Cum să faci lumânări parfumate. O idee minunată de cadou pentru cei dragi, lumânări parfumate DIY cu ceară de soia și uleiuri esențiale naturale :) Nu mai pregătisem de muult o rețetă de cosmetice DIY (bombe efervescente, cremă de față, batone de loțiune de corp, scrub, balsam de buze etc) și mi-am amintit de un kit pentru făcut lumânări de la Doterra cumpărat iarna trecută, așa că m-am documentat și apucat de treabă :)
Ingrediente (3 buc):
- 450g ceară de soia (sau ceară de albine)
- 3 recipiente de sticlă/porțelan de 200ml (cu capac)
- 3 fitiluri pt lumânări cu „talpă” capăt metalic (bumbac sau lemn)
- uleiurile esențiale preferate
- colorant alimentar (opțional)
- extra: frunzulițe (lavandă, mentă, rozmarin), anason, petale de flori, boabe de cafea, sclipici, etc
- cratiță+oală pt topit ceara la Bain-Marie
- ustensilă de lemn pentru amestecat în ceară
- termometru alimentar
- bețișoare pentru fixarea fitilului
- recipient de sticlă pt turnat ceara
În teorie, regula este că, pentru a ști câtă ceară îți trebuie, ai nevoie de o cantitate dublă față de volumul recipientului în care vei forma lumânarea. Eu am folosit 150g de ceară pentru fiecare recipient de 200ml, pentru că ale mele au și capac.
Recipientele folosite pot fi borcane de sticlă, cești de portelan, poate chiar niște bomboniere elegante :) sau recipiente goale de la alte lumânări parfumate (pe care le curățăm de resturile de ceară punându-le într-o tavă plină cu apă fierbinte cât să atinga nivelul de ceară din recipiente). NU folosiți plastic.
Punem pe fundul recipientului, în centru, baza metalică a fitilului (se poate fixa cu un pistol pentru lipit sau cu etichete dublu-adezive cum am avut eu). Firul se ține pe centru așezând 2 bețișoare pentru frigărui pentru a-l fixa cat mai drept.
Încălzim ceara la Bain-marie, deasupra unui vas cu apă fierbinte, la maxim 70-80C. Apoi adăugăm colorantul. Uleiurile esențiale se adaugă atunci când ceara ajunge la 55C. Doterra recomandă minim 3ml (50 de picături) pentru fiecare lumânare. Ca referință, o sticla de 15ml are 250 picături și o sticlă de 5ml are aprox 83 de picături. Also, eu folosesc uleiuri de la Doterra, însă și cele de la Niavis sunt foarte ok pentru lumânări și mai low cost :)
Adăugăm și restul de ingrediente decorative (frunzulițe, boabe de cafea etc) dacă folosim, amestecăm și turnăm totul într-un recipient de sticlă cu cioc din care să turnăm frumos în recipientele pentru lumânări. Lăsăm lumânările la întărit minim 3 ore sau peste noapte, apoi punem capacele. Capacele păstrează aromele uleiurilor esențiale mai bine, așa că mega recomand să le folosiți :)
Un Paște fericit! Cum să faci lumânări parfumate.
ENGLISH VERSION
Coming soon…