Așa-i că o căsuță din turtă dulce parcă aduce și mai mult spiritul sărbătorilor acasă? Iar decoratul căsuței este și o activitate super drăguță pentru cei mici. De data aceasta am făcut singură mixul de condimente pentru turtă dulce și aluatul a ieșit incredibil de aromat! Asta și pentru că am râșnit ingredientele cu noua mea râsniță Cuisinart :) Doamne, eu nu am mai văzut râșniță atât de superbă, rafinată și ușor de folosit, este cadoul perfect de Crăciun pentru BUCĂTARUL de ACASĂ! :)

Ingrediente:

  • Mix de condimente
    • 30g scorțișoară (batoane)
    • 7 cuișoare
    • 8 păstăi de carmamon
    • 6 boabe de ienibahar
    • 1 lgț ghimbir uscat (3g)
    • 1 stea de anason
    • 1/2 lgț boabe de coriandru
    • 1 nucșoară (3g)
  • Turtă dulce
    • 200g unt
    • 250g zahăr brun
    • 150g miere
    • 600g făină
    • 1 lgț bicarbonat de sodiu
    • 3 lgț mix de condimente pt turtă dulce
    • 2 ouă
  • Glazură
    • 200g zahăr pudră
    • 1 albuș (30g)
    • 1 lgț zeamă de lămâie
  • Decor: bomboane, jeleuri, covrigei, nucă de cocos etc

Pentru mixul de condimente: punem în râsnița toate ingredientele și râșnim prin simpla apăsare a capacului până obținem textura dorită. Puteți depozita mixul de condimente chiar în recipient, râșnița vine cu 2 recipiente și 2 capace. Also, cu de la Cuisinart puteți râșni: condimente, nuci, semințe, cafea, ciocolată, zahăr pentru a obține zahăr pudră, puteți face și pesto sau hummus :) Are un design este minimalist, este foarte elegantă și versatilă, o ador!

Pentru turta dulce: punem într-o cratiță la foc mic untul și mierea. După vreo 3 minute adăugăm și zahărul brun. Ținem pe foc totul amestecând până se dizolvă zahărul brun și se topește untul, adăugăm apoi condimentele pt turtă dulce pe care le-am făcut mai devreme și bicarbonatul.

Bircabonatul va face totul să se umfle, e ok, doar amestecăm constant :) Lăsăm amestecul la răcit. După ce s-a răcorit, îl punem în bolul mixerului alături de făină și ouă și mixăm pana obținem un aluat omogen. Îl transferam pe blatul de lucru pudrat cu făină și îl frământăm puțin, dându-i o formă rotundă. Îl introducem în frigider aprox 1 oră, să se întărească.

Împărțim aluatul in 6 bucăți (din care 2 să fie puțin mai măricele), le întindem în grosime de 4mm și decupăm cele 6 elemente ale căsuței: 2 față și spate, 2 laterale, 2 acoperișuri. Decupăm și cele 4 elemente mici pt coș :) Decupăm ușile și ferestrele după cum dorim, fie pătrate, fie cercuri sau chiar inimioare :) Găsiți tiparul meu pentru căsuța de turtă dulce GRATUIT aici :)

Va mai rămâne puțin aluat din care puteți coace omuleți sau brăduți din turtă dulce :)

Coacem toate elementele, eu am copt câte 2, la 170C timp de aprox 10 min, până sunt foarte puțin bronzate la bază și pe margini, dar foarte puțin. Turta dulce se va mai întări după răcire, FYI, nu vă speriați dacă e puțin moale :)

Pentru glazura royal icing batem spumă albușurile cu zahărul pudră și zeama de lămâie. Folosind un poș decorăm elementele căsuței, apoi le lipim tot cu glazură, ajutăndu-ne de multe pahare care să țină pereții până se întărește glazuro-lipiciul :)

Acoperișul se pune ultimul, vedeți în Video cum am procedat. Eu nu am mai pus și coșul căsuței :) Căsuța NU se atinge o oră dupa montare :) Enjoy! Căsuță din turtă dulce.

ENGLISH VERSION

Coming soon… :)

Lasă un răspuns