Print Friendly, PDF & Email

Cozonac baby friendly. Pentru că acum poate păpa și bebe Teo cozonac adaptat vârstei ei de +1an (Crăciunul trecut încă nu era diversificată, având doar 5 luni :) i-am făcut această bunăciune. A ieșit demențial acest cozonac baby friendly, pufos, aromat, consistent, yummmmmm! Din aceste cantități iese un cozonăcel, la fix pentru pitici :) Nu este un cozonac dulce, având o cantitate f redusă de zaharuri naturale (doar din miere și stafide), dar dacă îl vreți mai dulce, adăugați mai multă miere sau îndulcitorul dorit. Aveți AICI video scurt (Reel) și mai jos video lung (Youtube). Crăciun fericit!

Ingrediente (1 cozonac):

  • 350g făină
  • 70g unt 85%
  • 3 gălbenușuri
  • 1 plic de drojdie uscată (7g)
  • 1 lgț miere (pt drojdie)
  • 170ml lapte călduț
  • 60g smântână
  • 2 lg miere (opțional, +1 an)
  • 1 lgț pudră de vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie netratată

Umplutură:

  • 100g nuci măcinate
  • 50g stafide
  • 3 albușuri
  • 3 lg carob (pudră de roșcove)
  • 1 gălbenuș pt uns

Punem într-un bol laptele călduț (NU fierbinte), drojdia (am folosit drojdie pt cozonac), o lingură de făină și o linguriță de miere, pt activarea drojdiei. Amestecăm bine cu un tel și lăsăm totul cam 15 min să facă bule.

Apoi începem să adăugăm restul ingredientelor pt compoziție (care trebuie să fie la temperatura camerei): gălbenușurile, untul, făina, vanilia, coaja rasă de lămâie, mierea, smântana (fermentată, nu lichidă).

Frământăm bine aluatul, fie de mână, fie cu un mixer cu bol și cârlig pt aluat, până aluatul e moale și elastic. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperim cu folie alimentară bolul, lăsând aluatul să își dubleze volumul.

Pt umplutură batem spumă albușurile, adăugăm apoi peste ele: pudra de carob (roșcove), nuca măcinată fin, stafidele mărunțite (le-am tocat în roboțel). Amestecăm bine. Împărțim aluatul în 2, modelăm 2 dreptunghiuri, întindem compoziția pe ele și le rulăm în 2 cilindri pe care îi împletim. Punem cozonacul rezultat într-o tavă pt chec/cozonac unsă cu ulei și tapetată cu hârtie pt copt, eu nu am mai avut și am pus 3 hârtii de brioșe :)))

Mai lăsăm încă 30 min cozonacul cu folie deasupra, apoi îl ungem cu gălbenuș și îl coacem 1 oră la 170C, până trece testul scobitorii și e rumen. Poftă mare, pitici! :) Este cel mai bun cozonac baby friendly! :)

Rețeta video

ENGLISH VERSION

Ingredients (1 sweet bread):

  • 350 g flour
  • 70 g butter 85%
  • 3 egg yolks
  • 1 sachet dry yeast (7 g)
  • 1 tsp honey (for the yeast)
  • 170 ml warm milk
  • 60 g sour cream
  • 2 tbsp honey (optional, +1 year)
  • 1 tsp vanilla powder
  • grated zest from 1 lemon

Filling:

  • 100 g ground walnuts
  • 50 g raisins
  • 3 egg whites
  • 3 tbsp carob
  • 1 egg yolk for the topping

Coming soon… :)

Lasă un răspuns