Salata de iarna cu mustar. Am adaptat aceasta reteta de la cea a bunicii mele, ea facea aceasta salata de iarna cu mustar cand eram mica si o ADORAM. E putin migaloasa partea cu taiatul legumelor, eu am taiat morcovii si ceapa la robot, cu discul de feliat si a mers ceva mai repede, insa am tocat restul de legume manual :) Este geniala salata, dulce acrisoara, usor crocanta si MERITA efortul, v-o recomand cu mana pe inima :)
Ingrediente:
- 1 kg morcovi
- 1 kg gogonele
- 1 kg ceapa
- 1 kg ardei capia
- 1 kg gogosari
Sos de mustar:
- 300g mustar (mustar fara zahar)
- 300ml ulei
- 2 lg miere
Saramura:
- 1L apa
- 500ml otet
- 3 lg sare grunjoasa
- 4 lg miere
- 3 foi de dafin
- 1 lg boabe de piper
Taiem solzisori ceapa, ardeii si gogosarii, morcovii rondele subtirele si gogonelele felii potrivite. Punem la fiert toate ingredientele pentru saramura; cand ingredientele s-au dizolvat si saramura a dat in clocot, incepe sa oparim legumele:
Gogosarii, ardeii si gogonelele se oparesc cam 5 minute, morcovii 5-7 minute, iar ceapa doar 2-3 minute (si ultima, sa nu lase gust saramurii). Secretul e ca legumele sa nu fie flescaite, ci al-dente :) Deci verificati cat de fierte sunt, timpii de oparire diferind in functie de cum taiati legumele. Scoatem cu spumiera si scurgem bine fiecare transa de legume dupa oparire. Lasam legumele la racit 2 ore.
Facem maioneza mixand cu blenderul vertical mustarul (cel Dijon nu are zahăr), uleiul si mierea (aceasta e adaugata de mine, bunica punea zahar :), apoi amestecam bine TOATE ingredientele intr-un bol urias sau lighean curat :)
Punem compozitia in borcane sterilizate (tinute 15 minute in cuptor la foc mic, 90C, puse de la inceput in cuptor). Acum fie tineti in frigider sau intr-un loc rece borcanele, fie le mai fierbeti 30 de minute intr-o oala mare cu apa pana la 3/4 din inaltimea borcanelor si cu prosoape de bucatarie puse intre ele.
Mi-au iesit 10 borcane mici de 350g + bolul din imagine :) Pofta mare la aceasta delicioasa Salata de iarna cu mustar!
ENGLISH VERSION
Ingredients:
- 1 kg carrots
- 1 kg green tomatoes
- 1 kg onion
- 1 kg red sweet pepper
- 1 kg red bell pepper
Mustard dressing:
- 300g mustard
- 300ml oil
- 2 tbsp honey
Sauce for boiling:
- 1L water
- 500ml vinegar
- 3 tbsp coarse salt
- 4 tbsp honey
- 3 bay leaves
- 1 tbsp whole pepper