Print Friendly, PDF & Email

Articolul cu +20 de cărți pentru începerea grădiniței a fost foaaarte bine primit, mi-ați scris că vă este foarte util, așa că am revenit și cu un articol cu 18 cărți pentru începerea școlii. Sunt minunate pentru a le citi împreună cu copiii de grupa mare și nu numai :) Dați click pe fiecare copertă pentru a deschide librăria online din care o puteți comanda.*

*Articolul conține unele linkuri afiliate.

Fram începe școala!

Psiholog Cristina Buja, editura Deveo Media. Începerea școlii poate fi o aventură fascinantă în care juniorul pornește cu un pachet de așteptări realiste, cu visuri și cu o nestăvilită poftă de noi descoperiri. O parte dintre copii sunt nerăbdători și curioși cu privire la ceea ce urmează. Alții pur și simplu se tem de schimbare. Însă cu toții au nevoie să fie ghidați cu blândețe și tenacitate către viața de școlar. Și, poate nu te-ai fi așteptat, dar un strop de îndrumare te va ajuta și pe tine să îți depășești grijile și să îi oferi micuțului tău sprijinul necesar. Cartea ți se potrivește de minune dacă:

  • Copilul tău urmează să meargă la școală anul acesta sau este în ultimul an de grădiniță
  • A intrat deja la școală și are dificultăți de adaptare
  • Se simte neliniștit și temător cu gândul la nou și necunoscut, la lucrurile pe care trebuie să le facă diferit de acum
  • Are anumite dificultăți în a-și exprima emoțiile sau în a descrie aspectele care îl preocupă
  • Își schimbă comportamentul alimentar, obiceiurile de somn sau de joacă ori se plânge de dureri de stomac înainte de mersul la școală
  • Te frămânți și simți chiar tu că te copleșesc spaimele și emoțiile. 

Mami, nu sunt prea mic să merg la școală?

Catherine Leblanc, editura DPH. Cartea ne prezintă povestea micuțului Martin care dorește să fie mic de teama de a nu merge la școală. Lui Martin îi place foarte mult să fie mic, iar surioara lui abia așteaptă să se facă mare! Martin este îngrijorat de faptul că, peste puțin timp, va începe școala. El încearcă să-și convingă părinții că este încă prea mic pentru asta. Părinții înțeleg teama micuțului și încearcă să-l ajute să se pregătească pentru această nouă etapă din viața lui. Cât despre surioara lui Martin? Ea și-ar dori să meargă în locul frățiorului său la școală!

Mulți copii se tem să înceapă școala și este de înțeles. În curând, vor trebui să-și ia rămas bun de la mediul familial al grădiniței. Ei lasă în urmă prieteni și educatori iubiți. Se uită neliniștiți la o clădire mare și nouă, în care vor intra curând și în care nu cunosc pe nimeni. De asemenea, sunt preocupați de rutina zilnică încă necunoscută. Toate aceste temeri sunt de înțeles și complet normale. În acest timp, este important ca părinții să îi asculte și să le răspundă cu răbdare la întrebările lor. Aceștia le pot elimina frica și le pot oferi un pic de încredere în ei înșiși. Exact acest lucru fac părinții ursulețului Martin în această carte. Răspund cu răbdare la toate întrebările fiului lor. Nu râd niciodată de el și îi iau în serios grijile lui. Acest lucru îl încurajează și îi arată ce băiat mare este.

Conni merge la școală

Eva Wenzel-Burger, Liane Schneider, editura Casa. A sosit în sfârșit și ziua în care Conni merge la școală! Totuși, înainte să devină o școlăriță adevărată cu ghiozdan în spate și să-și primească mult așteptatul cornet plin cu dulciuri și alte bunătăți, se mai întâmplă multe lucruri…

Învățăm? Ce plăcere!

Brigitte Weninger, Eve Tharlet, editura DPH. Sim, șoricelul, știe deja să scrie și să citească. L-a învățat mama lui. Prietenii săi își doresc să poată învăța și ei aceste lucruri minunate. Așa că, împreună, creează o școală în pădure ca Sim să-i poată învăța tot ce știe. Puțin câte puțin, fiecare dintre ei contribuie ca profesor, deoarece realizează că mereu se poate învăța ceva de la cei din jur. Devine o adevărată plăcere pentru toți! Astfel, cu toții se transformă la rândul lor în elev și profesor, pentru beneficiul tuturor.

