De când am făcut acest tort rozzz pentru fete, cu mascarpone și trandafiri, am descoperit colorantul roz 100% natural Pink Pitaya care mi-a plăcut super mult. Așa că am făcut research și am descoperit o întreagă gamă de coloranți naturali foarte foarte faini! Mulți din ei sunt și super-alimente, ceea ce înseamnă că vin cu multe beneficii pentru sănătate. P.S. – Cu ei poți face niște latteuri pastelate foaaarte instagramabile :)) Iată care sunt acești 12 coloranți naturali:
Coloranți naturali
Pink Pitaya (Dragon Fruit)
- Fructul Dragonului roz sau Pink Pitaya provine din America Centrală și de Sud și este fructul unei specii de cactus ce aparține genului Stenocereus, un cactus columnar. Fructul are coaja groasă și solzoasă, pulpa din interior este suculentă și moale, de culoare roz și prezintă semințe comestibile, mici și negre. Gustul acestui fruct nu este pregnant, ci mai degrabă delicat și proaspăt, ușor dulce.
- Cum se folosește?
- în latte-uri, smoothies, budinci cu chia, înghețate, prăjituri (în special creme reci sau făcute la bain marie, în care culoarea se va păstra integral datorită temperaturii mici de preparare)
- în diferite alte rețete : poți face o mulțime de preparate pe care să le colorezi în roz intens (dacă pui o cantitate mai mare) sau diferite nuanțe de roz dacă va fi o cantitate mai mică de pudră de Fructul Dragonului.
- Ingrediente: 100% Fructul Dragonului, pudră naturală, raw, veg friendly, fără gluten, fără aditivi
- Culoare: roz intens. Gust: ușor dulce
- Utilizare: 1-2 lingurițe în băuturi, atât cât cere rețeta în preparate alimentare
Spirulină albastră
- Spirulina albastră este extrasă din cunoscuta Spirulină care este o algă de culoare verde-albăstrui.
- Beneficii:
- Conține antioxidanți în concentrație mare printre care ficocianina, antioxidantul care este responsabil de culoarea strălucitoare a spirulinei. Conținutul mare de antioxidanți face ca spirulina să fie un puternic luptător împotriva radicalilor liberi.
- Consumul de spirulină reduce stresul oxidativ care crește inflamația, iar ficocianina este cunoscută a avea un efect antiinflamator în anumite afecțiuni.
- Cercetări preliminare sugerează că spirulina poate proteja celulele sistemului nervos, ficatului, inimii și rinichilor.
- Studii referitoare la alte beneficii potențiale pentru sănătate sugerează că spirulina poate ajuta și la întărirea sistemului imunitar și la reducerea riscului de cataractă.
- Ingrediente: 100% algă Blue Spirulina, pudră
- Culoare: albastru intens. Gust: neutru
- Întrebuințări ale spirulinei albastre
- prin extragerea sa din Spirulina verde, spirulina albastră are avantajul ca nu mai are acel gust puternic, uneori greu, de algă, ci un gust neutru. Datorită acestei caracteristici, spirulina albastră poate fi folosită la gătit: prăjituri (în special creme reci sau făcute la bain marie, în care culoarea se va păstra integral datorită temperaturii mici de preparare), sau orice alte preparate minunate îți trec prin cap :)
- spirulina albastră mai poate fi folosită în latte-uri, smoothie-uri, budinci cu chia, budinci de orez
- în diferite alte rețete: poți face o mulțime de preparate pe care să le colorezi în albastru intens (dacă pui o cantitate mai mare) sau te poți juca cu cantitatea de spirulina pentru a obține diferite nuanțe de albastru și bleu.
- Utilizare: 1-2 lingurițe în băuturi sau atât cât este nevoie în preparate culinare.
Acai Berry
- Acai Berry este un fruct originar din Brazilia asemănător cu strugurii, cu un conținut ridicat de antioxidanți, mai mare decât cel din mure, zmeure sau afine. Triburile indigene din Amazon folosesc fructele de acai de miii de ani atât ca hrană, cât și ca remediu pentru diferite afecțiuni.
