Desert turcesc cu morcovi Cezerye. Vara căutăm rețete simple, ușoare și sănătoase, care pot fi savurate de întreaga familie. Astăzi vă propun un desert turcesc cu morcovi inspirat din desertul turcesc tradițional numit Cezerye. Este o rețetă fără coacere, fără făină sau ouă, dar cu o textură deosebită și o aromă subtilă, perfectă pentru gustările dintre mese sau ca desert baby friendly. Am păstrat baza autentică a rețetei (morcovi fierți și caramelizați, nuci și fulgi de cocos), dar am adaptat metoda cu miere (și da, am încălzit mierea, voi puteți să o puneți la final :) Rețeta Video AICI și mai jos :)
Ingrediente:
- 400g morcovi
- 170g miere
- 1/2 lgț scorțișoară
- 70g nuci măcinate (sau alune de pădure, fistic etc.)
- coaja rasă de la 1/2 portocală bio
- 50g fulgi de cocos
- cremă de brânză pt servit (opțional)
Punem morcovii rași într-o tigaie cu 200ml apă și îi călim la foc mediu până se înmoaie și apa scade aproape complet. Amestecăm frecvent pentru a evita lipirea. Eu am adăugat mierea la jumătatea timpului, voi o puteți adăuga la final :) Amestecăm bine, astfel încât mierea să se topească și să se distribuie uniform în compoziție. Dacă folosiți îndulcitor sau zahăr, îl puteți adăuga de la începutul călirii.






Adăugăm scorțișoara, coaja de portocală și nucile măcinate (sau fistic, alune de pădure). Amestecăm până obținem o compoziție omogenă, apoi o pasăm ușor cu o ustensilă pentru piure (opțional). Nu trebuie să devină o pastă prea fină, ci doar să obținem o textură omogenă, din care putem forma biluțe.






Dăm amestecul la rece timp de aproximativ 30-60min, pentru a se întări și a putea forma trufele ușor. Modelăm biluțe de dimensiunile dorite, apoi le tăvălim prin fulgi de cocos. Le păstrăm la frigider într-un recipient închis ermetic până în momentul servirii. Mie mi-au ieșit 10 biluțe + am pus din compoziția rămasă în 2 mini cupe, le-am decorat cu cremă de brânză + sirop de arțar și fistic deasupra. Pfoai de mine! :)) Bunnnn, poftă mare!


Note:
- Putem înlocui mierea cu sirop de arțar, pentru o versiune și mai baby friendly (mierea e permisă doar copiilor de +1an)
- Dacă doriți o variantă de tip batoane sau prăjitură fără coacere, puteți presa compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și glazura cu cremă de brânză (cum am făcut eu cu cupele = carrot cake lovers heaven :))
- Pentru un aspect festiv, putem adăuga fistic mărunțit sau scorțișoară deasupra.
- Trufele pot fi congelate și păstrate pentru mai multe săptămâni – o opțiune excelentă pentru gustări rapide, sănătoase și sățioase.
Rețeta video
Rețeta preluată și adaptată de AICI.
ENGLISH VERSION
https://www.tasteatlas.com/cezerye
Coming soon… :)