Cărți despre emoții pentru copii. Generațiile anterioare nu au avut acces la atâta informație ca în ziua de azi, știm cu toții asta. Eu una sunt extrem de recunoscătoare că acum există nenumărate cărți pentru dezvoltarea emoțională a copiilor. Că putem schimba replicile folosite în trecut: Nu mai plânge, ești urâtă când plângi, băieții nu plâng and so on, știți ce zic :) Iată o comoară de colecție ce cuprinde peste 60 de cărți frumoase care îi învață pe copii despre emoții (Click pe coperți):
*Articolul conține unele linkuri afiliate.
Emoțiile lui Noni
Aurelie Chien Chow Chine, editura DPH. (1-5 ani) Publicată în peste 20 de limbi, seria Emoțiile lui Noni este o colecție de povestiri care ajută la învățarea și gestionarea emoțiilor. Noni este un mic unicorn ca toți ceilalți, doar că… părul din coama sa își schimbă culorile în funcție de emoțiile sale: fericit (galben), invidios (roz), furios (roz), vinovat (portocaliu), timid (mov), fricos (verde), supărat (turcoaz), trist (albastru)! Întreaga colecție AICI.
Cărți despre emoții pentru copii.
Ce, cum și de ce simt? Ema și Eric descoperă emoțiile
Ioana Chicet-Macoveiciuc, editura DPH . (2-8 ani) Copiii simt și-și manifestă emoțiile foarte puternic. Ei au nevoie de timp și resurse pentru a le înțelege și a le putea gestiona. Ema și Eric le vin în ajutor cu acest nou volum de aventuri. Și ei trec în fiecare zi prin tot felul de situații care le aduc în suflet și în corp: bucurie, furie, frică, tristețe, vinovăție, plictiseală, mândrie, frustrare, invidie, dezamăgire, nerăbdare sau uimire. Cu mult umor și relaxare, asociind emoțiile cu animăluțe cu care seamănă bine, copiii vor înțelege 18 dintre cele mai comune emoții și cum le pot primi în viața lor astfel încât, la finalul zilei, toată lumea să fie bine și să se simtă iubită.
Emoțiile Sarei
Cecile Alix, Claire Frossard, Bookzone. Micuța Sara este o fetiță adorabilă pe care o veți întâlni în fiecare poveste. Sara se află în situații cunoscute celor mici, cum ar fi prima vizită a unui prieten și activități practice în aer liber cu părinții. Copiii pot empatiza cu ușurință cu Sara, pentru că emoțiile simțite și exprimate de micuța Sara sunt întâlnite în viața tuturor copiilor. Iar cu ajutorul acestui personaj simpatic, al familiei și al prietenilor, copiii vor reuși nu numai să înțeleagă propriile emoții, ci și să se calmeze. Întrega colecție AICI.
Cum îi ajută pe cei mici:
- Învață cum să exprime în cuvinte ceea ce simt
- Recunosc fiecare emoție și aleg cea mai bună metodă prin care să se calmeze
- Îșsi dau seama că toate emoțiile sunt normale, indiferent dacă sunt pozitive sau negative
- Realizează că nu ar trebui să ascundă propriile sentimente, ci să discute despre ele cu părinții și prietenii
- Deprind trăsături pozitive, cum ar fi amabilitatea, empatia și bunătatea în interacțiunea cu ceilalți, dar și în relația cu ei însuși
- Învață să își ajute și prietenii care trec prin situații similare
- Îi sprijină în adaptarea la societate și în viața de zi cu zi
- Au parte de un sprijin important și de explicații specializate pentru a deveni adulți împliniți emoțional
Cărți despre emoții pentru copii.
De ce plângem?
Andreea Constantin, editura Cartea copiilor. (4-9 ani) O explicație a plânsului pentru cei mici și cei mari Ce este plânsul? Ce sunt lacrimile? Ce se întâmplă în corpul meu când plâng? Ce sunt sentimentele? Dar oamenii mari plâng și ei? Ce să fac atunci când plânge un prieten?
Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori mesaje negative: „Ce rușine să plângi așa!”, „Dar tu ești băiat mare!”, „Numai fetele plâng! Ce, tu ești fată?”, „O să râdă toți copiii de tine dacă plângi așa!” și așa mai departe. Interiorizându-le, copiii ajung să disprețuiască stările emoționale mai puțin plăcute și să nu le mai poată gestiona într-un mod constructiv. De aceea am scris această carte — cu gândul în primul rând la copii. Andreea Constantin
Fram în lumea emoțiilor și a întunericului
Irina Forgaciu, editura Cureta Veche. Ursulețul Fram este uneori bucuros, alteori trist, uneori temător, alteori curajos. Cum crezi că reușește să facă față tuturor emoțiilor care îl încearcă? Și ce face el când frica de întuneric nu îl lasă să doarmă? Hai cu el în aventură și vei afla cum a reușit să profite de fiecare dintre emoțiile lui pentru a deveni un ursuleț mai fericit, mai plin de viață și mai curajos!