- Diverse studii au demonstrat beneficiile consumului de acai berries: de la eficiența sa în lupta împotriva unor forme de cancer (cum ar fi cancerul de prostată) prin reducerea efectelor stresului oxidativ și până la aportul de energie pe care îl aduce organismului prin conținutul său de grăsimi sănătoase. Alte beneficii al consumului de pudră de acai sunt: întărește sistemul imunitar, oferă energie și un ten ferm și luminos, ajută sănătatea sistemului digestiv, contribuie la scăderea nivelului colesterolului, etc.
- Cum consumi pudra de acai berries
- Pudra de acai poate fi folosită în diverse rețete: smothies, shake-uri, limonade, parfait -uri, înghețate, creme și budinci, aluat pentru paste sau tarte, checuri, bezele, cookies, pișcoturi de casă, clătite, glazuri etc.
- Ingrediente: fructe de Acai berry 100% naturale sub formă de pudră
- Culoare: mov
- Utilizare: smoothies, shake-uri proteice, preparate vegane, raw vegane, deserturi, etc.
- Cantitate recomandată: 1-2 lingurițe în băuturi sau atât cât este nevoie în preparate culinare.
Prickly Pear (Fruct de cactus roșu)
- Prickly pear este denumirea fructului de cactus de culoare roșie. Originar din zona Americii, fructul de cactus, cunoscut și sub numele de Nopal sau Opuntia, este considerat un super aliment și ar trebui inclus în orice dietă sănătoasă. În America Latină fructul de cactus se consumă ca atare, fiert sau la grătar ori este conservat sub formă de sucuri și gemuri. Pudra de prickly pear nu este doar un colorant alimentar natural, ci păstrează și proprietățile benefice ale fructului din care este obținută.
- Beneficii:
- Folosit în tratarea diabetului: anumite cercetări au demonstrat că fructul de cactus poate scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2
- Contribuie la scăderea nivelului de colesterol
- Adjuvant în reducerea obezității și ameliorarea mahmurelii :))
- Are proprietăți antivirale și antiinflamatorii
- Este bogat în fibre, antioxidanți și carotenoizi
- Cum se folosește: în latte-uri, smoothies, limonade, bezele, budinci cu chia, prăjituri (în special creme reci sau făcute la bain marie, în care culoarea se va păstra integral datorită temperaturii mici de preparare)
- Ingrediente: 100% pudră naturală din fruct de cactus.
Hibiscus
- Cultivate în regiuni scăldate de soare, petalele de hibiscus sunt uscate și apoi măcinate cu grijă pentru a-ți oferi o aromă îndrăzneață și ușor acidulată.
- Bucură-te de minunata culoare roșu-rubinie și lasă notele florale să-ți îmbogățească rețetele! Explorează versatilitatea acestei pudre de hibiscus, indiferent că vorbim de deserturi, salate, limonadă. cocktailuri, toate într-o notă exotică.
- Pudra magică de hibiscus dezvăluie nuanțe de roșu aprins când este amestecată cu băuturi calde sau reci, iar atunci când este amestecat în produse lactate, latte-ul tău va căpăta o nuanță fascinantă de violet
- Descriere: pudră 100% naturală, raw, veg friendly, fără gluten, fără aditivi
- Ingrediente: 100% flori de hibiscus uscate și măcinate
- Gust: ușor acrișor
- Utilizare: 1-2 lingurițe în băuturi sau preparate alimentare.
Butterfly pea
- Butterfly pea (fasolea fluturilor) cunoscut și sub denumirea de „ceai albastru” este o băutură de plante obținută din decoct sau infuzie de petale sau chiar floarea întreagă a plantei Clitoria ternatea. Bine cunoscut de secole indigenilor din Asia de sud-est, acest ceai a fost introdus abia în ultimii ani și publicului larg. Culoarea sa este de un albastru intens, însă partea interesantă este că își schimbă această culoare în funcție de nivelul PH-ului substanței adăugate. Spre exemplu, dacă adaugi lămâie, albastrul intens se va transforma într-un mov superb, mai închis sau mai deschis, în funcție de cantitatea de lămâie adăugată.
