Leșinam de poftă când vedeam acele poze demne de Pinterest cu cozonac cu fistic plin de umplutură, you know what I mean… :)) Iar când am primit multe ingrediente delicioase și de super calitate de la Niavis (adooor produsele lor, le folosesc de la începuturile blogului), printre care și pastă de fistic, am știut exact că vreau să fac și eu varianta mea de cozonac cu fistic :) A ieșit fabulos de bun, fraged, iar umplutura… oh, umplutura! :D Rețeta video AICI.
Ingrediente:
- 350g făină pt cozonac
- 1 lgț sirop de agave Niavis
- 170ml lapte călduț
- 10g drojdie uscată
- 80g unt
- 3 gălbenușuri
- 60g smântână
- 3 lg sirop de agave Niavis (45ml)
- 1 lgț zahăr vanilat Niavis
- 1/4 lgț sare roz de Himalaya Niavis
Umplutură:
- 70g picături de ciocolată albă Niavis
- 100g pastă de fistic Niavis
- 70g mascarpone
Topping:
- 100g picături de ciocolată albă Niavis
- 1 lg pastă de fistic Niavis
- 20g fistic crud
So, am pus linkuri către produsele Niavis pe siteul lor oficial, acesta este doar pentru persoane juridice. Dar aveți AICI lista tuturor magazinelor, online și fizice, în care găsiți produsele lor. Cel mai mare este acesta :)
Mod de preparare
Punem în bolul mixerului drojdia, laptele călduț, o linguriță de sirop de agave și 2-3 linguri de făină. Amestecăm bine și lăsăm totul 10 min să se umfle puțin.
Apoi pornim pe viteză mică cu cârligul pentru aluat și începem să adăugăm alternativ toate ingredientele: făina, gălbenușurile, siropul de agave, zahărul vanilat (miroase superb acesta de la Niavis), untul moale, la temperatura camerei, smântâna.
Când amestecul e omogen, mărim viteza mixerului și frământăm până aluatul e fin și elastic, puțin lipicios, ca în imagini și video :)
Transferăm aluatul pe blatul pudrat cu făină, îi dăm o formă de bilă, îl punem într-un bol uns cu ulei și îl acoperim cu folie, îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Modelăm aluatul dopsit în formă rotundă și îl punem într-o tavă rotundă cu 18cm diametru tapetată cu hârtie de copt. Îl ungem cu gălbenuș și îl coacem aprox 40-45 de min 170C, până e rumen și frumos. Îl lăsăm la răcit, între timp preparăm umplutura.
Pentru umplutură: topim la bain-marie ciocolata albă, o amestecăm cu crema de fistic (crema de fistic de la Niavis conține doar fistic și zahăr de cocos, e delicioasă! :) și mascarponele. Facem niște găuri (am făcut 5) cu o lingură de lemn, apoi umplem cozonacul cu cremă folosind un poș prin acele găurele :)
Pentru topping: topim la bain-marie ciocolata albă și o amestecăm cu 2 linguri de cremă de fistic. Turnăm toppingul peste cozonac, apoi presărăm fistic tocat grosier deasupra și îl servim.
Așa-i că îl veți face și voi de sărbători? :) Poftă mare! Cozonac cu fistic.
Rețeta video
ENGLISH VERSION
Coming soon…