Aveam o discuție în contradictoriu cu mama zilele trecute :)) Despre unde se țin anumite fructe și legume. Așa mi-a venit ideea acestui articol, și am făcut research zile bune pentru a descoperi Cum se păstrează fructele și legumele :)

Cum se păstrează fructele și legumele

Clasificare în funcție de locul de depozitare:

  • ÎN FRIGIDER:
  • ananas, ardei, broccoli, castraveți, ceapă verde, citrice, cireșe, ciuperci, conopidă, dovlecei, fasole verde/galbenă, fructe de pădure (afine, zmeură, mure, căpșuni, agrișe, fragi, măceșe, cătina, merișoare) , germeni, ghimbir, mazăre, mere, morcovi, pepene galben, pepene roșu, pere, praz, porumb, ridichi, salată verde (+alte tipuri de salată), smochine, spanac, sparanghel, sfeclă roșie, struguri, țelină, țelină Apio, varză de Bruxelles, vinete, vișine
  • LA TEMPERATURA CAMEREI:
  • ananas, ardei, banane, citrice, mere, pepene roșu, roșii, rodie
  • LA TEMPERATURA CAMEREI PÂNĂ SE COC, APOI ÎN FRIGIDER:
  • avocado, banane, kiwi, mango, nectarine, piersici, pere, pepene galben, prune
  • LA LOC USCAT ȘI RĂCOROS (cămară, beci):
  • cartofi, cartofi dulci, ceapă albă/roșie, dovleac, mere, usturoi

Info, tips & tricks

Fructe

  • Fructele de pădure sunt foarte sensibile și se deteriorează ușor, de aceea se păstrează în frigider și nu trebuie spălate decât înainte de a fi folosite.
  • Cireșele, vișinele și strugurii se păstrează tot la rece și tot fără a se spăla până la momentul consumului. Dacă, totuși, preferi să speli aceste fructe și să le lași în frigider, atunci ar trebui să le usuci foarte bine și să le lași pe un prosop de hârtie. Acesta va absorbi umiditatea și riscul să se strice scade.
  • Căpșunile – se păstrează doar în frigider, nespălate și cu codițe, se spală înainte de consum doar cât se mănâncă la momentul respectiv. Sau se clătesc în apă cu oțet, se usucă bine și se depozitează în caserole de sticlă (tot în frigider)
  • Citrice – se păstrează mai mult timp la frigider, dar pot rămâne și pe blatul din bucătărie, într-un bol de fructe, pentru că, spre deosebire de alte fructe, nu se mai coc după ce au fost culese
  • Bananele – se păstreaza la temperatura camerei, ferite de căldură și soare. Dar se pot păstra și la frigider după ce s-au copt pentru a se păstra mai mult timp. Deși coaja se va înnegri rapid, interiorul va fi perfect timp de mai multe zile. Temperatura rece încetinește procesul de coacere, așa că vor rezista mai mult timp
  • Mere sau pere – se păstrează mai bine în cămară și pot fi puse în frigider, doar pentru a le păstra mai mult, odată ce sunt bine coapte, dar nu ar trebui să intre în contact cu alte fructe sau legume.
  • Fructele cu sâmburi – piersici, caise, prune sau nectarine – se depozitează în pungi de hârtie până sunt coapte, apoi se mută în frigider
  • Smochine -ar trebui consumate imediat cum le cumperi, dar le poți păstra la frigider până la trei zile
  • Strugurii și cireșele – se păstrează în frigider, în caserolele/pungile în care le-ai cumpărat, fără să le speli. Se spală înainte de consum doar cât se mănâncă la momentul respectiv
  • Pepenii, fie verzi sau galbeni se păstrează mai bine la frigider. Pepenele verde poate fi păstrat și într-un alt loc uscat și răcoros, dar odată ce au fost tăiați, pepenii trebuie ținuți la frigider indiferent de soiul lor. Dacă nu ai spațiu pentru un pepene verde în frigider, atunci taie-l cuburi și păstrează-l în caserole.

Legume

  • Ceapa, usturoiul sau cartofii nu trebuie puși la frigider, ci în mod ideal într-un spațiu răcoros și ferit de umiditate, cum ar fi o cămară/beci
  • Ceapa verde și usturoiul verde pot fi ținute în frigider într-un pahar cu apă (doar tulpinile)
  • Ciupercile pot fi depozitate în frigider și NU trebuie în niciun caz spălate înainte de depozitare. Ciupercile se comportă ca un burete atunci când intră în contact cu apa și dacă ar fi depozitate după spălare, s-ar deteriora foarte rapid
  • Broccoli și conopida se păstrează în frigider, dar nu ar trebui să intre în contact cu alte fructe sau legume, deci pse ăstrează într-un compartiment separat
  • Fasole verde, broccoli, ridichi, morcovi – dacă s-au ofilit, le puteți pune într-un bol cu apă, pentru a se revigora
  • Roșiile (deși intră în categoria fructelor, eu le consider legume :)), contrar obișnuinței multora, nu se păstrează la frigider, unde își pierd textura și aroma
  • Salata (toate tipurile, începând de la cea verde și până la spanac) se țin în frigider. Salata se păstrează învelită în hârtie umezită, în compartimentul de legume din frigider. Frunzele cu tulpină (ștevie, spanac, leurdă etc) se pot pune cu tulpina în apă, ca într-o vază :)

Surse

Cum se păstrează fructele și legumele. Calendar fructe si legume Surse foto Freepik.com

Lasă un răspuns