Cel mai pufos chec. Continuăm seria articolelor „Best of” și Pufoșenii by KitchenAid :) După mortalele chifle pufoase și aluatul de cozonac de la această pască baby friendly, vă prezint și acest chec pufos, este preferatul nostru, mai pufos de atât nu cred că există :)) Iar mixerul KitchenAid face cam toată treaba, timp în care eu îmi fac e lucru, strângând prin bucătărie, ador asta la el :) Rețeta video AICI
Ingrediente:
- 5 ouă
- 200g zahăr brun*
- 150g făină
- coaja de la 1/2 lămâie
- 4 lg ulei (60 ml)
- 1 lgț pudră de vanilie
- 1 lgț praf de copt
Separăm ouăle și, folosind mixerul de la KitchenAid, batem albușurile spumă cu un praf de sare. Când încep să se facă spumă, adăugăm treptat zahărul (*puteți folosi 150g de zahăr alb dacă nu aveți brun), mixând în continuare. Batem ușor cu furculița într-un bol gălbenușurile cu uleiul.
Atenție, aceasta e un chec foarte dulce :)) dacă îl vreți mai puțin dulce, folosiți doar 100g de zahăr alb sau 150g de zahăr brun ;)
Micșorăm viteza mixerului și adăugăm, amestecul de gălbenușuri. După ce am terminat de adăugat amestecul de gălbenușuri, începem să încorporam în 2-3 tranșe, făina cernută cu praful de copt și pudra de vanilie. Încorporâm totul ușor cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos, pentru a păstra cât mai mult aer în compoziție.
Turnăm compoziția într-o tavă dreptunghiulară de aprox 28*13cm, unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt. Presărăm puțin zahăr deasupra și coacem checul aprox 45-50 de min la 170 C, până trece testul scobitorii (depinde mult de dimensiunea tăvii și de cuptor) și se rumenește puțin la suprafață.
Îl scoatem din formă și-l lăsăm să se răceasca de tot, înainte să îl feliem. Poftă mare! :) Cel mai pufos chec.
ENGLISH VERSION
Ingredients:
- 5 eggs
- 200 g brown sugar (or 150g sugar)
- 150 g flour
- zest or 1/2 lemon
- 4 tbsp oil (60ml)
- 1 tsp vanilla powder
- 1 tsp baking powder
- 1 pinch of salt
Separate the eggs and, using a mixer, beat the egg whites with a pinch of salt. When they begin to harden, start adding the sugar and keep mixing. Lightly beat the egg yolks and oil. This is a very sweet pound cake, if you want it less sweet, use only 100g sugar or 150g brown sugar.
Lower the mixer speed and start incorporating the egg yolk mixture in the egg white mixture. Then incorporate the flour sifted with the baking powder and vanilla, little by little, with a spatula, using up and down movements, in order to keep as much air as possible.
Put the mixture in a rectangular sponge cake pan (28*13 cm) greased with oil and lined with baking paper; bake the cake at 170 C for about 45-50 min, until a skewer inserted in the center comes out clean. Take out of the pan, let it cool completely, then slice. Enjoy! :)