Cozonac de post cu ciocolată. Super pufos, fraged și cu o umplutură delicioasă de ciocolată amăruie, nucă, stafide, e o super delicioșenie acest cozonac! :) Prima variantă pe care am făcut-o acum 2 zile avea prea multă umplutură, am tăiat cozonacul cald și feliile arătau într-un mare fel… :)) Însă acum am perfecționat rețeta, este suuuper bun acest cozonac de post! :) Aveți AICI rețeta video.

Ingrediente (1 cozonac):

Umplutura:

Punem într-un bol laptele călduț (puteți folosi orice lapte vegetal preferați), drojdia, 2 linguri de făină și o lingură de zahăr. Amestecăm bine și lăsăm totul 15 min, să facă bule.

Începem apoi să adăugăm restul ingredientelor și să frământăm aluatul: făina, uleiul (am folosit 50ml de ulei de floarea soarelui și 50ml de ulei de măsline), zahărul, vanilia, coaja de lămâie. Frământăm aluatul bine de tot, până e neted și elastic.

Punem bila de aluat obținută într-un bol, îl acoperim cu folie și îl lăsăm într-un loc cald, până își dublează volumul (1-2 ore, în funcție de temperatura camerei).

Pentru umplutură amestecăm: nuca măcinată, zahărul, pudra de cacao, picăturile de ciocolată amăruie (verificați sa fie de post, eu am luat de la Lidl, dar găsiți și aici), romul, stafidele și 4 linguri de lapte de migdale.

Împărțim aluatul în 2, întindem câte un dreptunghi de aluat și întindem uniform umplutura pe fiecare. Rulăm cei 2 cilindri, apoi îi impletim ca în imagini. Punem cozonacul obținut într-o tavă de cozonac unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt, acoperim cu folie și mai lăsăm 30 de min într-un loc călduț.

Coacem cozonacul aprox 50-60 min la 170C, până e rumen, frumos și trece testul scobitorii. Îl scoatem din cuptor și îl ungem imediat cu sirop de arțar, pentru un luciu SUPERB! :) Apoi îl lăsăm să se răcească de tot, altfel se taie foarte urât :)) Poftă mare! Cozonac de post cu ciocolată.

ENGLISH VERSION

Coming soon… :)

Ingredients (1 sweet bread):

  • 500 g sweet bred flour
  • 100 ml oil
  • 250 ml almond milk
  • 10 g dry yeast
  • 150 g sugar
  • grated zest of 1 organic lemon
  • 1 tsp vanilla powder

Filling:

  • 100 g ground walnuts
  • 40 g dark chocolate chips
  • 40 g raisins
  • 2 tbsp cocoa
  • 4 tbsp sugar
  • 4 tbsp almond milk (60 ml)
  • 1 tbsp Stroh rum or 2 tsp rum essence
  • maple syrup for the topping

Lasă un răspuns