Totuși nu toată lumea crede că are ceva de împărtășit. Henri, ariciul, credea că nu știe ceva folositor să-i învețe pe prietenii săi. Însă ce se întâmplă în continuare demonstrează că și el are talente ascunse. Un lucru este sigur: odată ce au învățat ceva, nimeni nu le poate lua noul talent.

Max merge la școală

Sabine Kraushaar, Christian Tielmann, editura DPH. Max merge la școală! Dupa vacanța de vară, în sfârșit începe școala! Max știe deja care este stânga și care dreapta, poate să sară într-un picior, poate merge în Iinie, deci este pregătit pentru școală! La fel și prietena lui cea mai bună, Paula.

De ce merg la școală

Oscar Brenifier, Delphine Durand, editura Univers. Din seria Micii Filozofi. Părinților le rămâne să discute cu copilul pe marginea întrebării filozofice abordate în fiecare carte realizată de Oscar Brenifier, doctor în filozofie și practician filozof. O călătorie-poveste în care se abordează câte una dintre primele mari întrebări ale celor mici!

Franklin merge la școală

Paulette Bourgeois, editura Katartis. Cum gestionezi corect emoțiile copilului tău din prima zi de școală? Cartea oferă o lectură reconfortantă despre emoțiile și așteptările din prima zi de școală. Copilul Franklin simte o mulțime de broaște care îi țopăie în stomac. Această stare îi scade din entuziasm și îl determină să-și pună o mulțime de întrebări. Își va face prieteni? Va învăța ceva nou? Cum va fi învățătorul? O poveste prin care îl poți ajuta pe cel mic să treacă peste emoțiile primei zile de școală. Prin exemplul lui Franklin, copilul reușește să înțeleagă că această nouă etapă nu trebuie să îl sperie, ci mai degrabă să-i stârnească entuziasmul.

Textul cărții este dinamic și oferă o mulțime de detalii despre elementele ilustrate. Dialogurile sunt ușor de urmărit, iar stilul de scris prietenos determină parcurgerea cu ușurință a poveștii. Detalii despre carte Vizualul cărții este redat printr-un joc de culori vii, cu figuri bine dimensionate și personaje expresive. Cei mici descoperă în imagini pregătirile de dimineață, drumul cu autobuzul și acțiunile petrecute la școala lui Franklin.

Mama se teme de școală

Caroline Ayrault, Sandra Nelson, editura Univers. Ce te faci când mama se teme de școală? Când face tot posibilul dimineața să amâne despărțirea, când mai vrea un pupic, apoi intră și ea în clasă împreună cu copiii, declanșează alarma de incendiu și controlează până și sala de mese, doar-doar va găsi un motiv să plece înapoi acasă cu tot cu copil? Păi, tot ce ai de făcut e s-o împrietenești cu alți părinți… 

Micul NOI la școală

Daniela Kunkel, editura Univers. Cu NOI treci mai ușor peste lucrurile rele și te bucuri de două ori mai mult. Însă chiar și cei mai buni prieteni de Ia școală se mai ceartă și își spun răutăți, iar atunci, deodată, NOI dispare. Pentru elevii clasei, lumea devine brusc sumbră și cenușie. Ce pot face pentru ca NOI să revină printre ei? Copiii se gândesc și gasesc o cale… O carte amuzantă și educativă despre sentimentul de bine pe care ți-I da prietenia, adică NOI.

Bufnițel și prima zi de școală

Debi Gliori, editura Pandora M. E o zi MARE pentru Bufnițel! Prima lui zi de școală. Deși Bufnițel ar prefera ca ziua să fie mică, iar el să stea acasă, cu Mami și cu Bebe Bufnițuc. Dar și la școală e grozav. Acolo construiește castele de nisip și învață să zboare. Și, cel mai grozav, își face o nouă prietenă mititică. La urma urmei, o zi mare poate fi teribil de amuzantă!

Zebra care nu voia să meargă la școală

Christine Beigel, Herve Le Goff, editura Univers. În loc să se ducă la școală, zebra preferă să se plimbe. Dar singură, atenție! Asta nu-i prea prudent… Vreți să aflați dacă până la urmă o să ajungă la școală? Aveți răbdare, că vă povestește Buni Cloșcă tot.

Pot să-l iau pe Dragonaș la școală?

