Ți-a rămas cozonac după Sărbători? Am pentru voi 9 rețete fabuloassse cu resturi de cozonac. Și nu uitați că, pentru a fi proaspăt până la de 5 ori mai mult timp, cozonacul se poate vida. Am scris AICI despre ce putem face cu resturile de mâncare după sarbători, (cozonac included :), pentru a reduce risipa alimentară, economisi timp și bani, yeeei!

  • Budincă de cozonac
  • Friganele de cozonac
  • Cake pops din cozonac
  • Înghețată de cozonac
  • Trufe cu cozonac
  • Salam de biscuiți cu cozonac
  • Tartă cu cozonac
  • Tiramisu cu cozonac
  • Trifle cu cozonac

Budincă de cozonac

O rețetă foarte iubită de mine, aduce și cu o budincă, și cu cremă de zahăr ars, yummmmmy!

  • 350g cozonac/Panettone
  • 4 ouă
  • 500ml lapte
  • 150g zahăr brun (sau îndulcitor)
  • 1 lgț extract de vanilie
  • 1 lg rom sau esență de rom
  • coaja de la 1 lămâie
  • 30g unt (pt uns vasul)

Metoda de preparare AICI.

Friganele de cozonac

  • 4 felii de cozonac/Panettone
  • 3 ouă
  • 150 ml lapte
  • 2 lg de smântână lichidă (30ml)
  • 3 lg de brandy (30ml)
  • 40 g unt
  • 4 lg mix de fructe uscate
  • Pentru servit: frișcă, sirop de arțar, zahăr/îndulcitor pudră

Metoda de preparare AICI – BBC Good Food.

Cake pops din cozonac

  • 250 g cozonac/Panettone
  • 30 ml cafea (sau lapte)
  • 2 lg cremă de brânză sau mascarpone
  • 1 lg zahăr sau îndulcitor
  • 200 g ciocolată
  • bețe pentru cake pops
  • Decor: fulgi de cocos

Mod de preparare:

  • Fărâmițăm cozonacul cu mâinile într-un bol mare.
  • În alt bol, amestecăm 2 linguri de mascarpone, 1 lingură de zahăr cu 30ml de espresso rece (sau lapte la varianta pt copii).
  • Adaugăm amestecul peste cozonac și amestecăm bine până obținem o compoziție omogenă.
  • Modelăm compoziția în 10 biluțe și le așazăm pe o tavă pe care o ținem în frigider pentru aproximativ o oră.
  • Pentru glazură, topim 200 g de ciocolată, introducem câte un băț de cake pops și scufundăm biluțele în glazura de ciocolată, asigurându-ne că sunt acoperite uniform.
  • Cât timp glazura este încă lipicioasă, presărăm fulgi de cocos peste biluțe, apoi le lăsăm să se întărească.

Rețetă adaptată de AICI.

Înghețată de cozonac

  • 200g cozonac
  • 200ml smântână lichidă neîndulcită
  • 300ml lapte
  • Extra: picături de ciocolată, rahat, stafide etc (opțional)

Rețeta mea AICI. Dacă nu aveți Ninja Creami, puteți folosi doar 500ml de smântâna lichidă, o bateți cu mixerul până e fermă, apoi o amestecați cu cozonacul mărunțit. Puneți compoziția într-o caserolă și o congelați.

Trufe cu cozonac

  • 400g cozonac/Panettone
  • 100g mascarpone
  • 2 lg rom* (30ml)
  • Topping: cacao, fulgi de cocos, fistic măcinat

Mod de preparare: mixăm în robotul de bucătărie cozonacul, brânza mascarpone, romul (sau lapte pt copii) până la omogenizare.

Modelăm biluțe din compoziția rezultată și le dăm prin toppingul dorit: cacao, fulgi de cocos, fistic, susan etc.

Salam de biscuiți cu cozonac

  • 400 g cozonac/Panettone
  • 200 g ciocolată
  • 100 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 lg cacao
  • 100 g zahăr pudră sau îndulcitor
  • 1 lg rom sau 2 lgț esență de rom
  • 100 g nuci și/sau stafide
  • 50 g fructe confiate (opțional)
  • fulgi de cocos, pentru decor

Mod de preparare:

  • Tăiem cozonacul în bucăți mici, le punem într-un bol mare.
  • Topim ciocolata și untul la bain-marie, adăugăm lapte, cacao și zahăr/îndulcitor pudră, esența de rom. Amestecăm până obținem o cremă omogenă.
  • Turnăm crema de ciocolată peste bucățile de cozonac și amestecăm bine. Încorporăm nucile, stafidele și fructele confiate..
  • Punem compoziția pe o folie alimentară, o rulăm strâns sub formă de salam. Legăm capetele foliei și lăsăm rulada la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte, până se întărește.
  • Scoatem rulada din folie și presărăm fulgi de cocos, apoi o feliem și o servim.

Tartă de cozonac

  • 125 g unt nesărat, plus extra pentru uns tava
  • 4 lg zahăr brun
  • 750 g cozonac/Panettone
  • 1 păstaie de vanilie
  • 300 ml smântână plichidă
  • 300 ml lapte
  • 5 ouă
  • 100 g zahăr sau îndulcitor
  • 60 g ciocolată neagră
  • 60 g marmeladă de portocale

Metoda de preparare AICI – Jamie Oliver

Tiramisu cu cozonac

Tiramisu keto

Aici e super simplu, practic, la orice rețetă de Tiramisu, înlocuiți pișcoturile cu cozonac sau Panettone, just like that :) Inclusiv la acest Tiramisu baby friendly :)

Trifle

  • 250g cozonac/Panettone
  • 350g cireșe fără sâmburi
  • 80ml vin de Marsala dulce
  • 600ml smântână pentru frișcă
  • 200g ciocolată neagră
  • 200g mascarpone
  • 35g zahăr/îndulcitor pudră

Mod de preparare:

  • Amestecăm cireșele cu vinul Marsala într-un bol și le punem deoparte să se înmoaie. Între timp, punem jumătate din smântână într-o crăticioară mică, pe foc mediu, și o aducem la punctul de fierbere.
  • Rupem 150 g de ciocolată în bucăți și le adăugăm în smântână fierbinte, amestecând până când obținem un ganache neted și omogen. Lasăm la răcit.
  • Batem mascarpone zahărul pudră și cei 300 ml rămași de smântână până obținem o cremă fină și fermă.
  • Împărțim jumătate din bucățile de panettone în 6 pahare de 250 ml și presăm ușor baza acestora.
  • Adaugăm jumătate din cireșe și puțin din lichidul în care au stat.
  • Punem deasupra jumătate din ganache, apoi jumătate din amestecul de mascarpone.
  • Repetăm procesul, terminând cu restul amestecului de mascarpone. Turnăm deasupra ganache-ul rămas, radem restul de 50 g de ciocolată și presarăm puțin zahăr pudră pentru decor.

Rețetă adaptată de AICI.

Ți-a rămas cozonac după Sărbători? Tu ce faci cu el? rămas cozonac rămas cozonac

Lasă un răspuns