Print Friendly, PDF & Email

Ce repede trece timpul, parca ieri plecam spre maternitate si iata ca a sosit si momentul diversificarii :) Am avut mari emotii, dar primul piure a avut un mare succes, se pare ca cea mica e o mancacioasa :) Sunt foarte multe pareri si scheme de diversificare, noi am decis sa o urmam intocmai pe cea data de pediatra noastra si va recomand si voua sa ascultati de doctorul vostru. Bebelusa mea e alaptata exclusiv si am inceput diversificarea la 6 luni (fara 6 zile) dupa urmatoarea schema, DAR va rog sa cititi aici despre a 2a luna de diversificare, unde am scris exact ce am respectat si ce nu din schema, da? :)

SAPTAMANILE 1-2

Piure de LEGUME – pranz 13:00-14:00. Incepem cu cate 1 leguma (morcov, patrunjel, dovlecel, pastarnac, telina) pentru 3 zile, apoi adaugam combinatii (pana la maxim 3-4 legume). La fiecare leguma nou introdusa asteptam 3 zile pana sa schimbam ceva, pentru a vedea daca exista vreo reactie alergica.

Ex. concret: 3 zile piure de morcov, apoi 3 zile piure de morcov+patrunjel. Apoi 3 zile morcov+patrunjel+dovlecel. Apoi 3 zile dovlecel+pastarnac+telina, etc. Leguma/legumele se fierb la abur, se amesteca apoi cu putina apa si foarte putin unt sau ulei de masline presat la rece si se paseaza.

Piureul se introduce CANTITATIV treptat dupa cum urmeaza, orientativ, fireste, fiecare bebelus are alt apetit :)

  • ziua 1: 3-5 lgt + alaptat
  • ziua 2: 7-10 lgt + alaptat (…)
  • ziua 7: 150-180-200g, inlocuim complet laptele la aceasta masa

SAPTAMANA 3:

Piure de FRUCTE dimineata 9:00-10:00 Mar copt/ dovleac copt / para cruda + 1 rondea de avocado + 1 lgt cereale bio pentru bebelusi (fara gluten, puteti folosi mei/quinoa fierte si pasat totul)

  • ziua 1: 3-5 lgt + alaptat
  • ziua 2: 7-10 lgt + alaptat (…)
  • ziua 7: 150-180-200g, inlocuim complet laptele la aceasta masa

SAPTAMANA 4:

a) Introducem CARNEA la masa de pranz 30-40g carne (cat 2 nuci mari) pui de tara/ curcan/ vita, fiarta separat si maruntita, apoi amestecata in piureul de legume.

b) Introducem o masa de CEREALE seara 19:00 Cereale bio pentru bebelusi (fara gluten) preparate cu lapte matern sau apa, conform instructiunilor de pe ambalaj sau mei/quinoa fierte – eu NU am introdus-o in prima luna de diversificare.

  • ziua 1: 3-5 lgt + alaptat
  • ziua 2: 7-10 lgt + alaptat (…)
  • ziua 7: 150-180-200g, inlocuim complet laptele la aceasta masa

* Dupa ce o masa e inlocuita complet cu solide, ii putem oferi bebelusului apa (30-60-90ml) in biberon, dupa masa. Eu nu ii dau nici suc, nici ceai. Dupa o luna programul de masa ar trebui teoretic sa fie acesta: dimineata san/LP, 9-10 fructe, 13-14 legume cu carne, 16-17 san, 19 cereale, la culcare san/LP.

ACCESORII UTILE:

Tineti-ne pumnii! Ne vedem la 7 luni! :)

!Va rog sa tineti cont ca Ilinca NU are nici o alergie sau problema de sanatate, deci consultati-va cu pediatrul dumneavoastra. Acest articol nu reprezinta o recomandare medicala, ci doar relatarea proprieri experiente!

1 Comment on Schema de diversificare de la 6 luni

Lasă un răspuns