Cărți pentru începerea grădiniței. Se apropie cu pași repezi toamna, încep creșele, grădinițele și școlile… :) Iată o bogată colecție de 21 de cărți potrivite pentru copiii care (re) încep grădinița. Sper să vă fie utilă această listă și să aveți (re) acomodare ușoară! :) La final am menționat și 2 cărți care acum nu se mai găsesc în librării, însă poate le găsiți prin anticariate sau le primiți de la prieteni cu copii mai mari :) Dând click pe coperta fiecărei cărți veți fi redirecționați către magazinul online din care o puteți achiziționa.* Also, majoritatea sunt de pe Libris, unde puteți și răsfoi digital câteva pagini din fiecare :)
*Articolul conține unele linkuri afiliate.
Grădinița pentru totdeauna (pt părinți)
Mira Loghin, Editura Univers. Încep cu această carte MINUNATĂ care este pentru părinți :) Pentru că cel mai important este ca părintele să fie ok din punct de vedere emoțional cu începerea noii etape: intrarea în colectivitate. Pe mine m-a ajutat enorm să înțeleg ce înseamnă această nouă etapă, chiar daca am mai trecut prin intrarea în colectivitate cu Ilinca acum 6 ani. V-o recomand cu mâna pe inimă! :)
Odata cu intrarea copilului în colectivitate, în viața de părinte apare o mare schimbare. Grădinița este o nouă relație pe care începi să o construiești de la zero, în care investești în primul rand încredere și timp. Cum fac față acestui proces? Cum mă ajut pe mine, cum îmi ajut copilul? Cum îi va fi copilului meu fără mine? Va plânge? Îl va lua cineva în brațe? Oare va mânca? Va dormi la prânz? Și ce fac dacă mai are un frățior mic acasă? Cum știu că e pregătit? Care e vârsta cea mai potrivită? Cât de des se va îmbolnăvi? Ce fac dacă refuză să mai meargă la grădiniță? Cum știu dacă a fost abuzat fizic sau emoțional? Și dacă nu se va acomoda, iar eu nu am solutii să îl țin acasă, ce fac? Să caut o grădiniță de stat sau privată? Cu program scurt sau lung?
La toate aceste întrebări răspunde Mira Loghin, în cartea sa, rodul unui studiu de zece ani bazat pe experiența sa în lucrul cu copiii, părinții și educatorii, pe formările sale în educatie și psihologie, pe observarea comportamentului relațional al copiilor și pe principiile Comunicării Nonviolente.
Eric merge la grădiniță
Ioana Chicet-Macoveiciuc, Editura DPH. Este preferata lui Teo :) (noi ADORĂM colecția cu Ema și Eric, o avem pe toată). Am citit-o de foarte multe ori împreună înainte de intrarea ei în colectivitate. Este o carte potrivită pentru copii cu vârsta +2 ani, îi invită pe aceștia să descopere prima zi de grădiniță a lui Eric și momentele prin care trece.
Felix și Gustav merg la grădiniță
Katarzyna Kozlowska, editura Carusel. Felix are deja trei ani și va merge pentru prima dată la grădiniță. Alături de părinți, el se pregătește pentru această mare aventură. Aleg împreună un rucsac și pun în el lucrurile de care Felix va avea nevoie la grădiniță. De asemenea, băiatul îți pregătește și cel mai loial însoțitor, pe ursulețul Gustav; împreună vor porni spre necunoscut. Vor afla cum arată grădinița și la ce activități și evenimente vor participa. Felix are o mulțime de întrebări: va întâlni copii cunoscuți? Cui va putea cere ajutorul la nevoie? Ce se întâmplă dacă i se face brusc dor de mama?
Această carte va ajuta întreaga familie să se acomodeze cu noua situație. Ilustrațiile calde și vesele, care prezintă grădinița și anumite momente și întâmplări cheie de acolo, îl vor încuraja pe micut și-l vor face să aștepte cu nerăbdare prima zi de grădiniță, iar cititul împreună va fi un bun pretext pentru a discuta pe această temă, pentru a-i înlătura temerile și pentru a-l introduce într-un mediu nou, unde își va face noi prieteni. Această carte îi pregătește pe copii pentru educația preșcolară într-un mod atractiv și încurajator, îi ajuta să înțeleagă noua situație și să facă față anxietății.
E timpul să mergi la grădiniță
Anna Sojka, Editura Humanitas. O colecție de povești care-i ajută pe cei mici să treacă fără emoții pragul grădiniței și să învețe să se distreze alături de colegi. Cartea le oferă totodată copiilor care tocmai descoperă lumea cea mare răspunsuri la întrebările importante care îi frământă:
- – Merită să mergi la grădință?
