Am primit acum ceva timp de la vecina noastră prăjitura Portokalopita și mi-a plăcut atât de mult, pentru că ador prăjiturile însiropate, încât am vrut să pregătesc și eu o variantă, să fie pe blog :) Am făcut-o cu miere în loc de zahăr și a ieșit suuuper bună, însiropată și aromată! Rețeta video AICI.
Ingrediente:
- 400 g foi fine pt plăcintă
- 4 ouă
- 150g miere
- coaja rasă de la 2 portocale bio
- 300g iaurt grecesc
- 200 ml ulei
- 150ml suc de portocale
- 1/2 lgț pudră de vanilie
Sirop:
- 300ml apă
- 200g miere
- 200ml suc de portocale
- 1 baton de scorțisoară
Pentru sirop punem la fiert apa, mierea, sucul de portocale și un baton de scorțișoară. Fierbem la foc mic timp de aprox 8 minute, până se dizolva mierea și se îmbină aromele. Scoatem batonul de scorțisoară și lăsăm la răcit siropul.
Mărunțim foile fine de plăcintă, fie le rupem cu mâna fie le tăiem, apoi le punem deoparte. E ideal să le lăsăm la uscat cu o seară înainte sau să le coacem 10 minute în cuptor. Separat batem ouale cu mierea, adăugăm coaja rasă de portocală, iaurtul, uleiul și sucul de portocale, vanilia.
În amestecul lichid adăugăm foile fine mărunțite, omogenizăm bine și transferăm totul într-o tavă 20*30cm. Nivelăm frumos și coacem prăjitura aprox 45-50 de min la 180C, până se rumenește frumos. Eu am uitat să pun deasupra și felii de portocală, le-am pus mai pe la final :))
Înțepăm prăjitura cu o scobitoare peste tot și turnăm siropul, în tranșe, trebuie să lăsăm din sirop să se absoarbă, apoi mai turnăm :) O lăsăm câteva ore, să se însiropeze bine. Feliem și servim, cu înghețată. Mi-au iesit 8 cuburi maricele :) poftă mare!
P.S: Poate vă place și această prăjitură cu iaurt grecesc și miere, mmmm… :)
ENGLISH VERSION
Coming soon… :)