Prima carte Montessori despre emoții
Traducător Mihaela Pogonici, editura Litera. Bun-venit în universul emoțiilor! Descoperirea emoțiilor de către cei mici este de neevitat… dar deloc simplă! Să le recunoști, să le numești, să le exprimi, să le canalizezi… toate acestea se învață. Deschide această carte ilustrată împreună cu copilul tău și porniți amândoi într-o călătorie prin galaxia emoțiilor! În compania lui Luca și Orion, veți descoperi furia, frica, bucuria, tristețea, rușinea și iubirea și veți afla cum pot fi exprimate sau stăpânite. La finalul aventurii celor doi eroi, copilul tău va reuși să numească fiecare emoție și, împreună, veți putea desfășura activități care să-i redea liniștea… ajutându-l să se dezvolte în armonie cu sine și cu ceilalți.
Prima mea cărticică despre sentimente
Colecția Bebe învață, editura Litera. + 1 an. Fiecare carte include o mică poveste cu ajutorul căreia îți vei ajuta copilul să-și descopere trăirile și sentimentele și vei împărți cu el câteva clipe de bucurie și tandrețe.
Emoțiile, de la teorie la poezie
Ion-Ovidiu Pânișoară, editura DPH. Este timpul să ajungi un maestru al emoțiilor, un supererou care să știe să le „citeasca” pe față celor din jur la fel cum ai citi o carte de povești. A venit vremea să înveți să le stăpânești la fel cum dresezi un cal nărăvaș să te accepte ca stăpân și să te ducă unde vrei. Vei învăța să fii bucuros, să nu lași frica să pună stăpânire pe tine, să îți învingi frica, să treci mai ușor peste tristețe sau să râzi atunci când te cuprinde dezgustul. Ți-am pregătit și multe poezii amuzante. Ești pregătit pentru această aventură? – Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară
Cartea emoțiilor mele
Stephanie Couturier, Maureen Poignonec, editura DPH. Câte emoții în această săptămână! Furie, tristețe, mândrie, timiditate, frică, bucurie, invidie… Pornește alături de micuța Lulu într-o călătorie de descoperire a emoțiilor. Ajut-o să-și controleze emoțiile folosind secțiunile și animațiile din acest album al tău. Poveste interactivă creată de un sofrolog. Sfaturi utile pentru copii ca să învețe cum să își gestioneze emoțiile.
Inteligența emoțională pe înțelesul copiilor
Tom Percival, Bookzone. (2-6 ani) Cinci cărticele-ghid pentru copiii care vor ajunge adulții echilibrați de mâine! Descoperă împreună cu micuțul tău o serie de povești care îl vor ajuta să aibă mai multă încredere în forțele proprii, astfel încât să facă față unor situații cu care se întâlnește în viața de zi, de la interacțiunea cu alți copii, la gândurile îngrijorătoare care îi pot da mica lume peste cap. Alături de personajele din carte, cei mici:
- Învață cum să-și gestioneze propriile emoții
- Se simt ascultați și încurajați de părinți și educatori
- Realizează că nu sunt judecați pentru ceea ce simt
- Sunt încurajați să-și spună îngrijorările
- Își dau seama că și ceilalți copii pot simți aceleași lucruri ca și ei
- Învață să se adapteze mai bine la tot felul de situații
Emoțiile explicate copiilor
Philippe Grimbert, editura Prut. Uneori copilul este stimulat de emoțiile sale, alteori ele îl preocupă prea mult și devin pentru el o piedică, deoarece nu le poate recunoaște sau exprima. Această carte poate să-l ajute pe el și pe părinții săi să înțeleagă, să valorifice aceste emoții, dar și să afle ce trebuie să facă părinții pentru a se îngriji de sănătatea emoțională a copiilor.
Cutia mea cu emoții
Melanie Combes, editura DPH.+2 ani. O cutie distractivă gândită de un sofrolog, alături de 1 carte și 2 jocuri atractive pentru a descoperi emoțiile! Cutia conține: 1 carte cu 16 pagini cartonate, 12 jetoane de memorare pentru a identifica emoțiile, 6 puzzle-uri duble pentru a asocia emoția cu situația corespunzătoare.