- – Trebuie să ne temem de monștri?
- – Cum să devii un Om Foarte Curajos?
- – Merită să te încăpățânezi?
- – Putem să-i spunem mamei totul?
- – Cum să nu întârzii? și multe altele.
O carte vindecătoare care, într-un mod discret, liniștește temerile celor mici legate de această nouă etapă a vieții și-i ajută pe părinții lor să facă față cu brio peripețiilor prin care vor trece micuții de vârsta preșcolară. Vă veți convinge, citind cartea, că grădinița este un loc plin de surprize plăcute și noi prietenii. Un loc în care cei mici pot învăța multe lucruri interesante și importante.
Fram la grădiniță
Irina Forgaciu, Editura Curtea Veche. Fram are parte de încă o aventură: grădiniță. Cum se pregătește el pentru prima zi alături de educatoare și colegi? Îi va plăcea acolo? Și ce va face când unii dintre ei vor râde de el pentru că este diferit? Ție cum ți se pare grădinița? Alături de Fram vei descoperi cât de frumoasă poate fi această experiență. Hai la drum!
Norișorul Roz merge la grădiniță
Cristina Donovici, editura Curtea Veche. Norișorul Roz merge la grădiniță! La început, nu se bucură nici măcar puțintel. Ce va face el într-un loc nou, unde nu cunoaște pe nimeni? După primele zile la grădiniță, Norișorul descoperă însă ca TOTUL e altfel decât și-a imaginat! Își face prieteni noi cu care se joacă și învață, dar, cel mai important, descoperă că educatoarea Mima are un secret. Noua aventură a Norișorului se va dovedi încă o lecție despre prietenie, bunătate și… curajul de a înfrunta necunoscutul.
Conni merge la grădiniță
Liane Schneider, editura Casa. Astăzi, de ziua ei, Conni va purta cea mai frumoasă rochiță, cea albastră cu multe flori. Împlinește trei ani. În sfârșit, a crescut destul de mare ca să meargă la grădiniță! În această poveste veți vedea cum a petrecut prima zi alături de noii ei prieteni.
Bebe învață. O zi din viața mea. La grădiniță
Jean-Marc Langue, editura Litera. Te așteaptă o zi grozavă: poți să te joci și să iei o gustare cu prietenii tăi, să ascultați o poveste frumoasă și apoi să ațipiți putin. Oare care activitate îți va plăcea cel mai mult? Vei învăța totodată multe lucruri și cuvinte noi!
Grădinița mea
Doris Rubel, editura Casa. Ce poate fi mai interesant și mai emoționant pentru un copil mic decât prima zi la grădiniță? Cartea descrie cum decurge o zi la grădiniță pentru Felix, un copilaș de trei ani. Bucuros că se poate juca cu copii de vârsta lui, Felix povestește despre activitățile pe care le fac copiii, vizitele și excursiile la zoo, teatru de păpuși sau pompieri, supravegheați de cei doi educatori, Lisa și Mark. Cartea are paginile cartonate și ferestre care îmbie copiii să descopere ce se ascunde sub ele.
Bobiță și Buburuză la grădiniță
Bartos Erika, editura Casa. Bobiță și Buburuza vă prezintă o serie de povești care au loc într-o mică pădure, personajele fiind o mâna de prieteni, o frumoasă comunitate a unor gândăcei simpatici. Personajele principale sunt Bobiță, băiețelul melc, și Buburuză, fetița mămăruță. Povestirile descriu mici întâmplări din viața de zi cu zi a personajelor, în care dragostea și respectul față de natură ocupă un loc important. Volumul include 2 povești: Păianjenul de peșteră și O zi la grădiniță.
Puii de bufniță
Patrick Benson, Martin Waddell, editura Cartea Copiilor. O carte superbă despre iubirea specială dintre mamă și copii, extrem de utilă mai ales la intrarea în colectivitate. Bufnițele sunt foarte gânditoare de felul lor. Chiar și puii de bufniță, cum sunt Nana, Nanu și Nic, se gândesc noaptea, în pădure, la multe lucruri în timp ce o așteaptă pe Mama Bufniță să se întoarcă ACASĂ.
Învățămintele lui Piripi și ale prietenilor săi
Michaela Hanauer, Editura DPH. În sfârșit, a venit timpul! Piripi a început să meargă la GdPi, Grădinița de pinguini. Deși are emoții pentru prima lui zi la grădiniță și nu se simte în largul lui, până la final, Piripi se va dovedi a fi un adevărat erou! La GdPi își face mulți prieteni alături de care are parte de tot felul de aventuri. Micii pinguini albaștri nu doar au învățat să înoate, nu doar au mers singuri pe plajă, pe întuneric…, ci au conștientizat că cel mai important lucru din lume este… Să ai prieteni adevărați!
