V-am promis de curând că voi „fura” rețeta bunicii mele de ciorbă de dovlecei cu lapte, mâncare cu care eu am crescut și care îmi plăcea la nebunie când eram mică, mai ales vara, rece :) Secretul constă în ingrediente de calitate și neapărat să fie gătită cu drag :) Așadar, după cum am promis, iată ciorba de dovlecei cu lapte, bunica style :) Este ATÂT de gustoasă, sănătoasă, hrănitoare și ieftină, seriously, what’s not to love? :)) Rețeta video AICI și mai jos.
Ingrediente:
- 2 cepe
- 2 lg ulei (30ml)
- 3 morcovi
- 1 păstârnac mic
- 300g roșii cubulețe
- 800g dovlecei
- 1 L lapte bătut
- 1 legătură de mărar
- sare, piper
Tocăm mărunt ceapa, morcovii, păstârnacul și le călim într-o oală în 2 linguri de ulei (eu am pus de măsline), după ce s-au înmuiat, adăugăm aprox 1.5L de apă. Când rădăcinoasele sunt pătrunse, adăugăm dovleceii tăiați cubulețe măricele, roșiile cubulete, sare și piper după gust.
Lăsăm ciorba pe foc până dovlecelul e fiert, dar al-dente, NU moale :) La final adăugăm laptele bătut, mai lăsăm totul sa dea în clocot o dată și gata.
Adăugăm mărarul tocat deasupra și punem capacul peste oală. O servim caldă sau rece, dar e grozavă oricum :) Mulțumesc, bunica! Cea mai bună ciorbă de dovlecei cu lapte!
*Baby-friendly: folosiți foarte puțina sare doar după varsta de 1 an, iar piper cu măsură, fiind un condiment puternic și iritant gastric. Căliți legumele la foc mare în 2-3 linguri de apă și adăugați uleiul la final.
Iată mai jos poze cu ciorba făcută de bunica, la țară :) (nu pusese mărar)
Rețeta video
ENGLISH VERSION
I promised you I’d steal the courgette buttermilk sour soup from my grandma :) It’s a recipe I grew up with, I used to love it especially during the summertime, served cold. The secret lies in the quality of the ingredients, milk from country side raised cows and of course it has to be cooked with love :) So, here’s my famous courgette buttermilk sour soup, grandma style :)
Ingredients:
- 2 onions
- 2 tbsp oil (30ml)
- 3 carrots
- 1 small parsnip
- 300 g tomatoes, chopped
- 800g courgettes
- 1 L buttermilk
- 1/2 bunch of dill
- salt, pepper
Chop the onions, carrots, parsnip and saute them in the oil. When softened, add approx 1.5 L of water. When the carrots are cooked, add the roughly chopped courgettes, diced tomatoes, salt and pepper to taste. Let the soup simmer for another 10-15 min, or until the courgettes are cooked, but not too soft, they should be al-dente.
Add the buttermilk and let it cook 5 more min, then add the chopped dill on top and cover the pot. Serve hot or cold, it’s great either way :)Thank you, granny!