Serbam prima aniversare a lui Teo acasa, si i-am facut un tort baby friendly pentru prima aniversare tare bun si dragalas :) Blat indulcit cu banana si foarte putin sirop de artar, crema fina de zmeura si mascarpone, un tort racoros si fin :) Later edit: am adaugat si pozele sectiunii dupa ce am taiat tortul :) La multi ani bebe Teo!
Ingrediente:
- 7 oua
- 150g faina
- 2 banane
- 3 lg sirop de artar (45ml)
- 1/2 lgt pudra de vanilie
- 1 lgt praf de copt bio
- Crema:
- 500g mascarpone
- 2 lg sirop de artar (30ml)
- 300g zmeura
Separam ouale, batem albusurile spuma cu mixerul pana obtinem o bezea ferma. Separat pasam bananele, galbenusurile, le amestecam cu siropul de artar. Am pasat intai cu furculita, apoi am folosit blenderul vertical, sa grabesc procesul :)
Micsoram viteza mixerului si adaugam amestecul de galbenusuri in albusurile batute spuma. Incepem sa adaugam usor si faina amestecata cu praful de copt si pudra de vanilie. Incorporam usor cu o spatula, cu miscari circulare, pastrand compozitia aerata.
Turnam compozitia intr-o tava de tort cu baza detasabila (23 cm diametru, ca aceasta) unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, o coacem la 170C pana trece testul scobitorii, aprox 40 de min. Lasam blatul la racit, apoi il taiem pe jumatate.
Pentru crema pasam cu blenderul 200g de zmeura si o strecuram, apoi o batem cu branza mascarpone si putin sirop de artar. La acest tort de acum 4 ani am pus zmeura intreaga, fara sa o pasez si strecor de samburi, si crema nu a avut o consistenta fina :)
Punem un strat de crema pe jumatate de blat (eu o folosesc pe cea care a fost deasupra si nu are suprafata perfect neteda :), adaugam restul de 100g de zmeura proaspata, apoi asezam cealalta jumatate de blat.
Imbracam tortul in restul de crema si il decoram dupa pofta inimii, eu am pus doar zmeura si lumanarica aniversara :) Sfat: introduceti tortul in frigider cateva ore, apoi scoteti-l si mai nivelati crema intarita cu o spatula inca o data. Pofta mare! Tort baby friendly pentru prima aniversare
ENGLISH VERSION
We are celebrating baby Teo’s first anniversary at home and I made her a baby friendly cake that is so cute and tasty :) It’s sweetened only with bananas and just a little maple syrup, the frosting is made from mascarpone and raspberries, it’s a light and refreshing cake :) Happy birthday, Teo!
Ingredients:
- 7 eggs
- 150 g flour
- 2 bananas
- 3 tbsp maple syrup (45 ml)
- 1/2 tsp vanilla powder
- 1 tsp organic baking powder
- Frosting:
- 500 g mascarpone
- 2 tbsp maple syrup (30 ml)
- 300 g raspberries
Separate the eggs, beat the egg whites until the form stiff peaks. Separately mash the bananas, egg yolk and maple syrup. I used a fork first, then I took my vertical blender to speed the process :)
Lower the mixer speed and add the egg yolk mixture into the egg white meringue. Start to add the flour mixed with baking powder and vanilla, gently, with circular movements to keep the batter fluffy.
Pour the batter into a spring form (23 cm diameter) greased with oil and lined with baking paper and bake at 170 C for about 40 min, until a skewer inserted in the center comes out clean.
For the frosting, puree with an immersion blender the raspberries, then pass it through a sieve to remove the seeds. For example, when I made this cake 4 years ago I used whole raspberries and the frosting was not smooth :) Beat the mascarpone cheese, raspberry puree and maple syrup.
Place a layer of frosting on one half of the cake (I use the top one, because the surface is not perfectly smooth :), add the rest of the 100 raspberries and place the other cake layer. Coat the cake in the rest of the frosting and place in the fridge. Tip: let the cake cool in the fridge for a couple hours, then level the frosting one more time, it will look better when chilled. Enjoy!
La multi ani Teo! Sa fiti sanatosi, fericiti si sa va bucurati de papusile mici! Multumesc mult pentru retete, imi sunt de mare ajutor si sunt foarte recunoscatoare pentru varietatea lor. Inca o data numai bine!
Cu drag,
Luminita
Draga Luminita, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase, te imbratisez cu tot dragul! :)
Dragă Madeline,
Mă gândesc să fac acest tort pentru aniversarea de 3 ani a băiețelului meu. As vrea sa te întreb cam ce textura are blatul? Se umezește puțin de la crema și zmeură? Dacă este mai uscat, oare cu ce as putea insiropa sa se potrivească la gust?
Mulțumesc!
Draga Anisia, blatul nu e foarte uscat, e la consistenta cam ca orice blat simplu de tort gen pandispan. Ar merge insiropat putin cu: zeama de compot sau suc de fructe proaspat stors (ananas, portocale, mere…). Daca pui mai multa zmeura si o pui direct pe rpimul strat, apoi pui crema, isi mai lasa putin din zeama. Sa imi spui cum iese, pupici si La multi ani! :)
Draga Madalina,
Pana la urma am modificat putin tortul, nu pentru ca nu mi-ar fi placut sa incerc exact varianta ta, dar pentru alte motive care nu au tinut de mine :)). Am facut blatul clasic de pandispan (oua, zahar, vanilie si faina), l-am insiropat usor cu apa cu miere. Crema am facut-o usor la ochi pentru ca am facut o cantitate mai mare iar zmeura nu a fost prea aromata. Am pus zahar in loc de sirop de artar, caci nu ne prea place ce gustu da siropul de artar unor preparate. Si am pus cam o lingura de zeama de lamaie. Per total a fost bun, dar cred ca as fi pus mai mult zahar, caci a fost cam acrisor :)).
Multumesc pentru inspiratie si pentru toate retetele faine pe care le faci!
Toate cele bune familiei tale!
Draga Anisia, multumesc mult pt feedback, pupici multi!