Print Friendly, PDF & Email

Mâncare de urzici. Spălatul și curățatul urzicilor e o muncă îndelungată și foarte migăloasă, noroc că mama știe că mă dau în vânt după mâncare de urzici și îmi face mereu primăvara, când merg pe la ea :) Este o mâncare delicioasă, foarte sănătoasa (urzicile sunt surse bogate de vitamine, minerale și aminoacizi), care merge de minune cu ouă ochiuri și pâine proaspată de casă sau mămăliguță :) P.S.1 vă ofer și varianta de post, vegan option :) P.S.2 Eu de obicei fac cantitate dublă :) Rețeta Video AICI.

Ingrediente (4 porții):

  • 500g urzici
  • 100ml lapte*
  • 25g unt*/ 2 lg ulei
  • 3 căței de usturoi
  • sare după gust
  • ouă ochiuri sau poșate pt servit

Spălăm bine și curățăm urzicile de codițe și impurități, cu mănuși, pentru a nu ne urzica :) Eu folosesc un uscător de salată pentru a le spăla bine și usca. Punem într-o oală apă la fiert cu un praf de sare, iar când apa începe să fiarbă, adăugăm urzicile și le opărim aproximativ 3 min.

Le scurgem bine (nu aruncăm apa în care au fiert, o bem pentru că este sănătate curată :), le punem la răcit, după care le tocăm mărunt. Eu le pasez, dar foaarte puțin cu blenderul, pentru că îmi place să se păstreze din textură, să nu iasă chiar piure :)

Punem pe foc într-o tigaie adâncă untul, după ce s-a topit adăugăm usturoiul tocat. După ce s-au rumenit puțin cățeii de usturoi, adăugăm urzicile, laptele, sare după gust și gătim totul aprox 10 minute. La nevoie, mai adăugăm din zeama în care au fiert urzicile până ajungem la consistența dorită. 

Servim cu ouă poșate (vezi video mai jos) și pâine proaspătă de casă sau mămăligă :) Poftă mare! Mâncare de urzici

*Pentru varianta de post, folosiți în loc de lapte – apa în care au fiert urzicile, iar în loc de unt, ulei. Și omiteți oul, firește :)

Rețeta video

ENGLISH VERSION

Washing and picking nettles is such hard work, thank God mom knows I love nettle stew and always cooks it for me when I visit her during springtime :) It’s a delicious, healthy meal (nettles are rich sources of vitamins, minerals and amino acids) that goes perfectly with poached eggs and fresh bread or polenta :)

Ingredients (4 servings):

  • 500g fresh nettles
  • 100 ml milk*
  • 20 g butter* / 2 tbsp oil
  • 3 cloves of garlic
  • salt to taste
  • sunny side or poached eggs for serving

Wash well and pick the nettles, using rubber gloves not to hurt your hands :) Bring a large pot of water to a boil, then add the nettles and boil for about 3 min. Drain and let them cool for a while, then chop finely. I use an immersion blender, but just a little, because I like to keep some of the texture, I don’t want a smooth puree.

In a tall pan add the butter and chopped garlic. When the garlic has browned a little, add the nettles and milk, salt to taste. Cook for about 10 min. If needed, add water from boiling the nettles until you reached the desired consistency. Serve with poached eggs and fresh bread or polenta :) Enjoy!

Vegan option: oil instead or butter and instead of milk – water from which the nettles have been boiled.

Lasă un răspuns