Un desert care se topeste in gura, cu mere gustoase de la tara, perfect atunci cand luati masa cu familia duminica, intr-o zi ploioasa de toamna :) Cea mai buna placinta cu mere si aluat fraged pe care am mancat-o ever! :) Rețeta video AICI.

Aluat fraged:

  • 200g unt
  • 450g faina + extra pt framantat
  • 150g zahar brun* (optional)
  • 2 oua de tara
  • 150g iaurt grecesc
  • 1 lgt praf de copt
  • 1 lingura de gris

Umplutura:

  • 1.5-2 kg mere
  • 150g zahar brun* (dupa gust si in functie de mere)
  • 2 lgt scortisoara
  • 2 lg indulcitor pudra pt topping
  • 1 galbenus

Pentru umplutura dam merele pe razatoare si le calim cu zaharul brun si scortisoara intr-o tigaie non-aderenta timp de aprox 10 min, pana se inmoaie si-si schimba culoarea. Le lasam la racit.

Aluatul fraged se prepara astfel: mixam unutul rece taiat cubulete cu zaharul, adaugam apoi ouale si iaurtul, amestecand in continuare, faina putin cate putin si praful de copt. Framatam apoi manual aluatul pe o suprafata presarata cu faina pana devine moale si neted. Il impartim in 2 si rulam 2 foi dreptunghiulare cu facaletul.

Ungem o tava de aprox 25*35 cm cu putin unt (eu folosesc ambalajul de la pachetul de unt folosit :), o tapetam cu hartie de copt si punem in ea prima foaie de aluat. Presaram grisul, punem compozitia racita de mere, o nivelam frumos cu o spatula si punem si a 2a foaie de aluat.

O ungem cu galbenusul batut si o intepam cu furculita. Coacem placinta aprox 45 de min la 170C, pana se rumeneste putin. O lasam sa se raceasca, apoi presaram deasupa indulcitor pudra si o taiem felii. Pofta mare!

*Baby friendly: omiteti zaharul din aluat si indulciti umplutura cu putina miere dupa gust, avand in vedere faptul ca mierea se ofera copiilor numai dupa varsta de 1 an, cu masura.

ENGLISH VERSION

A dessert that melts in your mouth, with tasty apples from the countryside, perfect to enjoy with your family during Sunday lunch, on a rainy autumn day :) The best apple pie with tender crust I’ve ever had :)

Crust:

  • 200 g butter
  • 450 g flour + extra for rolling the dough
  • 150 g brown sugar (optional)
  • 2 free range eggs
  • 150g Greek yogurt 10% fat
  • 1 tsp organic baking powder
  • 1 tbsp semolina

Filling:

  • 1.5-2 kg apples
  • 150 g brown sugar (to taste, depending on the apples)
  • 2 tsp cinnamon
  • 2 tbsp powder sweetener
  • 1 egg yolk

For the filling grate the apples and saute them with brown sugar and cinnamon in a non-stick pan for about 10 min, until soft and brownish. Set them aside to cool.

Prepare the crust like this: mix the cold butter cut into cubes with the sugar, then add the eggs and yogurt (keep mixing), flour, little by little, and baking powder. Then manually knead the dough on a floured surface until smooth and soft. Cut in half and roll 2 sheets.

Grease a 24*35 cm oven dish with butter (I use the butter package paper), line with baking paper and put the first sheet on the bottom. Sprinkle the semolina, add the apple mixture and level with a spatula.

Place the second dough sheet on top, grease with a beaten egg yolk and poke with a skewer. Bake the pie for about 45 min at 170 C, until slightly brownish on the edges. Let the pie completely cool down, then sprinkle with sweetener and cut into square slices. Enjoy!

12 Comments on Placinta cu mere si aluat fraged

  1. E vreo şansă să putem folosi miere în loc de zahăr, mai ales în cazul aluatului? Nu ştiu dacă aluatul îşi va mai păstra cu miere consistența.. Merele le putem îndulci şi cu stafide sau curmale sau sirop de arțar, dar merge şi la aluat?
    Mi s-a făcut o poftă nebună de plăcintă cu mere şi aş vrea să fie cât mai sănătoasă :-D

    • Buna Raluca, la umplutura poti indulci cu ce vrei tu, dar nu garantez folosirea mierii in aluat… Poti folosi Green Sugar daca vrei sa fie mai sanatos. Sa-mi zici si mie cum iese, daca incerci :) O zi frumoasa!

  2. Ati incercat aluatul acesta fraged si cu dovleac? Vreau sa fac placinta cu dovleac si as vrea sa incerc varianta asta de aluat. Cred ca va iesi foarte gustoasa.

  3. Am incercat sa fac reteta aceasta, dar merele au lasat foarte multa zeama, au inmuiat foaia de aluat de dedesubt, si nu s-a copt, a trebuit sa o arunc. Bine, si cuptorul meu e cam vechi si am gresit si eu. Intrebarea mea e daca crezi ca ar merge sa coc cateva minute doar foaia de dedesubt, si apoi restul? Just in case, chiar daca am alte mere acum. Oare ar merge? 😬

    • Buna Raluca, trebuie sa calesti merele pe foc pana nu mai lasa zeama. Da, ai putea coace intai foaia de jos putin :) Succes, sa imi spui cum iese acum. Pupici!

      • Am refăcut-o aseară. Am copt pentru 10 minute foaia de jos, singură, și am folosit alte mere. Eu locuiesc în altă țară, și nu prea găsesc soiurile de mere de care știu de-acasă. De-asta am dat greș data trecută, pentru că nu am știut care mere sunt bune. Dar acum mi-a trimis mama în pachet mere de la țară din livadă, și au fost perfecte. Le-am și călit până am fost sigură că nu mai au zeamă și a ieșit totul perfect! Mulțumesc pentru rețetă. Demult nu mai mai mâncasem plăcintă cu mere. De când îmi făcea mama acasă. Mi-a fost dor. Mulțumesc pentru rețetă. Pupici <3

Lasă un răspuns