Tine Robbe, editura Univers. Luca nu vrea să meargă la școală. Îi e puțin teamă și îl doare și burta. Ar vrea să rămână acasă, să se uite în grădină la cuibul unei păsări, așa cum face el în fiecare zi. Azi în cuib găsește un ou gigantic. Luca ia cu grijă oul și pleaca spre casă cu el, însă… Bufff! Luca se împiedică și cade. Oul se crapă. Și ce iese din el? Este un dragon!

O carte amuzantă și emoționantă despre un băiețel care, cu puterea imaginației sale bogate, își face curaj să se ducă la școală. Pentru toți prietenii dragonilor cărora le e greu uneori să meargă la grădință sau la școală, dar și pentru părinții lor, cărora le e greu să înteleagă de ce puiul mic inventează uneori personaje imaginare. 

Cum este la școală?

Juf Maike, Jozua Douglas, editura PDH. Ai terminat grădinița și urmează să mergi la școală? Vrei să afli ce se întâmplă acolo? Câți copii sunt într-o clasă? Pot veni și animalele de companie? Ce face un învățător? Și ce vei învăța? Acestea și multe alte întrebări își găsesc răspunsul în această carte. Pe lângă informațiile foarte interesante, în carte vei găsi ilustrații frumoase și distractive, un cântecel, un joc și un minitest.

Tot ce trebuie să știi înainte să începi școala

Felicity Books, editura Niculescu. Mergi pe urmele celor cinci prieteni care tocmai au început școala, ca să afli ce se întâmplă aici și tot ce trebuie să știi înainte să te duci la școală.

De ce școala este importantă?

Bellier Sophie, editura DPH. Torino e nemulțumit că trebuie să meargă la școală. Nu înțelege la ce-i folosește. În clasă, el nu ascultă și îi deranjează pe ceilalți colegi. Dar prietenii lui îl vor ajuta să descopere că școala este foarte interesantă și aici învață o mulțime de lucruri captivante!

Prima zi de școală a Mirei

Ioana Chicet-Macoveiciuc, editura DPH. O carte plină de emoție, scrisă special pentru copiii care învață să citească singuri (dar nu numai). Conține cuvinte uzuale, așezate în propoziții simple, bine structurate, care descriu situații în care copiii se vor regăsi ușor și care stârnesc curiozitatea lor nativă. În plus, Prima zi de școală a Mirei le oferă ocazia de a afla cu ce emoții se confruntă și părinții lor odată cu începerea școlii. O lectură plăcută și ușoară, care-i va apropia pe micii cititori de cărți, le va da încredere în sine și-i va încuraja să citească singuri mai mult și mai des.

Țup. Nu ai nevoie de aripi ca să poți zbura

Alex Donovici, editura Curtea Veche. În a patra carte a seriei Țup, micuța ciocârlie născută fără aripi și prietenii ei vor merge la școală, unde vor învăța lucruri foarte importante și vor trăi aventuri incredibile.

Melcul Fulger devine profesor și le explică puilor de ce e Pământul în pericol, iar curcanul Gelu, acum elev, îi învață să lupte împotriva bullyingului. Pe lângă deja iubiții Buhu-Pădurii, corbul Tor, Bosu’ Lăcustă sau puiul de cioară Zăpadă, veți întâlni personaje noi, precum puiuța de urs polar Hope și Magnificul vultur Magnus. Iar Țup… Țup își va transforma visul în realitate. Ea va descoperi că nu are nevoie de aripi pentru a putea zbura și vă va reaminti că imposibil e doar un cuvânt.

Splat, un cotoi ca un zgâmboi!

Rob Scotton, Grupul Editorial Art. Splat este un cotoi negru, cu părul veșnic zburlit și în dezordine, cu ochii cât cepele, o burtică pătrățoasă și lăbuțe subțiri ca niște grisine. Ei bine, Splat este foarte înspăimântat de gândul că va trebui să meargă la școală. Pentru a-și face curaj, îl ia cu el pe cel mai bun prieten al lui, un șoricel. Dar un șoricel infiltrat într-o Școală Pisicească poate crea o grămadă de probleme…

*Articolul conține linkuri afiliate, adică eu primesc un mic comision la fiecare comandă prin intermediul linkurilor, fără nici un cost suplimentar pentru voi. Descrierile cărților sunt preluate de pe websiturile librăriilor online.

Lasă un răspuns