Socată cu miere. Socata e una din băuturile care îmi plăceau cel mai mult când eram mică și mergeam la țară. De foaarte mult timp am tot zis că încerc să fac și eu, dar nu am apucat să ajung în piață. Și uite că fix zilele acestea am aflat că avem soc pe strada noastră și ne-am mutat aici, la casă, de 5 ani :))))) Așa că am luat-o pe Teo și am mers la cules soc din care am făcut o delicioasă socată cu miere :)

Ingrediente:

  • 3L apă
  • 10 flori de soc
  • 300g miere
  • 2 lămâi întregi netratate
  • sucul de la 2 lămâi

Spălăm cu grija florile de soc într-un bol cu apă, le uscăm ușor cu un uscător de salată. Le tăiem codițele dacă sunt prea groase. Punem intr-un borcan mare de sticla (al meu are capacitate de 3l): 1 L de apă, cele 2 lămâi netratate feliate, sucul de lămâie, mierea și florile de soc.

Turnăm apoi apă cât să umplem borcanul. Dacă vreți să fermenteze mai repede, adăugați și o linguriță de drojdie uscată.

Amestecăm bine, apoi punem capacul (fără să îl infiletăm) sau punem un tifon/farfuriuță pe gura borcanului și îl lăsăm la soare timp de 3-4 zile, amestecând de 2 ori pe zi în el. Când începe să devină acidulată această socată cu miere, o transferăm în sticle și o ținem în frigider. Poftă mare!


ENGLISH VERSION

This natural elder-flower sparkling juice has been one of my favorite drinks growing up. I’ve been wanting to try it myself for a long time, and I just discovered we have an elder-flower tree on our street. I won’t mention we moved here 5 years ago :)))))) So Teo and I went down the street and picked up a couple lovel elderflower flowers and made this yummy naturally sparkling juice.

Ingredients:

  • 3L water
  • 10 elder flower flowers
  • 300 g honey
  • 2 organic lemons
  • juice from 2 lemons

Carefully wash the flowers in a bowl of water, don’t let water run over them directly, because they are fragile. Cut the stems if they are too thick. Put in a large glass jar (mine has 3L): 1 L of water, the 2 organic lemons sliced, lemon juice, honey and flowers. Pour water enough to fill the jar.

If you want the drink to ferment more quickly, add one teaspoon of yeasts. Mix well, the put the lid on, without tightening it (or small plate/cloth) and place the jar somewhere in the sun for 3-4 days, stirring in it 2 times a day. When bubbly enough, strain and keep in the fridge. Enjoy!


Lasă un răspuns