- În Thailanda și Vietnam, butterfly pea se prepară în mai multe feluri; unul foarte comun se numește nam dok anchan și este în mod obișnuit amestecat cu miere și lămâie, fiind servit de către localnici de obicei după cină. Se mai oferă ca băutură răcoritoare în hoteluri și spa-uri, iar versiunea rece este adesea amestecată cu miere, mentă, scorțișoară, fructul pasiunii și ghimbir.
- Ingrediente: pudra 100 % din flori de butterfly pea
- Culoare: albastru intens (diferite nuanțe, în funcție de câtă cantitate de pudră pui) sau diferite nuanțe de mov, dacă adaugi suc de lămâie.
- Gust: asemănător cu cel al ceaiului verde
- Utilizare: 1-2 lingurițe în băuturi sau atât cât cere rețeta în preparate alimentare.
- Întrebuințări:
- în latte-uri, smoothies, budinci cu chia, prăjituri (în special creme reci sau făcute la bain marie, în care culoarea se va păstra integral datorită temperaturii mici de preparare)
- în diferite alte rețete: poți face o mulțime de preparate pe care să le colorezi în mov intens (dacă pui o cantitate mai mare) sau diferite nuanțe de mov dacă va fi o cantitate mai mică
Turmeric (Curcuma)
- Curcuma longa cunoscută și sub denumirea de turmeric este o plantă înrudită cu ghimbirul, originară din Asia. Pudra de turmeric este obținută prin procesarea rizomului plantei și este intens utilizată în India, Asia de sud-est și Orientul Mijlociu atât în bucătărie, ca și condiment, cât mai ales în scop medicinal.
- Turmeric beneficii
- Pudra de turmeric sau pudra de curcuma este cunoscută și apreciată pentru nenumăratele sale proprietăți benefice pe care le datorează curcuminului, principalul ingredient activ din turmeric. În medicina ayurvedică, curcuma este folosită de secole pentru a trata afecțiuni ca infecții ale ochilor, mușcături de insecte, acnee, arsuri, tuse și alte afecțiuni respiratorii, aciditate, indigestii etc.
- Ajuns în Europa în secolul al XIV lea, turmericul a fost folosit în lumea occidentală ca și condiment însă în ultimii ani curcuma a intrat în atenția oamenilor de știință și este în prezent studiată în legătură cu tratarea și prevenirea apariției unor forme de cancer. Iată doar câteva dintre beneficiile consumului de turmeric demonstrate științific:
- Efect antiinflamator și antioxidant
- Îmbunătățește memoria
- Reduce riscul declanșării bolilor cardiace
- Luptă împotriva cancerului
- Previne apariția unor boli degenerative ca Alzheimer
- Încetinește procesul de îmbătrânire
- Ingrediente: 100 % rădăcină de turmeric sub formă de pudră
- Culoare: galben – auriu
- Utilizare: smoothies, shake-uri proteice, preparate vegane, raw vegane, deserturi, etc.
- Utilizare: 1-2 lingurițe în băuturi sau atât cât este nevoie în preparate culinare.
Cacao neagră
- Dincolo de simpla sa pricepere culinară, cacaua neagră este un „vrăjitor” cromatic, transformând fiecare deliciu într-o capodoperă vizuală cu o nuanță intensă de obsidian.
- Cacaua neagră nu este doar un ingredient, este cavalerul întunecat al escapadelor tale culinare care te poate cufunda într-o lume a deliciilor și misterului.
- Ce este cacaua neagră? Această pudră fină de cacao neagră este făcută din boabe de cacao foarte alcalinizate sau „olandeze”. Acest proces o face mai puțin amară decât cacaua obișnuită și îi conferă o culoare neagră rece, spre deosebire de cea maro cu care ești obișnuit.
