Astăzi blogul meu Madeline.ro împlinește 10 ani! Și cu această ocazie minunată am pregătit o rețetă adaptată din caietul mamei mele: tort de mere Bunica, aveți și foaia din caiet mai jos :) Este fantastic de gustos și super însiropat, ca o savarină :) Neapărat să îl incercați. La muuulți ani, dragă Madeline.ro! La încă 10-20-30 ani cel puțin la fel de minunați ca primii 10! :) Giveaway aniversar AICI. Rețeta Video AICI.

Ingrediente (10 porții):

  • Mere:
    • 6 mere micuțe (700g)
    • 250ml apă
    • 6 lg zahăr brun (90g)
    • 1 lgț scorțișoară
    • 20g unt
  • Aluat:
    • 6 ouă
    • 6 lg zahăr brun (90g)
    • 6 lg făină (70g)
    • 1/2 lgț praf de copt
    • 1/2 lgț pudră de vanilie
    • coajă rasă de la 1 lămâie
  • Sirop:
    • 100g zahăr brun
    • 250ml zeama de la mere
    • 2 lg rom sau 2 lgț esență de rom
  • Topping:
    • 400ml smântână pentru frișcă
    • 3 lg zahăr pudră

Decojim merele și le scoatem cotorul, Le punem într-o tavă termorezistentă, am folosit un vas rotund de yenna (21cm diametru, 8cm înălțime). Presărăm 6 linguri (90g) de zahăr brun peste ele și turnăm 250ml apă. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 30 de minute, cât să se înmoaie puuuțin merele și să aromatizeze apa, vedeți voi ce facem cu ea :)

Când merele sunt aproape gata facem aluatul: batem spumă albușurile cu un praf de sare, adăugăm zahărul brun și batem totul până obținem o bezea fină. Micșorăm viteza mixerului și adăugăm și gălbenușurile.

Cernem ingredientele uscate: făina, praful de copt, vanilia. Amestecăm ușor, păstrând compoziția aerată. Adăugăm și coaja rasă de lămâie. Scurgem apa din tava în care s-au copt merele și o punem deoparte. Peste mere presărăm puțină scorțișoară și punem puțin unt în fiecare.

Turnăm aluatul peste mere și mai coacem tortul încă aprox 30-35 min, până trece testul scobitorii.

După ce s-a răcorit tortul, trecem un cuțit pe marginea tăvii și îl scoatem ușor din tavă, răsturnându-l pe un platou. Îl insiropăm cu siropul făcut din: apa de la mere, zahărul brun, romul sau esența de rom.

Ținem la rece tortul până a doua zi, apoi îl îmbrăcăm în frișcă naturală :) Am folosit smântână pentru frișcă fără caragenan, 3 linguri de zahăr pudră. Poftă mare și la mulți ani! Tort de mere.

ENGLISH VERSION

Coming soon…

Lasă un răspuns