Paine cu masline si rosii uscate. Mereu mi-a placut sa ma concentrez pe lucrurile bune si frumoase din viata, si mai putin pe cele negative, si mai ales pe cele pe care NU le putem controla… :) Asadar, luna martie vine si cu lucruri bune: stand mai mult in casa in ultimele saptamani, am rarit iesirile la magazin cat de mult am putut si am gatit MULT in casa. Revelatia mea este acest vas Emile Henry pentru facut paine, am facut in el o. PAINE. cu majuscule. de s-au lins pe degete cei mai mari 2 critici culinari ai mei: Ilinca si iubitul meu :)
Pufoasa, foarte, foarte pufoasa (mie nu imi iese painea asa pufoasa de fel :)), ce vedeti in imagini este o paine facuta din doar 500g de faina (vasul e mare), si cu o crusta super crocanta, exact ca la brutariile artizanale, iar o felie calda cu unt este ceva… nu pot sa descriu in cuvinte, va invit doar sa incercati si voi reteta si mai ales vasul Emile Henry :) Siiii…. acest vas genial are o REDUCERE de 30% in luna MARTIE pentru membri KitchenShop! Asa ca start shopping AICI, zic! :) Later edit, vasul e deja SOLD OUT, dar gasiti „fratele” lui rotund la fel de bun si de frumos la aceeasi oferta ! :)
Ingrediente (1 paine):
- 500g faina
- 1 pliculet de drojdie uscata (10g)
- 1 lgt miere
- 3 lg ulei de masline (45ml)
- 400ml apa calduta
- 50g rosii uscate
- 70g masline Kalamata
- 2 lgt sare
Reteta video
Punem in bol apa calduta (calaie, nu fierbinte), drojdia, o lingurita de miere, 3 linguri din faina, amestecam bine tot. Lasam compozitia cam 10-15 min la temperatura camerei, pana face bule si se umfla :)
Apoi incepem sa framantam la robot (va place noul meu KitchenAid roz bombon? :) cu carligul pentru aluat, adaugand faina, uleiul de masline si sarea, pana obtinem un aluat maleabil, lipicios. La nevoie mai adaugam apa sau faina. Framantatul dureaza aprox 10 min.
Adaugam maslinele si rosiile uscate tocate si mai mixam putin, pana se incorporeaza. Transferam aluatul pe o suprafata pudrata cu faina si ii dam o forma rotunda. Il asezam intr-un bol mare uns cu ulei, il acoperim bine cu folie si il lasam sa creasca timp de 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.
Modelam aluatul sub forma dreptunghiulara si il asezam in tava pudrata cu putina faina, punem capacul si il mai lasam la dospit 45 de min. Apoi il crestam cu un cutit si presaram putina faina deasupra.
Coacem painea cam 50-60 de min la 220C, o scoatem Din cuptor si o lasam 10 min la racit inainte sa inlaturam capacul. Aceasta paine cu masline si rosii uscate e dementiala calda cu unt, pofta mare! :)
ENGLISH VERSION
I’ve always liked to focus on the good things in life, instead of the negative ones, specially the ones I cannot control… So March brings us good things, too: staying inside so much lately, we rarely go to the store and cook a lot. My revelation was this Emile Henry bread dish, I made A. BREAD. with it that blew our minds :))
Ingredients (1 bread):
- 500 g flour
- 1 sachet of dry yeast (10 g)
- 1 tsp honey
- 3 tbsp olive oil (45 ml)
- 400 ml lukewarm water
- 50 g dried tomatoes
- 70 g Kalamata olives
- 2 tsp salt
Put in a bowl the lukewarm water, yeast, a teaspoon of honey, 3 tbsp of flour, mix well. Let it sit for 15 min, until bubbly :)
Then start to knead with a stand mixer, hook attachment, adding the flour, olive oil and salt. Knead until you get a soft, elastic dough, it takes about 10 min.
Add the chopped olives and dried tomatoes and mix just a little, until incorporated. Transfer the dough on a surface dusted with flour and give it a round shape. Let it rise 1 hour or until it doubles in shape, in a bowl that’s greased with oil and wrapped in clingfilm.
Mould the dough in a rectangular shape and place on the Emile Henry tray, put the lid on and let it rise 45 min.
Bake the bread 50-60 min at 220, take out of the oven and let it 10 min before removing the lid. This bread is amazing hot with butter, enjoy!