Din gama ce mai mananca micile dive :)) Am implinit de curand un anisor (Doamne, cand trece timpul?!…) si iata care sunt noile recomandari ale doctorului in ceea ce priveste alimentatia bebelusilor, cu completarile mele proprii si personale :)

NOUTATI:

  1. Gratar de pui / peste proaspat
  2. Ou fiert moale  Nu i-am dat
  3. Urda, mozarella, cas, smantana
  4. Foarte putina sare in preparate (supele si ciorbele se pot face pentru intreaga familie, atata timp cat nu contin afumatura, carne de porc sau fasole boabe) Insa conform ultimelor recomandari OMS se introduce sarea dupa 2 ani.
  5. Tocanite de legume cu pui, porc, vita (fara calit in ulei)
  6. Rosii, castraveti, ardei cruzi
  7. Partea mea preferata :D Dulciuri facute in casa: biscuiti, placinta cu branza dulce/mere/dovleac, pandispan, chec (fara zahar, indulcite doar cu fructe: banana pasata, mar/para rasa, 2-3 curmale sau optional cu foarte putina: miere/sirop de agave/artar)

INTERZISE: muraturi, afumaturi, nuci/alune/arahide etc, fasole boabe, dulciuri rafinate, bauturi carbogazoase, orice aliment semipreparat sau foarte procesat.

ORAR orientativ de masa:

  • 8:00Mic dejun: ou fiert moale, paine de casa cu unt si miere/gem fara zahar/branzica, omleta fara ulei, rosii, castraveti, ardei cruzi
  • 10:00Gustare: fructe (de sezon, pe cat posibil)
  • 14:00Pranz: supa / ciorba, legume + carne (curcan, vita, pui) la cuptor/fierte, ficatei la cuptor cu piure, tocanita de legume, gratar de pui/peste, orez cremos cu pui
  • 17:00 – Gustare: prajitura de casa (chec, pandispan, placinta cu branza dulce/mere/dovleac), iaurt, fructe, biscuiti facuti in casa, budinca de avocado si roscove, dovleac copt
  • 19:00Cina: mamaliguta cu branzica si smantana, peste cu legume, sufleu de legume (broccoli/conopida/dovlecei fierte la aburi, amestecate apoi cu branzica de vaci si un ou, totul la cuptor 40 de min), orez/gris cu lapte, cartof copt cu smantana, banana cu branzica de casa, paste cu ricotta, taitei cu lapte
  • alaptat la cerere in continuare (pana la minim 2 ani ne-am propus noi :)

Tot acum la noi a venit momentul ca Ilinca sa invete sa manance singura, dar atat va zic: e haos! Mai ales daca tineti mult la ordine si curatenie, ca mine :)) Mancare peste tot, insa piticoata e tare fericita ca se joaca ea cu mancarea si ii dau bucatele mici de tot, pe care intr-un final le ia cu manuta si le baga in gurita :) Iata cum procedez eu:

  • o las sa se joace cu mancarea, sa experimenteze singura gusturile si texturile
  • ii pun pe masuta de la scaunelul de masa bucatele mici, cat o imbucatura
  • ii dau o lingurita cu care sa se joace cu mancarea
  • cand incepe sa dea semne de foame (pentru ca mai intai se joaca), ii dau eu mancare cu alta lingurita in timp ce se joaca
  • ii pun o lingurita plina in manuta si o ajut sa o duca la gurita
  • am mutat scaunelul de masa pe gresie, iar la ora mesei, fie o las doar in scutec, fie o imbrac in haine de „mozoleala”, pentru ca nu accepta bavetica, o arunca singura cu doar o mana :)))
  • NU o las nesupravegheata la masa nici macar o clipa, pentru a fi acolo in caz ca se ineaca

Daca aveti alte sfaturi si recomandari legate de modul in care invata bebeii sa manance singuri, le astept cu mare drag si interes! :D Pofta mare, pitici! :)

!Va rog sa tineti cont ca Ilinca NU are nici o alergie sau problema de sanatate, deci consultati-va cu pediatrul dumneavoastra. Acest articol nu reprezinta o recomandare medicala, ci doar relatarea proprieri experiente!

Lasă un răspuns