Tot in cadrul campaniei #NostalgieFaraZahar am pregatit si cel mai pufos si gustos cozonac fara zahar :) Cozonacul e tot unul din acele dulciuri pregatite de aceasta data de cealalta bunica a mea. Cand eram mica si facea cozonac, se parfuma intreaga casa si parca mirosea a sarbatoare si iubire. Asa ca prima data cand am facut si eu cozonac a fost la primul Paste al Ilincai, pentru ca imi doream sa creasca si ea cu acest parfum de sarbatori in casa :)

Ingrediente:

  • 500-600g faina pt cozonac
  • 1 pliculet de drojdie (10g)
  • 250ml lapte gras
  • 125g unt 80%
  • 3 galbenusuri
  • 150g Edulcorem Stevia 1:2
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 2 lgt extract de vanilie
  • 2 lgt esenta de rom
  • 1 praf de sare

Umplutura:

***

Edulcorem STEVIA este noua mea iubire: un indulcitor 100% natural din Stevia Rebaudiana si Eritritol, cu ZERO calorii și ZERO indice glicemic. Este stabil termic, NU are gust amarui, ca alti indulcitori iar alt lucru foarte tare este ca are un excelent raport calitate-pret, fiind creat tocmai pentru cei care au restrictii alimentare (diabeticii de exemplu), dar isi doresc dulciuri sanatoase la pret accesibil! :) Poate fi folosit in orice desert, creme, torturi, inghetate, briose, bauturi and so on. E genial, mi-am facut un mare stoc in camara :)

Mod de preparare:

In putina apa calduta dizolvam drojdia, 1 lingura de faina si amestecam bine, lasand amestecul intr-un loc cald 15 min. Separat incalzim laptele si indulcitorul in intr-un ibric pana se dizolva indulcitorul, adaugam apoi untul.

Folosind un mixer cu bol si carligul pentru aluat, incepem sa framantam si sa adaugam peste amestecul de drojdie urmatoarele, alternativ: faina, galbenusurile si amestecul lichid ( lapte+unt+indulcitor). Framantam bine, adaugam si vanilia, romul, coaja rasa de lamaie, un praf de sare.

Cand aluatul e neted si elastic, il punem intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu folie si il lasam la dospit timp de minim 2 ore. Pentru umplutura batem albusurile cu indulcitorul, adaugam pudra de cacao, crema de ciocolata, nucile macinate si stafidele.

Impartim aluatul in 2, intindem fiecare bucata, adaugam umplutura si rulam cei 2 cozonaci. Ii transferam usor in tavi de cozonac, ii ungem cu galbenus si mai presaram putin Edulcorem deasupra. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 170C timp de 1 ora, sau pana trec testul scobitorii. Cu ventilatia pornita in ultimele minute, pentru a se rumeni. Pofta mare! :)

Galerie foto:

ENGLISH VERSION

Coming soon… :)

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *