Ți-a rămas cozonac după Sărbători? Am pentru voi 9 rețete fabuloassse cu resturi de cozonac. Și nu uitați că, pentru a fi proaspăt până la de 5 ori mai mult timp, cozonacul se poate vida. Am scris AICI despre ce putem face cu resturile de mâncare după sarbători, (cozonac included :), pentru a reduce risipa alimentară, economisi timp și bani, yeeei!
- Budincă de cozonac
- Friganele de cozonac
- Cake pops din cozonac
- Înghețată de cozonac
- Trufe cu cozonac
- Salam de biscuiți cu cozonac
- Tartă cu cozonac
- Tiramisu cu cozonac
- Trifle cu cozonac
Budincă de cozonac
O rețetă foarte iubită de mine, aduce și cu o budincă, și cu cremă de zahăr ars, yummmmmy!
- 350g cozonac/Panettone
- 4 ouă
- 500ml lapte
- 150g zahăr brun (sau îndulcitor)
- 1 lgț extract de vanilie
- 1 lg rom sau esență de rom
- coaja de la 1 lămâie
- 30g unt (pt uns vasul)
Metoda de preparare AICI.
Friganele de cozonac
- 4 felii de cozonac/Panettone
- 3 ouă
- 150 ml lapte
- 2 lg de smântână lichidă (30ml)
- 3 lg de brandy (30ml)
- 40 g unt
- 4 lg mix de fructe uscate
- Pentru servit: frișcă, sirop de arțar, zahăr/îndulcitor pudră
Metoda de preparare AICI – BBC Good Food.
Cake pops din cozonac
- 250 g cozonac/Panettone
- 30 ml cafea (sau lapte)
- 2 lg cremă de brânză sau mascarpone
- 1 lg zahăr sau îndulcitor
- 200 g ciocolată
- bețe pentru cake pops
- Decor: fulgi de cocos
Mod de preparare:
- Fărâmițăm cozonacul cu mâinile într-un bol mare.
- În alt bol, amestecăm 2 linguri de mascarpone, 1 lingură de zahăr cu 30ml de espresso rece (sau lapte la varianta pt copii).
- Adaugăm amestecul peste cozonac și amestecăm bine până obținem o compoziție omogenă.
- Modelăm compoziția în 10 biluțe și le așazăm pe o tavă pe care o ținem în frigider pentru aproximativ o oră.
- Pentru glazură, topim 200 g de ciocolată, introducem câte un băț de cake pops și scufundăm biluțele în glazura de ciocolată, asigurându-ne că sunt acoperite uniform.
- Cât timp glazura este încă lipicioasă, presărăm fulgi de cocos peste biluțe, apoi le lăsăm să se întărească.
Rețetă adaptată de AICI.
Înghețată de cozonac
- 200g cozonac
- 200ml smântână lichidă neîndulcită
- 300ml lapte
- Extra: picături de ciocolată, rahat, stafide etc (opțional)
Rețeta mea AICI. Dacă nu aveți Ninja Creami, puteți folosi doar 500ml de smântâna lichidă, o bateți cu mixerul până e fermă, apoi o amestecați cu cozonacul mărunțit. Puneți compoziția într-o caserolă și o congelați.
Trufe cu cozonac
- 400g cozonac/Panettone
- 100g mascarpone
- 2 lg rom* (30ml)
- Topping: cacao, fulgi de cocos, fistic măcinat
Mod de preparare: mixăm în robotul de bucătărie cozonacul, brânza mascarpone, romul (sau lapte pt copii) până la omogenizare.
Modelăm biluțe din compoziția rezultată și le dăm prin toppingul dorit: cacao, fulgi de cocos, fistic, susan etc.
Salam de biscuiți cu cozonac
- 400 g cozonac/Panettone
- 200 g ciocolată
- 100 ml lapte
- 100 g unt
- 2 lg cacao
- 100 g zahăr pudră sau îndulcitor
- 1 lg rom sau 2 lgț esență de rom
- 100 g nuci și/sau stafide
- 50 g fructe confiate (opțional)
- fulgi de cocos, pentru decor
Mod de preparare:
- Tăiem cozonacul în bucăți mici, le punem într-un bol mare.
- Topim ciocolata și untul la bain-marie, adăugăm lapte, cacao și zahăr/îndulcitor pudră, esența de rom. Amestecăm până obținem o cremă omogenă.
- Turnăm crema de ciocolată peste bucățile de cozonac și amestecăm bine. Încorporăm nucile, stafidele și fructele confiate..
- Punem compoziția pe o folie alimentară, o rulăm strâns sub formă de salam. Legăm capetele foliei și lăsăm rulada la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte, până se întărește.
- Scoatem rulada din folie și presărăm fulgi de cocos, apoi o feliem și o servim.
Tartă de cozonac
- 125 g unt nesărat, plus extra pentru uns tava
- 4 lg zahăr brun
- 750 g cozonac/Panettone
- 1 păstaie de vanilie
- 300 ml smântână plichidă
- 300 ml lapte
- 5 ouă
- 100 g zahăr sau îndulcitor
- 60 g ciocolată neagră
- 60 g marmeladă de portocale
Metoda de preparare AICI – Jamie Oliver
Tiramisu cu cozonac
Aici e super simplu, practic, la orice rețetă de Tiramisu, înlocuiți pișcoturile cu cozonac sau Panettone, just like that :) Inclusiv la acest Tiramisu baby friendly :)
Trifle
- 250g cozonac/Panettone
- 350g cireșe fără sâmburi
- 80ml vin de Marsala dulce
- 600ml smântână pentru frișcă
- 200g ciocolată neagră
- 200g mascarpone
- 35g zahăr/îndulcitor pudră
Mod de preparare:
- Amestecăm cireșele cu vinul Marsala într-un bol și le punem deoparte să se înmoaie. Între timp, punem jumătate din smântână într-o crăticioară mică, pe foc mediu, și o aducem la punctul de fierbere.
- Rupem 150 g de ciocolată în bucăți și le adăugăm în smântână fierbinte, amestecând până când obținem un ganache neted și omogen. Lasăm la răcit.
- Batem mascarpone zahărul pudră și cei 300 ml rămași de smântână până obținem o cremă fină și fermă.
- Împărțim jumătate din bucățile de panettone în 6 pahare de 250 ml și presăm ușor baza acestora.
- Adaugăm jumătate din cireșe și puțin din lichidul în care au stat.
- Punem deasupra jumătate din ganache, apoi jumătate din amestecul de mascarpone.
- Repetăm procesul, terminând cu restul amestecului de mascarpone. Turnăm deasupra ganache-ul rămas, radem restul de 50 g de ciocolată și presarăm puțin zahăr pudră pentru decor.
Rețetă adaptată de AICI.
Ți-a rămas cozonac după Sărbători? Tu ce faci cu el? rămas cozonac rămas cozonac