Astazi avem o invitata deosebita, Ruxandra aka Gourmandelle :) Despre ea pot sa va spun ca e foarte tanara, foarte frumoasa, studenta la arhitectura, pasionata de design si de alimentatia sanatoasa… Ce sa mai, le are pe toate! :) Blogul ei a fost mereu o sursa de inspiratie pentru mine si mi-a placut dintotdeauna enorm, atat pentru retetele simple si sanatoase, cat si pentru grafica foarte draguta, facuta tot de ea :) I-am adresat si cateva intrebari, ca sa o cunoasteti si voi mai bine:
M: Cum ti-a venit ideea unui blog culinar? Acum aproape 4 ani a fost un moment de rascruce in viata mea. Am trecut printr-o perioada mai dificila care m-a facut sa privesc altfel viata. In acea perioada incepusem sa ma uit la foarte multe documentare, pe diverse teme, dar si sa citesc multe carti de nutritie si spiritualitate. Atunci am luat decizia de a trece la vegetarianism. A fost ceva brusc. Azi mancam carne, maine nu. Blogul a fost un fel de refugiu, m-a sustinut sa nu ma abat de la drumul meu. Pe blog postam tot ce invatam nou si toate retetele reusite pe care le faceam. In acest fel mi-am dorit sa ii ajut si pe altii care ma urmaresc sa faca acest pas catre un stil de viata mai sanatos. Sper ca am reusit! :)
M: Ce mancaruri gatesti cel mai des? Hummus si chiftelute vegetariene! Sunt slabiciunea mea! A, si era sa uit…supele crema nu lipsesc din meniul saptamanal. Sunt atat de innebunita dupa hummus si chiftelute incat nu trece o saptamana fara sa testez o reteta noua. Experimentez cu noi texturi si arome care ma incanta de fiecare data. :)
M: Care sunt mancarurile care nu iti plac deloc, in afara de carne :) Sunt destul de open-minded cand vine vorba de testat retete noi. Combinatiile mai putin obisnuite de gusturi chiar ma incanta! Nu cred ca nu am vreo reteta care sa nu imi placa, poate doar daca e prost facuta, super-nesanatoasa si fara gust! :P
M: Cum arata meniul tau intr-o zi obisnuita? Mananc destul de simplu insa foarte variat. Dimineata imi fac ori un smoothie cu fructe congelate, banane si superalimente pudra, ori un muesli fara gluten cu lapte de soia si fructe uscate. La pranz mananc fie o salata super-consistenta cu o supa/ciorba, fie o mancarica de casa (mancare de cartofi, ghiveci, pilaf etc…retete clasice). Iar cina o iau de obicei la ora 6, ultima masa, si mananc ori ce a mai ramas de la pranz, ori imi fac pofta cu niste chiftelute si cu o garnitura de legume sau salata. Nu mananc acelasi lucru doua zile la rand, iar la fiecare masa mananc muraturi si legume crude. In weekend fac retete noi pentru blog, pentru ca in timpul saptamanii sunt de obicei ocupata
M: Un top al blogurilor culonare? Persoanele de fata se exclud :)) Ah.. si chiar am vrut sa il mentionez pe al tau. Serios! :) E printre putinele bloguri romanesti pe care le urmaresc cu mare drag! :) Imi mai plac foarte mult: Oh My Veggies si This Rawsome Vegan Life.
M: Ce recomandari ai pentru persoanele care vor sa inceapa sa isi imbunatateasca stilul alimentar, dar nu stiu de unde sa inceapa? Sa citeasca mult si sa se documenteze temenic inainte! Eu inainte sa trec la vegetarianism am avut o perioada in care am vazut multe documentare si am citit multe carti si articole pe tema asta. De asemenea, le recomand sa invete sa gateasca. Nu trebuie sa fie masterchefi in niciun caz, insa niste cunostinte de baza despre gatit si nutritie chiar o sa le fie de folos. Odata bine informati este imposibil sa nu ia decizia corecta si sa nu isi schimbe cu usurinta stilul de viata.
M: Ce planuri de viitor ai cu Gourmandelle? Ah.. am planuri mari! Eu abia in ultimul an am inceput sa ma ocup mai serios de blog, dar parca nici acum nu reusesc sa fac absolut tot ce mi-am propus. De curand am inceput sa ma axez si pe nisa de gatit fara gluten, eu renuntand la gluten de cateva luni. Voi incepe o serie de ateliere de gatit fara gluten atat in Bucuresti (primul e peste 2 saptamani!! :)) cat si in alte orase din tara. Pe langa asta vreau sa mai scot si o carte! Timp si feedback bun din partea cititorilor sa am ca idei sunt destule! In primul rand pentru ei fac asta! Ma bucura enorm cand vad ca reusesc sa ajut oamenii si sa ii indrept catre un stil de viata mai sanatos. Asta e cea mai mare recompensa pe care o pot primi! :)
Si pentru ca trebuie sa avem si o reteta, am ales un desert ciocolatos, delicios si sanatos de pe blogul ei :) Ciocolata raw cu caju (reteta raw vegana)
Ingrediente:
- 1 cana caju crud
- 2 Linguri cu varf de pudra de roscove/carob
- 1 Lingura miere
- 3 Linguri unt de cacao/unt de cocos
- 1/2 lingurita esenta de rom
- un praf de sare de mare
Iata si instructiunile Ruxandrei „Pune caju in blender sau in robotul de bucatarie si mixeaza-l pana devine fainos. Untul de cacao sau de cocos, depinde ce doresti sa alegi, trebuie sa fie topit/cremos. Eu am preincins cuptorul si l-am oprit dupa ce s-a incalzit. Apoi am bagat untul vreo 2 minute in cuptorul cu usa intre-deschisa. Adauga peste faina de caju, indulcitorul ales, praful de sare, untul topit si pudra de roscove. Amesteca-le bine in blender pana formeaza o pasta cremoasa. Acopera o forma la alegere, cu folie de plastic (eu am folosit o forma dreptunghiulara de sticla). Adauga pasta cremoasa si intinde-o bine. Baga ciocolata raw la frigider pana se intareste.” Ce bine suna, nu-i asa?
Iti multumesc mult, Ruxandra! :)