Cartea emoțiilor mele: Bucuria și Furia
Stephanie Couturier, editura DPH. BUCURIA: O poveste scrisă de un sofrolog cu sfaturi pentru a te învăța să apreciezi micile bucurii de zi cu zi. Victor are parte de o săptămână minunată la schi alături de familie, prietenul său, Timeo, și Doamna Bucurie! Într-o zi, Marea Tristețe îl vizitează pe Timeo, dar Victor știe ce să facă pentru a o ajuta pe Doamna Bucurie să alunge tristețea. Află și tu cum să o inviți pe Doamna Bucurie în inima ta și a celor din jur!
FURIA: O poveste concepută de un sofrolog cu sfaturi pentru a te învăța să îți gestionezi furia. Încă de când se trezește, Leo are parte de un musafir nepoftit: îngrozitoarea furie. Furia se hrănește cu orice problemă, oricât ar fi de mică, și îl face pe Leo să fie morocănos și răutăcios. Ce păcat! Este ziua jocurilor sportive la școală, iar dacă Furia ar dispărea, Leo s-ar distra de minune. Află cum a învățat Leo să alunge îngrozitoarea furie și citește sfaturile ca să o poți alunga și tu atunci când apare!
Cum te simți azi?
Molly Potter, editura Univers. (6-12 ani) Emoțiile apar fără efort din partea noastră, însă nu este atât de ușor să decizi ce este de făcut atunci când apar – mai ales când ești copil. Această carte oferă indicii pentru copii: idei potrivite, amuzante și la obiect, care să-i ajute să facă față multor emotii pe care le trăiesc în fiecare zi. O carte ideală pentru a începe discuții despre emoții cu copilul tău. Accesibilă pentru copii încă de la șase ani. Ajută copiii să recunoască și să facă față mai multor emoții. Oferă părinților un ghid de educație emoțională. Trece în revistă atât emoțiile pozitive, cât și pe cele negative.
Să vorbim despre sentimente
Jayneen Sanders, editura Gama. (3-6 ani) Această carte îi încurajează pe copii să-și înțeleaga și să-și gestioneze sentimentele și emoțiile schimbătoare și să vorbească fără teamă despre ceea ce se simt. Este esențial să-i învățăm cum să reușească asta, pentru a-i putea ajuta sa evolueze într-un mod pozitiv. Să vorbim despre sentimente este cartea perfectă pentru părintii, cadrele didactice și psihologii care vor să-i ajute pe copii să-și analizeze emoțiile într-un mod interactiv și captivant.
Îmblânzește-ți monștrii
Lauren Stockly, Ellen Surrey, editura Gama. Îmblânzește-ți monștrii este povestea călătoriei micuțului Teo. Pe parcursul ei, Teo va învăța cum să își accepte cu bunăvoință sentimentele dificile – care s-au transformat în monstri și pe care le tot ocolește.
Inspirată de practica de netăgăduit a mindfulness-ului, povestea dezvăluie felul în care ne percepem emotiile și modul prin care putem învăța să trăim în armonie cu ele. Pe parcursul poveștii, micii cititori vor învăța cum să abordeze sentimentele neplăcute cu grijă, nu cu împotrivire – un obicei care oferă beneficii pentru sănătatea mintală pentru tot restul vieții. Scrisă de Lauren Stockly, terapeută pentru copii, și ilustrată de celebra artistă Ellen Surrey, cartea îmbină scopul terapeutic cu o poveste emoționantă, pentru a ajuta copiii să străbată complexitățile emoționale ale vieții.
Ce să faci…
Jacqueline B. Toner, Claire A.B. Freeland, editura Trei. O colecție minunată publicată de Asociația Americană de Psihologie: Ce să faci… Găsiți colecția întreagă AICI.
- …când ți-e teamă de greșeli
- …când îți ieși din fire
- …să scapi de griji
- …când ești foarte timid
- …când ai căpătat obiceiuri proaste
- …când nu e corect
- …când nu-ți convine nimic
- …când mintea ți se blochează
- …când ți-e frică să te bagi în pat
- …când nu vrei să fii departe de părinți
Cărți despre emoții pentru copii.
Mici discuții importante
Jayneen Sanders, editura Gama. (2-6 ani). Colecția Mici discuții importante a fost creată pentru a-i ajuta pe părinti, pe educatori și pe alte persoane care au copii în grijă să poarte discuții deschise și încurajatoare cu copiii. Sugestiile de întrebări de la finalul cărților sunt de un real folos pentru adaptarea celor mai importante, dar dificile subiecte la limbajul și vârsta copiilor. Întreaga colecție AICI.