- Ce o face sa fie o pudră așa cool? Profilul său profund și bogat: cacaua neagră este renumită pentru aroma sa intensă și îndrăzneață de ciocolată – depășește gustul tipic de cacao, oferind o aromă profundă și întunecată care amplifică gustul produselor coapte, al deserturilor și/sau băuturilor tale.
- Atracția vizuală: culoarea neagră intensă adaugă un element dramatic și profund vizual creațiilor tale culinare. Poate transforma produsele cu aspect obișnuit în unele uimitoare și din punct de vedere vizual, făcându-l o alegere de excelență pentru a crea delicii culinare impresionante și – de ce nu? – demne de Instagram 🙂
- De la prăjituri clasice de ciocolată sau brownies până la creații inovatoare cum ar fi black velvet cupcakes sau deserturi „infuzate”, această pudră oferă o reinterpretare unică deserturilor tradiționale.
Pudră de sfeclă roșie
- Pudra de sfeclă roșie este un produs folosit de ceva vreme în industria alimentară dar care poate fi adăugat cu succes în dieta zilnică prin încorporarea ei în rețetele preferate. Produsul nu este un simplu un colorant alimentar pudră, pe lângă aroma minunată pe care o va da preparatelor în care alegi să o folosești, pudra de sfeclă roșie este, conform unor studii, mult mai bogată în nutrienți decât sucul de sfeclă. În plus pudra de sfecla roșie este un produs versatil ce poate fi folosit în tot felul de rețete: sucuri, limonade și smoothie-uri, în aluaturi de orice fel, sosuri, supe, creme, budinci, shake-uri proteice, etc.
- Beneficii:
- Sfecla roșie este sursă de antioxidanți, fibre și vitamine ( B6, A, C, E).
- Scade presiunea arterială
- Stimulează regenerarea florei intestinale
- Luptă împotriva stresului oxidativ și reduce inflamația din organism, contribuind la prevenirea apariției unor afecțiuni ca obezitatea, bolile autoimune sau diabetul
- Îmbunătățește performanțele fizice
- Ingrediente: 100% sfeclă roșie sub formă de pudră. Produs organic, fără aditivi, conservanți sau alte adaosuri
- Culoare: roșie
- Utilizare: smoothies, shake-uri proteice, preparate vegane, raw vegane, deserturi, etc.
- Dozaj: 1-2 lingurițe în băuturi sau atât cât este nevoie în preparate culinare
Pudră de Sakura
- Descoperă eleganța și delicatețea primăverii japoneze cu pudra din flori de sakura, un produs exclusiv ce captează frumusețea și prospețimea florilor de cireș. Această pudră fină este obținută din flori de sakura atent selecționate și uscate, păstrând intacte toate proprietățile nutritive și beneficiile lor.
- Beneficii:
- 100% naturală: fără aditivi artificiali, conservanți sau coloranți
- Antioxidant puternic: bogată în flavonoide și vitamina C, ajutăând la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ
- Îmbunătățește starea de spirit: aroma subtilă și delicată a florilor de sakura aduce o notă de relaxare
- Versatilă: ideală pentru utilizarea în diverse rețete culinare, de la deserturi și băuturi până la produse de patiserie și smoothie-uri.
- Proprietăți anti-aging: contribuie la menținerea sănătății pielii, prevenind semnele îmbătrânirii datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
- Pudra din flori de Sakura nu este doar un ingredient versatil pentru preparate culinare, ci și un aliat prețios în ritualurile tale de îngrijire personală. Bucură-te de toate beneficiile sale și adaugă un strop de rafinament japonez în viața ta de zi cu zi!
- În bucătărie:
- Smoothie-uri și shake-uri – adaugă o linguriță în băuturile tale pentru un plus de antioxidanți și o aromă delicată de flori de cireș.
- Ceaiuri și infuzii – infuzează pudra în apă fierbinte pentru un ceai aromat și liniștitor.
- Produse de patiserie – încorporează pudra în aluatul de prăjituri, brioșe, biscuiți sau chiar pâine pentru o notă florală unică
- Deserturi – adaugă pudra în creme, budinci, înghețate sau toppinguri pentru a le îmbogăți cu gustul delicat al florilor de sakura
- Condimente – folosește pudra ca ingredient în sosuri sau dressinguri pentru salate, adăugând un twist floral surprinzător.
