Un desert care se topeste in gura, cu mere gustoase de la tara, perfect atunci cand luati masa cu familia duminica, intr-o zi ploioasa de toamna :) Cea mai buna placinta cu mere si aluat fraged pe care am mancat-o ever! :)

Aluat fraged:

Umplutura:

Pentru umplutura dam merele pe razatoare si le calim cu zaharul brun si scortisoara intr-o tigaie non-aderenta timp de aprox 10 min, pana se inmoaie si-si schimba culoarea. Le lasam la racit.

Aluatul fraged se prepara astfel: mixam unutul rece taiat cubulete cu zaharul, adaugam apoi ouale si iaurtul, amestecand in continuare, faina putin cate putin, sarea si praful de copt. Framatam apoi manual aluatul pe o suprafata presarata cu faina pana devine moale si neted. Il impartim in 2 si rulam 2 foi dreptunghiulare cu facaletul.

Ungem o tava de 24*35 cm cu putin unt (eu folosesc ambalajul de la pachetul de unt folosit :), o tapetam cu hartie de copt si punem in ea prima foaie de aluat. Presaram grisul, punem compozitia racita de mere, o nivelam frumos cu o spatula si punem si a 2a foaie de aluat. O ungem cu un out batut si o intepam cu furculita. Coacem placinta aprox 45 de min la 170C, pana se rumeneste putin. O lasam sa se raceasca, apoi presaram deasupa indulcitor pudra si o taiem felii. Pofta mare!

Galerie foto

*Baby friendly: omiteti zaharul din aluat si indulciti umplutura cu miere dupa gust.

ENGLISH VERSION

A dessert that melts in your mouth, with tasty apples from the countryside, perfect to enjoy with your family during Sunday lunch, on a rainy autumn day :) The best apple pie with tender crust I’ve ever had :)

Crust:

  • 200 g butter
  • 450 g flour + extra for rolling the dough
  • 150 g brown sugar
  • 2 free range eggs
  • 150g Greek yogurt 10% fat
  • 1 tsp organic baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tbsp semolina

Filling:

  • 1.5 kg apples
  • 150 g brown sugar (to taste, depending on the apples)
  • 2 tsp cinnamon
  • 2 tbsp powder sweetener
  • 1 egg yolk

For the filling grate the apples and saute them with brown sugar and cinnamon in a non-stick pan for about 10 min, until soft and brownish. Set them aside to cool.

Prepare the crust like this: mix the cold butter cut into cubes with the sugar, then add the eggs and yogurt (keep mixing), flour, little by little, salt and baking powder. Then manually knead the dough on a floured surface until smooth and soft. Cut in half and roll 2 sheets.

Grease a 24*35 cm oven dish with butter (I use the butter package paper), line with baking paper and put the first sheet on the bottom. Sprinkle the semolina, add the apple mixture and level with a spatula. Place the second dough sheet on top, grease with a beaten egg yolk and poke with a skewer. Bake the pie for about 45 min at 170 C, until slightly brownish on the edges. Let the pie completely cool down, then sprinkle with sweetener and cut into square slices. Enjoy!

Print Friendly, PDF & Email

4 comments on “Placinta cu mere si aluat fraged/ Apple pie with tender homemade crust”

  1. E vreo şansă să putem folosi miere în loc de zahăr, mai ales în cazul aluatului? Nu ştiu dacă aluatul îşi va mai păstra cu miere consistența.. Merele le putem îndulci şi cu stafide sau curmale sau sirop de arțar, dar merge şi la aluat?
    Mi s-a făcut o poftă nebună de plăcintă cu mere şi aş vrea să fie cât mai sănătoasă :-D

    • Buna Raluca, la umplutura poti indulci cu ce vrei tu, dar nu garantez folosirea mierii in aluat… Poti folosi Green Sugar daca vrei sa fie mai sanatos. Sa-mi zici si mie cum iese, daca incerci :) O zi frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *