Cozonac de post cu ciocolată. Super pufos, fraged și cu o umplutură delicioasă de ciocolată amăruie, nucă, stafide, e o super delicioșenie acest cozonac! :) Prima variantă pe care am făcut-o acum 2 zile avea prea multă umplutură, am tăiat cozonacul cald și feliile arătau într-un mare fel… :)) Însă acum am perfecționat rețeta, este suuuper bun acest cozonac de post! :) Aveți AICI rețeta video.
Ingrediente (1 cozonac):
- 500g făină pentru cozonac
- 100ml ulei
- 250ml lapte de migdale
- 10g drojdie uscată
- 150g zahăr
- coaja rasă de la 1 lămâie netratată
- 1 lgț pudră de vanilie
Umplutura:
- 100g nucă măcinată
- 40g picături de ciocolată amăruie
- 40g stafide
- 2 lg cacao
- 4 lg zahăr
- 4 lg lapte de migdale (60ml)
- 1 lg Rom Stroh sau 2 lgț esență de rom
- sirop de arțar pt uns cozonacul
Punem într-un bol laptele călduț (puteți folosi orice lapte vegetal preferați), drojdia, 2 linguri de făină și o lingură de zahăr. Amestecăm bine și lăsăm totul 15 min, să facă bule.
Începem apoi să adăugăm restul ingredientelor și să frământăm aluatul: făina, uleiul (am folosit 50ml de ulei de floarea soarelui și 50ml de ulei de măsline), zahărul, vanilia, coaja de lămâie. Frământăm aluatul bine de tot, până e neted și elastic.
Punem bila de aluat obținută într-un bol, îl acoperim cu folie și îl lăsăm într-un loc cald, până își dublează volumul (1-2 ore, în funcție de temperatura camerei).
Pentru umplutură amestecăm: nuca măcinată, zahărul, pudra de cacao, picăturile de ciocolată amăruie (verificați sa fie de post, eu am luat de la Lidl, dar găsiți și aici), romul, stafidele și 4 linguri de lapte de migdale.
Împărțim aluatul în 2, întindem câte un dreptunghi de aluat și întindem uniform umplutura pe fiecare. Rulăm cei 2 cilindri, apoi îi impletim ca în imagini. Punem cozonacul obținut într-o tavă de cozonac unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt, acoperim cu folie și mai lăsăm 30 de min într-un loc călduț.
Coacem cozonacul aprox 50-60 min la 170C, până e rumen, frumos și trece testul scobitorii. Îl scoatem din cuptor și îl ungem imediat cu sirop de arțar, pentru un luciu SUPERB! :) Apoi îl lăsăm să se răcească de tot, altfel se taie foarte urât :)) Poftă mare! Cozonac de post cu ciocolată.
ENGLISH VERSION
Coming soon… :)
Ingredients (1 sweet bread):
- 500 g sweet bred flour
- 100 ml oil
- 250 ml almond milk
- 10 g dry yeast
- 150 g sugar
- grated zest of 1 organic lemon
- 1 tsp vanilla powder
Filling:
- 100 g ground walnuts
- 40 g dark chocolate chips
- 40 g raisins
- 2 tbsp cocoa
- 4 tbsp sugar
- 4 tbsp almond milk (60 ml)
- 1 tbsp Stroh rum or 2 tsp rum essence
- maple syrup for the topping