Cea mai bună plăcintă cu brânză sărată. Fani brânză, adunați-vă și pregătiți-vă să fiți blown away! :)) De foarte mult timp mă gândeam să reproduc rețeta plăcintelor cu brânză de la OMV, acelea triunghiuri. Am tot studiat rețete peste rețete și am tot mâncat plăcinte din benzinăriile respective :)) Într-un final, m-am decis să fac așa: aluatul fraged de la faimoșii biscuiți pufoși cu brânză (din care am omis brânza și semințele) plus umplutură cu muuultă brânză: telemea, mărgeluțe de brânză și cașcaval. A ieșit o bunătate și frumusețe de plăcintă cu brânză sărată, mi se pare cea mai bună ever! Cu cea mai multă umplutura și cel mai puțin aluat :)) NEAPĂRAT să o încercați! Aveți AICI și rețeta video :)
Ingrediente aluat:
- 250g făină
- 100g unt
- 150g iaurt grecesc/smântână
- 1 ou
- 1 lgț praf de copt
- 1 lgț sare*
Umplutura:
- 250g telemea*
- 150g mărgele de brânză cu smântâna*
- 150g cașcaval
- 1 gălbenuș pt uns
Punem toate ingredientele pt aluat în robotul de bucătărie (cu paleta pt amestecat aluaturi) și mixăm până obținem un aluat omogen, maleabil. Mai adăugăm făină dacă devine prea lipicos. Se poate face aluatul și amestecând cu mâna ingredientele.
Transferăm aluatul pe o suprafață pudrată cu făină, îi dăm o formă rotundă și îl tăiem în 2. Întindem cu sucitorul fiecare jumătate într-un cerc cu diametrul de aprox 30cm, cât are tava în care coacem plăcinta :)
Punem o foaie de aluat în tavă, adăugăm umplutura din brânză telemea fărâmițată și mărgeluțe de de brânză (puteți folosi brânză de vaci, bulgărași, cottage cheese, o brânzică de genul :)
Adăugăm deasupra bucăți grosuțe de cașcaval (sau altă brânză care se topește frumos), le împingem ușor în umplutura de brânză.
Așezăm cealaltă foaie de aluat deasupra, sigilăm ușor marginile, o ungem cu gălbenuș și o înțepăm cu furculița. Coacem plăcinta aprox 45-50 min la 180C, până se rumenește frumos. Se lasă la răcit puuuțin (Eu, sincer, am tăiat-o cam caldă :), apoi se taie 8 triunghiuri. Puteți încălzi câte o felie în prăjitorul de pâine. Poftă mare! E DEMENȚIALĂ!
*Baby friendly: omiteți sarea și folosiți telemea desărată.
ENGLISH VERSION
Best ever savory cheese pie. Cheese fans everywhere, get together and prepare to be blow away! :)) I’ve been wanting to make a copycat of the cheese pies from OMV gas stations. They are insanely good, I did a lot of research and decided to create the recipe from: the crust of the fluffy cheese biscuits and filling with LOTS of cheese. I got the best cheese pie in the world, I swear, you’ve got to try it!
Ingredients:
- 250 g flour
- 100 g butter
- 150 g yogurt/sour cream
- 1 egg
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp salt*
Filling:
- 250 g cheese*
- 150 g cottage cheese*
- 150 g melting cheese
- 1 egg yolk for greasing
Add all the ingredients for the dough in the stand mixer and mix until you get a smooth dough. If sticky, add a little extra flour. You can make the dough by mixing all the ingredients with your hands.
Transfer the dough on a surface dusted with flour, give it a round shape and divide in 2. Roll each half in a 30 cm diameter circle, about the size of the pan in which we’ll bake the pie. Put one circle of dough in the pan, add the filling made from crumbled cheese and cottage cheese.
Add bites of the melting cheese and gently poke them in the filling. Add the second circle of dough, press on the edges, grease with egg yolk and poke with a fork.
Bake the pie for about 45-50 min at 180 C, until lovely golden. Let it cool just a little, then cut into 8 triangles. It’s insanely good. You can warm the slices in the toaster. Enjoy!
*Baby friendly: skip the salt and use de-salted cheese.