Cărți despre emoții pentru copii.
De ce ești supărat, Matei?
Eve Tharlet, Brigitte Weninger, editura Nemira. Matei e disperat. Nicușor, jucăria sa de pluș adorată, s-a pierdut. Toată familia ia parte la căutări, dar Nicușor nu apare cu una‑cu două. În cele din urmă, mama găsește o soluție provizorie, dar Matei nu-și poate lua gândul de la prietenul său de pluș. O nouă poveste despre generozitate de la Matei și simpatica sa familie.
Bruno. Emoțiile ne unesc
Andreea Chiru-Maga, editura Pandora. Emoțiile cu adevărat ne unesc. O carte frumoasă în care ursulețul Bruno devine ghidul pentru întelegerea emoțiilor de către cei mici și cei mari.
Povești pentru inimă și suflet
Mariana Konkoly, Dan Negrut, editura Aquila. O colecție minunată de povești terapeutice ce se adresează atât copiilor de orice vârstă, cât și părinților. Doar câteva din cuprins: Puiul de căprioară (găsirea unor soluții împotriva fricii de abandon), Sonia, mica prințesă (acceptare necondiționată), Suzi și broscuța țestoasă (teama de necunoscut), Plimbarea melcilor (recunoașterea greșelilor), Comportamente nepotrivite (agresivitate), Pestișorul prietenos (dezvoltarea relațiilor de prietenie), Jocuri și nivele (dependența de calculator) și multe altele.
Eu pot să fac!
Eglantine Ceulemans, Stephanie Couturier, editura DPH. Matei trebuie să facă față multor provocări: să își lege șireturile, să recite o poezie, să nu cadă de pe skateboard. Dar, de câteva zile, ratează tot ceea ce încearcă să facă. Ce i se întâmplă? Oare și-a pierdut încrederea în sine? Însoțit de jucăria lui de pluș Remi, este hotărât să își regăsească încrederea în sine pe care se pare că a pierdut-o. O carte frumoasă despre încrederea în sine, scrisă de Stephanie Couturier, de profesie sofrolog, conține ilustrații frumoase și sfaturi pentru a îi învăța pe cei mici să gestioneze momentele de îndoială.
Cum mă simt. Emoțiile copilului meu
Mihaela Ada Radu, editura Aramis. Ce ai simțit când ai văzut cartea? Ți-ai amintit de reacțiile copilului tău? Ți-a stârnit interesul, sperând că vei găsi răspunsuri? Ei bine, chiar ai putea găsi ceea ce cauți aici. Poate este cartea ideală pentru tine sau poate este doar cartea care te va face să cauți apoi mai departe. Oricum, dacă vezi ce bucuroasă e cartea că i-ai acordat un moment de atenție din viața ta, poate nu mai stai pe gânduri și o cumperi. Măcar pentru a răsfoi printre emoțiile copilului tău despre care îți vorbește această carte. Măcar pentru a vedea comportamentele copilului și din perspectiva emoțiilor lui. Succes cu exploziile de bucurie și cu crizele de plans
Volumul abordează cele mai comune situații în care copilul își poate manifesta una dintre cele 6 emoții de bază (bucurie, tristețe, frică, furie, uimire și dezgust) și sugerează, totodată, posibile modalități de abordare a acestora.
Stăpânește emoțiile din tine!
Vicky Barker, Beth Cox Natalie Costa, editura Niculescu. Înțelegerea unor emoții dificile le dă copiilor puterea de a-și cultiva prieteniile adevărate. Pornind de la tehnici testate și verificate, cei mici vor învăța cum să aibă grijă de ei înșiși și să asculte, sau câteodată să nu asculte, poveștile pe care le țese propria lor minte. Activitățile care stau la baza acestei cărți sunt concepute pentru a-i ajuta pe copii să-și gestioneze mai bine emoțiile.
Marea carte a emoțiilor
Jambor Eszter, editura Aquila. Cum te simți? Pare o întrebare simplă, la care orice adult știe să răspundă. Însă copiii încă nu știu, mai exact abilitatea lor de a răspunde este limitată, bazându-se doar pe câteva emoții elementare. De multe ori părinții își privesc copiii și văd doar „istericale”. Dar oare de ce se comportă copilul așa? Îi e somn? E obosit? Flămând? Îl doare ceva? E trist? Dezamăgit? Sau poate mânios? Pentru a putea pune în cuvinte toate aceste emoții, mai întâi copilul trebuie să înveță să le recunoască în sine și în alții. Povestioarele din acest volum încearcă să vă întindă o mână de ajutor în acest proces de identificare a emoțiilor și de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor dumneavoastră aflați la vârsta grădiniței. Pentru că această perioadă dificilă din viața copilului dumneavoastră va fi mai ușor de depășit dacă el va învăța să-și recunoască și să-și exprime în cuvinte emoțiile – fie ele pozitive sau negative.