Un an la grădiniță. Carte de explorat
Przemyslaw Liput, editura Litera. Bine ați venit la grădinița noastră! Faceți cunoștință cu Victor, colegul meu căruia îi place să joace fotbal, cu Mihnea, specialistul în dinozauri, cu prietenul meu cel mai bun, Cristi, cu care mă antrenez la șotii… dar și cu Sofia, fetița care mai mereu pierde câte ceva, și Victoria, colega noastră care dă petreceri cu păpuși. Îi veți vedea și pe micuțul Alex, care ni se alătură la joacă, pe educatoarea Ana și domnul Marcel, alături de cățelul lui, Bubu. Ah, să nu uit de Flora, pisicuța căreia-i place să se ascundă. Haideți să o căutăm împreună cu toți prietenii mei de la grădiniță!
Această carte vă invită în lumea preșcolarilor: veți vedea cum se prezintă și ce pasiuni au copiii la grădiniță, ce activități fac ei lună de lună, cum pregătesc sărbătorile și zilele importante din timpul anului și multe altele.
Acest album ilustrat stimulează imaginația, dezvoltă curiozitatea, capacitatea de a gândi logic, de a căuta legături de cauzalitate, formează deprinderea de a povesti și, mai ales, vă garantează ore întregi de distracție.
Nu vreau la grădiniță
Alberto Pellai, Barbara Tamborini, editura DPH. O poveste ilustrată pentru copil și un ghid pentru părinte: cum să vă sprijiniți copilul în micile mari provocări ale copilăriei. Totul este pregătit pentru provocarea mersului la grădiniță: ghiozdanul este făcut, prietenii noi îl așteaptă și o lume minunată urmează să fie descoperită. Dar ce faceți dacă cel mic vrea să rămână acasă? Cuprins:
- Creșterea și dezvoltarea copilului: o provocare pe care o putem depăși împreună
- Nu vreau la grădiniță!
- Recomandări pentru a depăși mai ușor provocările copilăriei
- Provocarea continuă a lui Nu vreau la grădiniță!
- De ce este important să fiți alături de copilul dumneavoastră în această provocare?
- Cum ajutați copilul să se acomodeze la grădiniță: etapele provocării
- Ce să nu faceți
- Activități și recomandări practice
Doamna Educatoare se poartă ciudat
Ioana Chicet-Macoveiciuc, editura Univers. După ce Mami și Tati s-au purtat ciudat și foarte ciudat, acum e rândul Doamnei Educatoare să facă lucrurile pe dos. Doamna, care e mereu atât de aranjată, de calmă, care știe să cânte, să picteze și să spună poezii atât de frumos, care e mereu acolo cu brațele deschise pentru copii, care știe să-i împace și să-i liniștească, de data asta se poartă bizar. Vine la grădiniță în pijamale, nu vrea să rămână cu copiii și plânge că-i e dor de soțul ei, nu respectă niciun program, se înghesuie să se dea doar ea pe toboganul din curte, se așază la masă fără să se spele pe mâini, e complet lipsită de maniere, nu vrea să doarmă la prânz, iar seara decide că vrea să rămână la grădiniță peste noapte, să doarmă ca Albă ca Zăpada, pe paturile piticilor, adică ale copiilor.
Marea carte a primelor experiențe
Anne Civardi, Stephen Cartwright, editura DPH. Cum vor fi prima vizită la doctor, prima zi de școală și prima călătorie cu avionul pentru copilul tău? Într-un mod amuzant și prietenos, această carte le prezintă copiilor mici situații în care s-ar putea afla pentru prima dată și îi ajută să facă aceste lucruri fără teamă. Ilustrațiile haioase desenate de Stephen Cartwright sunt pline de detalii pe care copiii să le privească, din care să învețe și despre care să vorbească, iar textul simplu le permite copiilor puțin mai mari să citească singuri.
Cuprins: La spital, La doctor, La grădiniță, La dentist, Un nou bebeluș, Schimbarea locuinței, Un cățeluș în familie, Călătoria cu avionul, La petrecere.
Grupa lui Ciufulici
Lucia Muntean, editura Genesis. Grupa lui Ciufulici este cartea din care afli totul despre lumea grădiniței. În paginile ei voi, cei mari, veți găsi poezii care vă vor ajuta să îi pregătiți pe cei mici pentru momentele importante ale mersului la grădiniță, iar lor le vor dezvălui lumea grădiniței, cu toate personajele și activitățile ei, ca pe o poveste din care se vor bucura să facă parte în fiecare dimineață, oricât de somnoroasă ar fi ea.
