- Reducerea risipei alimentare – conform unor studii, 30-40% din alimentele cumpărate se strică pentru că oamenii nu apucă să le mănânce, prin congelare reușim să oprim acestă risipă de bani și de resurse
- Majoritatea produselor își păstrează culoarea, textura și savoarea


Necesar:
- caserole de diferite dimensiuni sau borcane cu capac sau pungi cu zip (pentru a nu prelua mirosuri)
- formă de silicon pt cuburi de gheață
- etichete
- uscător pentru salată – scoate foarte bine apa din salată, verdețuri, fructe și legume
- aparat pentru vidat (opțional, dar foarte util: vidarea păstrează alimentele de 5x mai mult în congelator și economisește mult spațiu)




Cum congelăm alimentele
Fructe
- Procedeu general:
- spălăm fructele și le scurgem foarte bine
- le scoatem sâmburii și/sau le decojim (dacă e cazul)
- dacă sunt fructe care oxidează, le stropim cu zeamă de lămâie
- fructele nu au nevoie de opărire înainte de congelare
- le congelăm întregi, tăiate în jumătăți sau în 4, cubulețe sau rase, în funcție de dimensiuni și de tipul fructului, aveți toate detaliile mai jos
- Avocado – îl putem congela întreg, jumătăți sau tăiat felii/cubulețe, acestea din urmă trebuie să fie stropite cu zeamă de lămaie pentru a nu se oxida
- Banane – le congelăm felii răsfirate pe o tavă, apoi le transferăm în pungi/caserole
- Căpșuni – le congelăm întregi, dar DOAR pentru smoothie/dulceață/gem/înghețată, pentru că devin moi după decongelare, deci să nu aveți așteptări că veți mușca dintr-o căpșună cu textura și aroma celor de sezon :)
- Cireșe, vișine – le spălăm bine, le scoatem sâmburii, le lăsăm la scurs, apoi le punem în pungi/caserole
- Fructe de pădure (afine, zmeură, mure, coacăze) – trebuie congelate mai întâi întinse pe o tavă tapetată cu hârtie cerată sau hârtie de copt (astfel nu se vor lipi între ele), apoi le depozităm în pungi cu zip/caserole cu capac
- Gutui:
- le spălăm bine de puf, apoi le opărim până pielița se desprinde, le înlăturăm cotorul și le feliem
- sau le dăm pe răzătoare și le preparăm ca la merele rase pentru plăcintă
- Lămâi – le putem congela:
- întregi sau jumătăți, le congelăm direct în pungi
- felii – le răsfirăm pe o tavă, le congelăm, apoi le transferăm în pungi/caserole în congelator; feliile astfel congelate sunt minunate pentru băuturi, alcoolice sau răcoritoare :)
- coaja – le radem coaja, apoi o transferăm în caserole mici cu capac în congelator
- suc – în tăvița pentru cuburi de gheață, apoi transferate cuburile în pungi
- Mere rase pt plăcintă – am scris aici despre cum le congelez eu pentru plăcinta cu mere și aluat fraged
- Pepene galben – îl decojim, îi scoatem semințele, apoi îl tăiem cubulețe
- Pere – le scoatem cotorul și le feliem
- Prune, caise, piersici – le scoatem sâmburii și le tăiem în jumătăți sau felii
- Struguri – congelăm doar boabele




Legume
- Procedeu general:
- spălăm legumele, le opărim cateva minute (vezi mai jos), apoi le punem în apă cu gheață imediat, până se răcesc complet
- prin acest procedeu, stopăm acțiunea enzimelor și păstrăm culoarea
- apoi le usucăm f bine și le întindem cât mai răsfirate pe o tavă în congelator
- după ce s-au congelat, le transferăm din tavă în pungi, borcane sau caserole cu capac
- Ardei copți – îi coacem întregi pe grătar, îi curățăm de pielite și semințe, îi lăsăm la scurs; se pot congela și cruzi sau opăriți 2 min (fără cotor și tăiați bucăți)
- Broccoli, conopidă – le tăiem buchețele, le opărim 3 min
- Cartofi dulci – îi fierbem decojiți și tăiați cubulete, apoi îi congelăm cubulețe sau făcuți piure
- Ciuperci – le spălăm bine, le tăiem în 2 sau 4 (în funcție de dimensiuni), le uscăm bine cu prosoape de bucătărie/hârtie și le congelăm în pungi; nu necesită opărire
- Dovleac plăcintar – îl tăiem cubulețe, le coacem apoi le congelăm fie cubulețe, fie făcut piure; sau îl congelăm dat pe răzătoare, ca la merele rase pt placintă
- Dovlecel – îl feliem rondele, le opărim 2-3 minute
- Sparanghel – tăiem partea lemonoasă, îl opărim 2-3 min
- Fasole păstăi (verde sau galbenă) – o spălăm, tăiem capetele, o opărim 3 minute
- Mazăre – o scoatem din păstai, o opărim 2 minute
- Porumb întreg – îl fierbem, după ce se răcește îl usucăm bine și îl punem în pungi cu zip, ideal vidate
- Plante aromatice (mărar, pătrunjel, leuștean, mentă etc) – le spălăm bine, le scurgem foarte bine, le tocăm mărunt, le punem în forme de cuburi de gheață peste care adăugăm apă, apoi le congelăm. După ce au înghețat, le transferăm în pungi cu zip etichetate și folosim câte un cub din verdeață preferată la nevoie :)
- Roșiile – se congelează cel mai bine sub formă de piure sau suc de roșii
- Spanac – opărim frunzele întregi sau tocate 1-2 minute
- Vinete coapte – le coacem întregi pe grătar, le curățăm de pielite și semințe, le lăsăm la scurs
- Zarzavat pentru ciorbă – morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel (rădăcină), ceapă, ardei gras în proporții variabile, după preferințe. Decojim rădăcinoasele, apoi tocăm toate legumele cubulețe și le congelăm în pungi, punând fix cât folosim la o ciorbă.


Carne
- Congelăm carnea porționată fix pentru cât gătim o dată, la o mâncare
- Carnea decongelată NU se mai recongelează
- Se decongelează doar în frigider, nu la temperatura camerei
Cum decongelăm alimentele
- Cea mai safe metoda este decongelarea în frigider, nu la temperatura camerei, mai ales la carne
- Legumele congelate pot fi adăugate direct în mâncare în timpul gătirii, iar cuburile de verdeață la final
- După decongelare, asigurați-vă că folosiți alimentele cât mai curând: carnea de pasăre, fructele de mare și carnea tocată trebuie preparate în decurs de 2 zile, carnea roșie în 3-5 zile
Ce alimente NU congelăm
- lapte, brânzeturi moi (burrata, ricotta, smântână, brânză cottage etc), fructe și legume crude cu conținut mare de apă (castraveți, cartofi, pepene verde, salată verde etc), usturoi, paste făinoase, sosuri pe bază de ouă (maioneză), ouă fierte tari, ouă în coajă, alimente prăjite
Vă invit să citiți și calendarul fructelor și legumelor de sezon în România, pentru a putea urmări și planifica ce și când puteți congela pentru a beneficia la maxim de produsele proaspete de sezon :) Cum congelăm alimentele
Surse:
- https://www.arctic.ro/blog/ce-fructe-si-legume-putem-congela-toamna/
- https://cool-food.ro/
- https://www.eatingwell.com/article/15848/how-to-freeze-16-fruits-and-vegetables/
- https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/freezing-and-food-safety
- https://www.dinnersready.com.au/benefits-of-freezing.html#/
Cum congelăm alimentele