Marea carte despre emoții
Chiara Piroddi, Alessandra Manfredi, editura Litera. Știi ce sunt emoțiile? În această carte am să încerc să ți-o explic pe fiecare din ele și am să te învăț tot ce știu despre acești mici prieteni ai mei. Trebuie să-ți spun că fiecare are personalitatea sa, dar poți ajunge să le cunoști și să le înțelegi, să-ți dai seama când sosesc și, cu timpul, chiar să le ții puțin în frâu… când tind să exagereze! Ține-te bine și fii gata să intrăm în lumea emoțiilor!
Cărți despre emoții pentru copii.
Colecția Dr Catherine Dolto
Catherine Dolto, editura DPH. Emoțiile si sentimentele, Furia, Bun sau Rău, Învinge frica de întuneric, Copilarie fara bullying. Această serie li se adresează copiilor, părinților și adulților importanți din jurul lor. Cu ajutorul desenelor lui Robin, care ilustrează momente emoționante, dar moralizatoare, Catherine Dolto pune în scenă situații din viața de zi cu zi a copiilor și a apropiaților acestora.
Cărți despre emoții pentru copii.
Emoțiile. Enciclopedia celor mici
Emilie Gillet, Claire Wortemann, editura RAO. Cei mici deprind, cu ajutorul explicațiilor în imagini, ilustrațiilor și al unor note pentru a învăța „cuvintele despre emoții”, câteva noțiuni despre senzații, precum și despre cele cinci simțuri: văzul, auzul, gustul, mirosul și pipăitul. De asemenea, ei află ce înseamnă dragostea, invidia, mândria, dar mai ales cum își pot controla corpul și unele trăiri. La sfârsit sunt incluse mai multe jocuri și abțibilduri.
Marcy și emoțiile ei
Allison Edwards, editura Univers. Allison Edwards, psiholog și terapeut, ne arată cum uneori e foarte neplăcut să simți atâtea emoții. Marcy voia să fie fericită, doar fericită! Dar toate celelalte emoții ale ei își făceau apariția în cele mai nepotrivite momente! Marcy cea Frustrată, Marcy cea Furioasă, Marcy cea Tristă, Marcy cea Stânjenită, Marcy cea Îngrijorată și Marcy cea Invidioasă. Emoțiile ei apăreau imediat cum deschidea ochii dimineața și o urmăreau în tot restul zilei. Uneori toate acestea o copleșeau pe Marcy și îi venea să se ascundă undeva. Marcy nu voia să se simtă furioasă ori invidioasă. Și nu-i plăcea nici să se simtă tristă sau stânjenită. De ce nu putea să fie fericită tot timpul? Dar într-o zi, când toate emoțiile ei au dispărut, Marcy a descoperit că fiecare avea rolul ei. Poate că, de fapt, nu era atât de rău să aibă toate acele emoții. Iar descoperirea aceasta a schimbat totul pentru Marcy!
Aventuri în Țara Emoțiilor
Alec Blenche, editura Univers. Emma îi cere din nou ajutorul lui Lily, unicornul ei. Iar Lily o transportă, de data asta, în Țara Emoțiilor, unde fetița întâlnește cele mai neașteptate personaje, cu care se și împrietenește, spre mirarea ei. Tristețea e o fată frumoasă și săritoare, deloc răutăcioasă, iar Fericirea e sora ei bună și împreună fac o echipă extraordinară. Sora lor mai mare, Bucuria, deține cel mai important secret, pe care nu se va feri să i-l împărtășească Emmei. Nici celelalte emoții nu sunt zgârcite cu darurile: Frica și Furia se dovedesc a fi foarte folositoare, iar cand par să ne copleșească, există soluții la care putem apela cu încredere. O poveste frumoasă și dătătoare de încredere, curaj și, mai presus de orice, Bucurie de a trăi cu autenticitate, a învăța și a crește.
Cărți despre emoții pentru copii. Vă invit să citiți și Cărți pentru începerea școlii, Cărți pentru începerea grădiniței, Cărti care pregătesc copilul pentru apariția unui frățior.
*Articolul conține linkuri afiliate, adică eu primesc un mic comision la fiecare comandă prin intermediul linkurilor, fără nici un cost suplimentar pentru voi. Descrierile cărților sunt preluate de pe websiturile librăriilor online.