Cozonac baby friendly cu migdale. Dragi mămici de pitici mici :) Se apropie Sărbătorile de Paște și, dacă vreți să îi îndulciți pe cei mici cu ceva bunnn, vă mega recomand acest cozonac baby friendly cu migdale, este DI.VIN! Secretul? 2 am de fapt :) 1. Făina pentru cozonac Raftul bunicii și 2. puțină smântână fermentată în aluat, îl face super fraged. Cred că se vede în imagini ce frumusețe mi-a ieșit, cred că e cel mai delicios cozonac ever din câți am făcut! :)
Ingrediente (1 cozonac):
- 350g făină pentru cozonac Raftul Bunicii
- 80g unt
- 3 gălbenușuri
- 10g drojdie uscată
- 1 lgț miere (pt drojdie)
- 170ml lapte călduț
- 60g smântână
- 2-3 lg miere
- 1 lgț pudră de vanilie
- coaja rasă de la 1 lămâie netratată
Umplutură:
- 100g migdale măcinate
- 50g stafide
- 3 albușuri
- 2 lg sirop de arțar
- 30g carob (pudră de roșcove)
- 1 gălbenuș pt uns
Punem într-un bol laptele călduț (NU fierbinte), drojdia uscată, o lingură de făină și o linguriță de miere, pt activarea drojdiei. Amestecăm bine cu un tel și lăsăm totul cam 15 min să facă bule.
Apoi începem să adăugăm restul ingredientelor pt compoziție (care trebuie să fie la temperatura camerei): gălbenușurile, untul, făina pentru cozonac Raftul Bunicii, vanilia, coaja rasă de lămâie, mierea, smântana (fermentată, nu lichidă).
Genială făina pentru cozonac Raftul Bunicii, este fină și pufoasă, obținută în urma măcinării cu grijă a grâului autohton. NU are aditivi sau amelioratori, fiind astfel PERFECTĂ pentru aluaturi fine și pufoase, vedeți rezultatul în poze, da? #CozonacGoals 😍
Frământăm bine aluatul, fie de mână, fie cu un mixer cu bol și cârlig pt aluat, până aluatul e moale și elastic. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperim cu folie alimentară bolul, lăsând aluatul să își dubleze volumul.
Pt umplutură batem spumă albușurile, adăugăm apoi peste ele: pudra de carob (roșcove), migdalele râșnite fin, stafidele și siropul de arțat. Amestecăm bine. Împărțim aluatul în 2, modelăm 2 dreptunghiuri, întindem compoziția pe ele și le rulăm în 2 cilindri pe care îi împletim.
Punem cozonacul rezultat într-o tavă pt chec/cozonac unsă cu ulei și tapetată cu hârtie pt copt. Mai lăsăm încă 20-30 min cozonacul cu folie deasupra, apoi îl ungem cu gălbenuș și îl coacem 50-60min la 170C, până trece testul scobitorii și e rumen.
Îl lăsăm să se răcească înainte sa îl tăiem, știu că e greu…. :)) Poftă mare! :) P.S. – Vă recomand și acest cozonac baby friendly cu nucă :)
ENGLISH VERSION
Ingredients (1 sweet bread):
- 350 g sweet bread flour
- 80 g butter 85%
- 3 egg yolks
- 10g dry yeast
- 1 tsp honey (for the yeast)
- 170 ml warm milk
- 60 g sour cream
- 2-3 tbsp honey
- 1 tsp vanilla powder
- grated zest from 1 lemon
Filling:
- 100 g ground almonds
- 50 g raisins
- 3 egg whites
- 30g carob
- 2 tbsp maple syrup
- 1 egg yolk for the topping
Coming soon… :)