Chifle pufoase de casă. Fac aceste chifle din 2016, de când mi-am luat primul mixer KitchenAid, care frământa cel mai bun aluat de pâine! :) Atunci am și donat mașina de făcut pâine pe care o aveam, pentru că efectiv ne-am îndrăgostit de aceste chifle pufoase de casă, sunt cele mai bune ever :) Și nu vă zic cum miroase în casă când coacem pâine… P.S. Dacă omiteți gălbenușul, chiflele devin de post :) Găsiți rețeta video AICI :)
Ingrediente (8 chifle):
- 500g făină
- 300ml apă călduță
- 10g drojdie uscată (1 plic)
- 3 lg ulei de măsline (45ml)
- 1 lg miere
- 1 lg sare
- 1 gălbenuș (pentru uns)
Amestecăm într-un bol apa călduță (NU fierbinte) cu drojdia, mierea și 3 linguri de făină. Amestecăm bine totul și lăsăm 15 min, până face bulbuci :) Adăugăm treptat făina, frământând continuu, cu cârligul pentu aluat al mixerului cu bol.
După ce terminăm de adăugat făina, adăugăm și uleiul de măsline, sarea. Vom frământa aprox 7-8 min cu mixerul, până aluatul e neted și elastic. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei pe care îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la loc călduț timp de o oră sau până își dublează volumulul.
Modelăm 8 chifle din acest aluat, le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le crestăm cu un cuțit, le da un aspect rustic :) Acoperim tava cu folie alimentara din nou și le mai lăsăm la crescut 20 de min.
Apoi le ungem cu gălbenuș și le coacem 30-35 de min la 170C, până se rumenesc frumos. Sunt cele mai bune chifle pufoase de casă, poftă mare!
ENGLISH VERSION
Ingredients (8 buns):
- 500 g flour
- 300 ml lukewarm water
- 10 g yeast (1 sachet)
- 3 tbsp olive oil (45ml)
- 1 tbsp honey
- 1 tbsp salt
- 1 egg yolk (for the egg wash)
Mix the warm water, honey, yeast and 3 tablespoons of flour in a bowl. Stir well and let it sit for 15 min, until bubbly :) Start kneading with the stand mixer (hook attachment) while adding the flour, little by little. After adding all of the flour, add the salt and olive oil. We’ll keep kneading until the dough is smooth and elastic, 7-8 min with a stand mixer (12-15 min manually).
Place the dough in a bowl greased with a little olive oil, wrap it in clingfilm and let it rise in a warm place for about 1 hour, until it doubles it’s size. Mold 8 buns, place them on a tray lined with baking paper. Cross them over with a knife and cover them with clingfilm again. Let them rise 20 more min, then add the egg wash as topping. Bake for 30-35 min at 180 C. They’re amazing! :)