Daca va plac rulourile cu scortisoara gen Cinnabons, va propun pentru aceste sarbatori o varianta facuta in casa si mai sanatoasa. Rulouri cu scortisoara si curmale. Si pentru ca in ziua de azi NU mai e nevoie sa ne chinuim sa framantam de mana, eu citesc o carte si savurez o cafea, in timp ce ajutorul meu de nadejdie framanta aluatul. Cine? The one and only, adica al meu , pe care il detin si care imi face viata mai usoara de +3 ani :) Sa va explic de ce eu consider ca este cel mai tare:
- Face cea mai buna paine de casa si cei mai buni cozonaci. Nu stiu prin ce magie, dar framanta aluaturi like no other :) Am dat masina de paine dupa ce am achizitionat -ul.
- Bate ouale (albusuri sau intregi) spuma extrem de repede, timp in care tu poti pregati ingredientele pentru restul retetei. Deci bezelele, aluaturile pentru checuri si cremele fine si onctuoase sunt floare la ureche :) Vi se va spune si Baking Queen :))
- Are foarte multe accesorii care va ajuta sa castigati spatiu. Concret: eu am accesoriul pentru tocat si cel pentru facut inghetata. Mi-l doresc in viitor pe cel pentru razuit si feliat :) Accesoriile lui sunt mult mai mici fata de sunt aparatele individuale (masina de inghetata, masina de tocat, robot pentru razuit si feliat etc).
- Kitchen Aid e o firma de renume inca din 1919 (ati citit bine). E pur si simplu genul de aparat care tine o viata, astfel ca fiabilitatea, prestigiul si utilitatea ii justifica pretul, va spun sincer.
- E disponibil intr-o gama extrem de variata de culori superbe, il puteti asorta bucatariei voastre si va fi vedeta :) Eu chiar mi-am ales culoarea gresiei si a mobilei de bucatarie in functie de el :)))))
- As mai adauha si feelingul pe care il ai cand detii un KitchenAid, este un produs de top, crème de la crème :) Pentru ca meritam.
Ei bine magazinul meu de suflet, KitchenShop, are in luna decembrie 2019 o oferta la mixerele KitchenAid de 4.8L de mi-a picat fata! :))) Si anume: 10% discount + accesoriul de tocat (hello chiftelute) + bol de sticla (e superb, se vad atat de frumos amestecurile in el… :) + inca 7 ACCESORII standard incluse! Da, ati citit, bine, 7, inclusiv paleta flexibila pe care mi-o doresc de atata timp :D E o oferta cu adevarat de neratat.
Revenind la reteta de rulouri cu scortisoara si curmale, super pufoase si gustoase, avem nevoie de:
Ingrediente (12 buc):
- 400g faina pt cozonac
- 100g ulei de cocos
- 250ml lapte de cocos
- 1 plic de drojdie (10g)
- 1 lgt miere
- 100g sirop de agave
- Umplutura:
- 200g curmale
- 100g nuci
- 2 lgt scortisoara
Incalzim laptele de cocos foarte putin, cat sa fie caldut (nu fierbinte!). In bolul mixerului KitchenAid amestecam bine laptele de cocos caldut, drojdia, 1 lingurita de miere si 2 de faina. Lasam amestecul 10 min, timp in care va face bule.
Atasam carligul pentru aluat si pornim mixerul pe viteza mica la inceput (2-4), adaugam faina putin cate putin, adaugam si un praf de sare si uleiul de cocos la temperatura camere, siropul de agave. Daca vi se pare prea lipicios aluatul, mai adaugati putina faina. Framantam aluatul la mixer aprox 10 min, pana e neted si elastic.
Lasam aluatul la crescut 1 ora sau pana isi dubleaza volumul, intr-un bol uns cu putin ulei si acoperit cu folie alimentara. Eu folosesc tot bolul de la KitchenAid, uns cu ulei :)
Pentru umplutura rehidratam curmalele fara samburi, apoi le pasam la blender, adaugand putin din apa in care au stat, cam 2 linguri, pana obtinem o pasta fina. Adaugam si nucile maruntite, scortisoara si amestecam bine cu o lingura; miroase su-perb totul :)
Facem cu sucitorul un dreptunghi din aluat, pe care intindem frumos umplutura. Strangem ruloul bine si taiem aprox 12 bucati din aluat. Le punem frumos intr-o tava incapatoare tapetata cu hartie de copt, o acoperim cu folie si le mai lasam aprox 15 min la dospit.
Coacem rulourile cu scortisoara in cuptorul preincalzit la 180C timp de 30 de min, pana se rumenesc frumos. Le testam cu scobitoarea pentru a vedea daca sunt facute. Ungem rulourile cu sirop de artar sau agave. Pofta mare si profitati de promotia KitchenAid! :)
ENGLISH VERSION
If you like cinnamon rolls like Cinnabon, I have a suggestion for you for these Christmas holidays, homemade and way healthier. And because nowadays we should NOT knead manually unless we really like it, I am reading a book and enjoying a cup of coffee while my KitchenAid does the job for me :) It’s been making my life so much easier for more than 3 years now :)
Ingredients (12 pcs):
- 400 g cake flour
- 100 g coconut oil
- 250 ml coconut milk
- 1 sachet of yeast (10 g)
- 1 tsp honey
- 100 g agave syrup
- Filling:
- 200 g dates
- 100 g nuts
- 2 tsp cinnamon
Heat the coconut milk just a little, to be lukewarm, not hot. In the mixer bowl mix the lukewarm coconut milk, yeast, 1 teaspoon honey and tablespoons flour. Let it sit for 10 min until bubbly.
Add the hook attachment and start the mixer on low speed at first (2-4), gradually add flour, add a pinch of salt and the melted coconut oil, agave syrup. If you think the dough is too sticky, add more flour. Knead around 10 min, until the dough is smooth and elastic.
Let the dough rise for 1 hour or until it doubles its size, in a bowl greased with oil and wrapped in clingfilm. I uses the KitchenAid bowl :)
For the filling soak the pitted dates, then blend them with 2 tablespoons of the soaking water until you get a smooth paste. Add the ground walnuts, cinnamon and mix well, it smells delicious :)
Roll the dough into a rectangle and nicely spread the filling over it. Roll tightly into a cilinder and cut out about 12 rolls. Put them on a large baking tray and let them rise 15 more min wraped in clingfilm.
Bake them at 180C for about 30 min, until lovely golden brown. Test them with a skewer to see if they are done. Serve them with a drizzle of honey or agave syrup. Enjoy!