Print Friendly, PDF & Email

Slow cooker sau multicooker? Citesc aceasta intrebare pe buzele multor persoane, si eu am avut aceasta dilema, iar fiindca le-am detinut pe ambele, si un slow cooker si un multicooker, vreau sa va explic diferentele din punctul meu de vedere, ca sa puteti face o alegere inspirata, in functie de nevoile voastre :) Iar la finalul articolului veti vedea ce am ales dintre cele 2, de unde puteti descarca cele 2 tabeluri dragute care sunt de mare ajutor :)

In primul rand, ambele sunt electrocasnice de bucatarie care va ajuta sa economisiti timp si sa faceti mancaruri gustoase fara prea mare efort :) Eu am mers pe brandul Crockpot (unul cu renume, aparut inca din 1940!) de care am fost si sunt foarte multumita. Iata ce informatii consider eu esentiale pentru fiecare tip de aparat:

Slow cooker

  • Are doar functia de Gatit lent (slow cooking), pe High sau Low. Aveti in imaginea din dreapta un tabel* cu duratele aproximative, sa va faceti o idee :) Click pe imagine.
  • Un slow cooker cere planificare si o buna organizare :) Deci daca va e foame urgent si vreti o mancare ACUM, un slow cooker nu prea va ajuta :)) EU de obicei procedez asa si mi se pare perfect:
  • 1. Pun seara mancarea la facut pe LOW pana dimineata, apoi pur si simplu o pun calda in caserole de sticla si o iau la pachet
  • 2. Sambata si duminica sau cand sunt mai multe ore acasa, pun dimineata mancarea la facut pe HIGH sau LOW, in functie de reteta, apoi merg in oras, la cumparaturi, in parc etc, si mancarea ne asteapta calda acasa :) Asta mi se pare o varianta ideala pentru mamici, cat timp ies in parc cu copiii ;) Si DA, este safe, puteti pleca linistiti de acasa in timp ce aparatul gateste in locul vostru.
  • 3. La pranz pun mancarea la facut pentru cina, asta mai rar, pentru ca noi seara mancam sandvisuri, salate, chestii light negatite, dar sa luati in calcul si aceasta varianta, daca vi se potriveste :)
  • Ce mancaruri puteti face in slow cooker? Multe: tocanite cu /fara carne, mancaruri cu cu sos, pui cu ciuperci, fasole cu ciolan, rata cu varza, ardei umpluti, sarmale, chiftelute marinate, pilaf, supe, ciorbe, orez cu lapte, prajituri si blaturi de tort :)

  • Varianta Duraceramic Saute, cum am eu, se poate folosi si pe aragaz (pt calire, pe plita electrica/inductie, NU gaz) sau in cuptor (pt rumenire la final)
  • Recomand un slow cooker Digital, nu Manual, pentru a nu sta sa paziti aparatul. Dar daca bugetul e foarte limitat, e ok si o varianta manuala, doar sa fiti mai atenti la ceas :)
  • Slow cookerele au functia automata de pastrare la cald, foarte utila.
  • Au un pret accesibil, de la 150 pana la 650 ron, in functie de model, recomand sa le panditi aici pentru oferte speciale :)

MANUALE – toate au functiile Low, High si Keep warm (Pastrare la cald)

  1. Slow Cooker 3.5L Red Crock-Pot – pt max 3 pers
  2. Slow Cooker 3.5L Stainless Steel – pt max 3 pers
  3. Slow Cooker 5.7L HingedLid Crock-Pot – pt max 6 persoane, capac retractabil, vas ceramic utilizabil si in cuptor

DIGITALE – toate au functiile Low, High si Keep warm (Pastrare la cald)

  1. Slow Cooker 3.5L Digital Hinged Lid Crock-Pot – pt max 4 persoane, capac retractabil
  2. Slow Cooker 4.7L Digital Crock-Pot – pt max 5 persoane, timer reglabil pana la 20 ore, vas ceramic utilizabil si in cuptor
  3. Slow Cooker 4.7L Digital HingedLid Crock-Pot pt max 6 persoane, vas ceramic utilizabil si in cuptor, capac retractabil
  4. Slow Cooker 5.7L Digital Crock-Pot pt max 6 persoane, vas ceramic utilizabil si in cuptor, timer reglabil pana la 20 ore
  5. Slow cooker 5.0 L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot – pt max 6 pers, Vas Sauté utilizabil si pe plita (electrica/inductie, NU gaz) si in cuptor, timer reglabil pana la 20 ore
  6. Slow Cooker 6.0L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot – pt max 7 pers, Vas Sauté utilizabil si pe plita (electrica/inductie, NU gaz) si in cuptor, timer reglabil pana la 20 ore

