Dragii mei, am primit o carte extrem de utilă care te învață cum să eviți risipa alimentară, un subiect care mă pasionează. Evitarea risipei alimentare practic ne ajută corpul, bugetul, mediul, economia, planeta, este win-win pentru toată lumea :) Vreau să vă spun că sunt atât de încântată de carte încât am hotărât să îi dedic acest articol pe blog, sper să vă inspire și pe voi :) Este și o idee minunată de cadou pentru mame, bunici, pasionații de gătit (dar și de sustenabilitate, mediu, economisire) cu orice ocazie :)

Imperfect, de Ruxandra Gavrilescu

Imperfect este o minunăție de carte care ar trebui să existe în fiecare casă în care se gătește 🥰 Conține efectiv tot ce ai nevoie să știi despre risipa alimentară, organizarea frigiderului, depozitarea alimentelor, planificarea meselor, lista de cumpărături, compost, conservarea și prelungirea vieții alimentelor. Este împărțită în 3 capitole mari (din care primele 2 ar trebui să ne fie biblie :)) Motiv pentru care le-am și detaliat cuprinsul aici, să vedeți cât de faine sunt!

1. Organizare. Eficientizare. Depozitare. Reutilizare

  • Organizarea frigiderului: Cum depozitezi corect alimentele în frigider, Cum etichetezi eficient, Tipuri de etichete, Recipiente pt depozitare, Evită supraaglomerarea, Primul intrat, primul ieșit
  • Depozitarea alimentelor: Fructe și legume care: stau/NU stau în frigider/ pot fi depozitate și în frigider și în afara lui, Climacteric vs nonclimacteric, Cum depozitezi carnea/pâinea/ouăle/brânza, Contaminarea alimentelor
  • Planificarea meselor: Ce înseamnă planificarea meselor, Cum să te apuci de treabă, Cum planifici mesele, Ce mai trebuie să știi înainte să-ți planifici mesele, Soluții creative ce salvăm astăzi?
  • Lista de cumpărături: Cum să îți compui lista de cumpărături, Piață vs supermarket, Ce să ai oricând în cămară, Ce să ai oricând în congelator, Vase de care chiar ai nevoie, ustensile și electrocasnice importante în bucătărie, Ce ar mai fi util să ai
  • Compostul: De ce să compostezi, Ce poți transforma în compost, Ce NU poți transforma în compost, Unde poți composta, Cum se întâmplă
  • Idei, ponturi și inspirație pentru mai puțină risipă prin organizare & reutilizare

2. Cum să conservi și să prelungești viața alimentelor

  • Borcane
  • Cum sterilizezi borcanele
  • Conservare în baie de apă: borcane sărate
  • Conservarea în baie de apă (bain marie)
  • Substerilizarea și Suprasterilizarea conservelor
  • Rețete: Zacuscă de legume, Bulion de roșii, Pastă de ardei capia și ardei iute
  • Conservare în baie de apă: borcane dulci
  • Punctul de gelifiere
  • Cum alegi fructele din care faci dulcețuri
  • Rețete: Gem de căpșuni fără zahăr, Dulceață de fenicul, Gem de ceapă, Magin de prune
  • Fermentare vs murare în oțet, ce să alegi, avantaje și dezavantaje
  • Fermentare: Ce trebuie să știi înainte să te apuci, Cum arată procesul de fermentare, Cum păstrezi murăturile, Cum alegi legumele și condimentele pentru murare, Sfaturi pentru o lactofermentare reușită
  • Rețete: Legume asortate în saramură, prune verzi fermentate
  • Murare în oțet: Ce trebuie să știi înainte să te apuci, Cum alegi oțetul când vrei să murezi alimente
  • Rețete: Castraveți cu mărar, murați rapid la frigider, Gutui murate, Ciuperci murate
  • Conservare în grăsime
  • Măsuri obligatorii de siguranță pentru prevenirea dezvoltării bacteriei
  • Rețete: Gogonele în ulei, Carne la garniță, Confit de tomate
  • Conservare în sare: Sărarea uscată, Sărarea umedă, Rețete: Sare cu ierburi, Gălbenușuri în sare
  • Conservare în zahăr (Coji de citrice confiate)
  • Conservarea prin congelare: Ce trebuie să știi înainte să treci la treabă, Personalizează relația cu congelatorul, Congelarea cărnii, Congelarea ierburilor, Cum blanșezi ierburile, Congelarea resturilor de mâncare gătită, Congelarea legumelor și fructelor, Cât timp poți să păstrezi o anumită mâncare în congelator, Ce nu se congelează bine, Decongelarea în siguranță, Dezghețarea alimentelor în frigider, Dezghețarea alimentelor în cuptorul cu microunde, Dezghețarea alimentelor sub jet de apă rece
  • Deshidratare: Rolul blanșării înainte de uscare, Cum blanșăm legumele și fructele, Timpi de blanșare și deshidratare, Cum deshidratezi fructele, Cum deshidratezi legumele
  • Rețete: Pudră de legume, Tomate deshidratate, Ierburi aromatice deshidratate, Ciuperci deshidratate, Pudră de hribi
  • Cum pot fi conservate fructele și legumele – tabel
  • Temperaturi cu risc de dezvoltare a bacteriilor
  • Idei, ponturi și inspirație pentru mai puțină risipă prin conservare

3. 45 de rețete antirisipă

Rețete care valorifică resturi rămase de la alte mese sau diferite părți de legume ce sunt mai puțin folosite în bucătărie. Aici vă las pe voi să descoperiți rețetele în carte :) Ca o concluzie, este o carte absolut minunată și incredibil de utilă, v-o mega recomand! Se poate cumpăra de AICI. Evită risipa alimentară și tu!

Prin natura temelor atinse, această carte se poate integra conceptual în curentul zero waste. Dintr-o perspectivă mai largă, aceea a dezvoltării unui sistem, ea cuprinde și o sumă de mecanisme și valori care previn irosirea resurselor de orice fel, ajutându-te să obții satisfacția unei relații mai echilibrate cu mâncarea. Sunt aici să facem echipă pentru mai puțină risipă acasă, cu soluții adaptate nevoilor, culturii, infrastructurii, provocărilor și oportunităților pe care le aduce traiul în România de astăzi. Îți propun un sistem decizional eficientizat de-a lungul unei decade, strategii mai inteligente de cumpărături, metode de depozitare, pârghii de organizare eficientă și o bază de formule, rețete și metode de conservare care te pot ajuta să adopți o atitudine mai sustenabilă, care duce la mai puțină risipa alimentară” – Ruxandra Gavrilescu

P.S. – Starring, în poze: un gem făcut din afine decongelate că a vrut Teo, apoi nu le-a mai mâncat :)) plus un măr mușcat o dată de ea și 2 felii de pere :D pasta de roșii după această rețetă zero risipă și niste fructe de pădure congelate de la rubrica Save me, deci cu termen scurt de valabilitate :)

Alte idei de cărți și cadouri găsiți AICI. Articolul conține unele linkuri afiliate.

Lasă un răspuns