Ronți Ronț nu vrea să meargă la grădiniță
Anna Casalis, Editura PDH. „Nu vreau să merg la grădiniță! Vreau să stau acasă cu mama!” Cum se va sfârși acest capriciu al lui Ronți Ronț? Ronți Ronț face mofturi, la fel ca alți copii. Dar mama lui știe ce are de făcut: îi arată de ce nu este bine să fie capricios, iar acesta redevine un șoricel cuminte și ascultător. Cum face asta?
Fina poneiul norilor
Barbara Rose, Petra Theissen, editura Univers Enciclopedic. Lili este nouă la grădiniţă, iar astăzi e prima dată când rămâne acolo singură, fără mama ei, de aceea este destul de timidă. În curtea grădiniţei nimeni nu o invită la joacă, iar ea nu îndrăzneşte să se apropie de ceilalţi copii. Lili ar vrea să se împrietenească cu Ema, care i se pare simpatică. Dar Ema nu îi dă atenţie, aşa că Lili trebuie să-şi petreacă toată ziua singură. Noaptea, în visul ei a pare un ponei fermecat, Fina, care o duce într‑o lume vrăjită, plină de armonie. Cu a jutorul Finei, Lili va învăţa ceva foarte important: pentru a-ţi face prieteni este nevoie de timp şi răbdare – dar şi de puţin curaj şi de încredere! O poveste sensibilă, liniştitoare, care-i ajută pe copii să se elibereze de tensiunile din viaţa de zi cu zi şi să capete încredere în ei.
Max merge la grădiniță
Christian Tielmann, editura DPH. În sfârșit, Max a început grădinița! Aici, așezați în cerc, copiii cântă un cântecel vesel de dimineață. Max desenează o cetate, se distrează de minunte la locul de joacă, mănâncă paste delicioase și după-masă adoarme în camera de odihnă. Și mama lui a venit deja să-l ia acasă… Când te simți atât de bine la grădiniță, timpul parcă trece prea repede!
Marea mea carte despre grădiniță
Imindi Katalin, Editura Aquila. „Salut! Sunt Mihaela. De curând a fost ziua mea, am împlinit 3 ani. Mama mi-a spus că din septembrie voi începe grădinița. Voi mergeți deja la grădiniță? Vă mărturisesc că pe mine mă sperie nițel. Dar mama mă tot liniștește, să nu-mi fac griji, voi vedea în curând că e un loc super. Știți ce? Haideți să aflăm împreună ce fel de loc e grădinița! Însoțiți-mă și vă promit că vă voi povesti totul în amănunt, începând cu înscrierea și până la finalul grupei mari. Deși acesta este încă foarte departe!”
***
Cărți mai vechi
Prima zi de grădiniță: Brr, mi-e frică
Adriana Nicoleta Zamfir, editura Numai tu poți. Este povestea unei fetițe extraordinare, Alis, care nu a fost pregătită pentru prima zi de grădiniță. Ea crede că este părăsită de mama ei, pentru că a facut trășnăi, și are multe emoții negative pe care nu știe cum să le gestioneze. Zânuta-Scânteiuța apare lângă ea și o ajută, prin întrebări clarificatoare și explicatii, să descopere alte emoții legate de această provocare din viața ei.
La grădiniță
Catherine Dolto, editura Cartea Copiilor. Un copil care înțelege ce i se întâmplă crește armonios. Într-o bună zi, ne facem prea mari ca să mai stăm cu bunicii, cu bona sau la creșă. Atunci începem să mergem la grădiniță – la grupa mică. E un moment important pentru noi. Ne este teamă, dar suntem și bucuroși în același timp. La grădiniță vom învăța cum este să faci parte dintr-un grup mare de copii. Ne vom face mulți prieteni. Grupa noastră va avea o doamnă educatoare sau, la unele grădinițe, două. Doamna educatoare are grijă de copii, se joacă alături de ei, le spune povești și îi învață multe lucruri interesante.
Dacă aveți și alte recomandări de Cărți pentru începerea grădiniței, le aștept cu drag în comentarii sau mesaje. Sper să vă fie de folos acest articol, acomodare ușoară! :)
*Articolul conține linkuri afiliate, adică eu primesc un mic comision la fiecare comandă prin intermediul linkurilor, fără nici un cost suplimentar pentru voi. Descrierile cărților sunt preluate de pe websiturile librăriilor online.