Multicooker

  • Are 4 moduri de preparare – Gatit sub presiune, Gatit lent (slow cooking High sau Low), Saute sau Steam (la abur)
  • Si 8 setari rapide de gatit: Rice/risotto (Orez), Meat/stew (Carne/tocanite), Beans/chilli (Fasole, leguminoase), Yogurt (Iaurt), Poultry (Pasare), Dessert (Desert), Soup (Supa), Manual. Aveti in tabelul* alaturat toate setarile si duratele prestabilite pt Crock pot Express, click pe imagine :)
  • Functia de gatit sub presiune e MAGICA! E cea pe care o folosesc cel mai frecvent, seara cand ajungi acasa ai in maxim 1 ora mancarea gata, cu tot cu spalatul, curatatul, pregatitul ingredientelor si timpul de racire :)
  • Carnea iese foarte frageda, si mancarea foarte gustoasa pentru ca, prin gatirea sub presiune, toate sucurile si aromele raman acolo in mancarica :)
  • Fata de slow cooker, in multicooker poti face mai multe feluri de mancare si mai ales MAI REPEDE: tocanite cu /fara carne, orice mancare cu sos, pui cu ciuperci, fasole cu ciolan, rata cu varza, ardei umpluti, sarmale, chiftelute marinate, pilaf, supe, ciorbe, carne de vita sau pui de tara fierte rapiud, legume pt salata Boeuf and so on. Acestea sunt doar cateva exemple uzuale care mi-au venit in minte, sunt muuuult mai multe mancaruri care se pot face in el :)
  • Ce mai poti face la el: fierbe orez (pilaf sau orez cu lapte), oua, legume la abur (aviz mamicilor de piticoti), coace prajituri, face iaurt, poti fierbe si paste, dar noua nu ne plac pastele :)) Foarte multe retete gasiti AICI.
  • O diferenta fata de Slow cooker este ca in Multicooker poti cali/rumeni la inceput diverse (ceapa, carne, usturoi etc) pe functia Saute. Eu o folosesc frecvent, mancarea iese mai gustoasa, iar carnea este sigilata prin aceasta rumenire, sucurile ramanand in interior, #Drooling :))
  • Mancarea e mentinuta la cald 4 ore dupa terminarea programului
  • Pretul e mai maricel, intre 650-1000 ron, eu l-am prins redus mult aici cand l-am achizitionat. Dar MERITA:)

Slow cooker sau multicooker?

Ce am ales eu:

Am folosit ceva timp un slow cooker Crock Pot Duraceramic de 5L si am fost FOARTE multumita de el, insa cand am descoperit multicookerul Crock Pot Express, cu functia de gatit sub presiune, m-am indragostit iremediabil de el, e cel mai folosit aparat din bucataria noastra :) Insa NU trebuie sa alegeti neaparat, le puteti avea pe amandoua, noua ne-a fost suficient momentan doar multicookerul Crock Pot Express si am economisit spatiu avand doar 1 :)

Deci, slow cooker sau multicooker? :) Ca o concluzie, le recomand calduros pe ambele, cele 3 diferente majore fiind:

  • multicookerul INCLUDE si functia de slow cooker (plus alte functii)
  • mancarea e gata mult mai repede in multicooker
  • pretul – multicookerul are pretul mai ridicat, avand mult mai multe functii (diferenta justificata, in opinia mea :)

*P.S. – Poti descarca cele 2 tabeluri dragute facute de mine de AICI. Sper ca v-a fost de ajutor articolul meu, ii puteti da un Share pentru a ajunge la persoanele care au aceeasi dilema :D Spor la cumparaturi si la gatit! :)

4 Comments on Slow cooker sau multicooker, ce sa aleg?

Lasă un răspuns