- În îngrijirea personală:
- Măști faciale – amestecă pudra cu iaurt, miere sau apă de trandafir pentru a crea măști faciale naturale care îți vor lăsa pielea hidratată și strălucitoare
- Scrub-uri – combină pudra cu zahăr sau sare de mare și ulei de cocos pentru un exfoliant natural care lăsa pielea netedă și revigorată
- Beneficii adiționale:
- Hidratare și calmare – aplicată pe piele, pudra de sakura poate ajuta la calmarea iritațiilor și la hidratarea profundă
- Efect antiinflamator – proprietățile antiinflamatoare ale florilor de sakura pot ajuta la reducerea roșeții și inflamației pielii
- Îmbunătățirea texturii pielii – utilizarea regulată a produselor care conțin pudră de sakura poate contribui la o piele mai netedă și mai catifelată
- Ingrediente: flori de sakura 100% deshidratate și măcinate
Matcha
- Moya Matcha Iri Genmaicha este un amestec savuros și sănătos de Genmaicha (ceai organic din frunze verzi – cel mai iubit și bine vândut dintre ceaiurile noastre japoneze) și Matcha Daily. Conține frunze delicate de sencha, orez brun organic prăjit care în japoneză se numește „genmai” și Matcha certificat organic, măcinat fin. Gustul Matcha Iri Genmaicha este delicat, bogat și amintește de untul dulce proaspăt mâncat dimineața, cu note puternice de mare umami. După preparare, acest ceai are aromă prăjită și o culoare frumoasă, verde deschis.
- Recomandat oricărui admirator de ceai verde poate fi consumat zilnic; sigur îi va fi apreciat gustul său umami – în special în combinație cu sushi sau cu alte tipuri de mâncare autentică asiatică.
- Ingrediente: ceai verde organic, orez brun organic prăjit, Matcha
- Țara de origine: Japan
- Aromă: delicată
- Culoare: verde lime
- Beneficii:
- Această compoziție unică de Matcha & Genmaicha nu este la fel de energizantă ca un Matcha, dar este mai stimulatoare decât Genmaicha băut simplu.
- Datorită L-teaninei și cofeinei conținute de Matcha, recomandarea este să-l bei dimineața și/sau după-amiaza mai devreme (în a doua parte a zilei alege-l în locul unei cafele sau al unei băuturi energizante).
- Matcha Iri Genmaicha poate fi un mare ajutor pentru digestie.
- Este un răsfăț sănătos pentru papilele tale gustative; ca orice alt ceai verde din frunze de calitate, Matcha Iri Genmaicha este o sursă binecunoscută de antioxidanți, benefici pentru prevenirea îmbătrânirii celulelor din corpul uman.
Fructul pasiunii (Passion fruit)
- Fructul pasiunii este originar din America de sud – îl găsim în Brazilia, Paraguay și nordul Argentinei. Fructele sunt dulci, au culoare deschisă la exterior înainte de coacere și spre mov la maturitate, iar interiorul conține semințe mici închise la culoare și este aromat și suculent.
- Beneficii:
- pudra de fructul pasiunii are un conținut foarte mare de vitaminele A, C, fier, fosfor
- este foarte bogat în antioxidanți și fitonutrienți
- se poate consuma de către diabetici (este chiar indicat după unele studii)
- reduce colesterolul și energizează organismul
- Mod de folosire:
- în latte, sub formă de infuzie, adăugat în smoothies sau shake-uri
- în rețete de prăjituri raw (pentru a-i simți și mai bine aroma)
- oriunde îți trece prin cap și îți dorești să aduci gustul tropical într-un mod sănătos
- Ingrediente: pudră naturală de fructul pasiunii, raw, 100% naturală, veg friendly, fără gluten, fără aditivi
*Articolul conține unele linkuri afiliate. Co
Coloranți naturali
Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali. Coloranți naturali